Diego Maradona Lionel Messit ostorozza

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 11. 16:25
Diego Maradona véleménye a világ futballjában a mai napig megkerülhetetlen, hazájában pedig önálló intézményként kezelik. Éppen azért figyelemfelkeltő, hogy az argentinok legutóbbi két vb-selejtezős döntetlenjét követően úgy nyilatkozott: a csapat egyik csillagának, Lionel Messinek a játéka kifejezetten öncélú.


Fotó: Reuters
Emlékezzünk rá: egy hónapja sincs, hogy a Messit is a soraiban tudó dél-amerikaiak Pekingben megvédték olimpiai bajnoki címüket. Akkor érthetően minden szép és jó volt, a Barcelona fiatalja akkor is hátára vette a pályát és övéit, döntő érdemeket mondhat magáénak az aranyérem megszerzésében. Eljöttek azonban az őszi vb-selejtezők, és a kép máris sokkal árnyaltabbá vált.

 

Előbb hazai pályán Paraguay, majd legutóbb Peru ellen idegenben játszott döntetlent a csapat, így jelenleg a dél-amerikai csoportban a harmadik helyen állnak. Azonos pontszámmal a második Brazíliával és a negyedik Chilével, de már négypontos hátránnyal a listavezető Paraguay mögött. Belátható távolságban van Uruguay (12 pont) és még Kolumbia (10) is. A selejtezősorozatnak még messze a vége és a kontinensről a legjobb négy eredményt elérő csapat azonnal kvalifikálja magát a vb-re, míg az ötödik oda-visszavágós pótselejtezőt játszik a CONCACAF-zóna negyedik helyezettjével.

 

Az argentinok dél-afrikai utazását aligha fenyegeti veszély, de egy kétszeres vb-győztes, kétszeres vb-ezüstérmes számára aligha lehet cél és motiváció önmagában a vb-részvétel. Főként nem világklasszisok tömegével a keretben…

 

„Messi játéka sokszor öncélú – mondta Maradona –, mintha nem ismerne más játékot, minthogy egyedül oldja meg a feladatot. Képes gyakran elfelejteni, hogy a futball csapatjáték. Ha többet játszana össze Agüeróval és Riquelmével, akkor annak az eredményjelzőn is meglenne a látszata. Különösen az aggaszt, hogy hiába gyakorlunk nyomást ellenfelünkre és alakítunk ki helyzeteket, azokat nem tudjuk gólra váltani.”

 

Való igaz, mindkét nevezett – mármint Riquelme és Agüero – képes egymaga eldönteni egy-egy mérkőzést, legyen az akár rangadó. Az Atlético kulcsembere különben is Maradona kedvence, már a 2006-os vb-keretbe is beprotezsálta annak idején, legalábbis nyilatkozataiban kiállt mellette, de a fiatal talentum végül nem utazott a németországi tornára. A két kulcsember mögött pedig olyan kiválóságok vállalnak szerepet a kiszolgálásban, mint Cambiasso, Gago vagy éppen a sokat próbált kapitány, Javier Zanetti.

 

Maradona persze sokat tudna mesélni az öncélú játék szépségeiről, annak idején ő sem elsősorban csapatban gondolkodott. Tegyük hozzá gyorsan: olyan rosszul azért nem csinálta… Az argentinoknak vb-t nyert 1986-ban, a Napolinak pedig két Scudettót, 1987-ben és 1990-ben.

 

A hétvégén a paraguayiak ellen Heinze a 18. percben öngólt vétett, majd Tévez kiállítását követően nehéz helyzetbe kerültek az argentinok, de a csereember Agüero a 61. percben pontot mentett övéinek. Peru ellen a 83. percben Cambiasso szerzett vezetést, de Fano a hosszabbításban egyenlített. Messi mindkét találkozón végig a pályán volt.

 

A 21 éves kiválóság 2005-ben Budapesten emlékezetes körülmények között egy Magyarország elleni felkészülési mérkőzésen mutatkozott be az argentin válogatottban - csereként beszállva egy könyöklésért piros lapot kapott, még egy percet sem töltött a pályán -, amelyben azóta már 31-szer kapott szerepet, jelenleg kilenc gólnál tart.

 

Három győzelem (Chile, Venezuela, Bolívia) és egy vereség (Kolumbia) után idén júniusban Brazíliában játszottak 0-0-s döntetlent az argentinok, arra viszont kevésbé lehetnek büszkék, hogy Buenos Airesben nem bírtak Ecuadorral (1-1).

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu