Fodor-triplával legyőztük Bulgáriát

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 6. 19:59
Hatalmas akaraterőről tanúbizonyságot téve, Fodor Márton triplájával a befejezés előtt három másodperccel szerezte meg a vezetést és egyben a győzelmet a magyar férfi kosárlabda-válogatott Bulgária ellen. Mészáros Lajos tanítványai 87-86-ra verték a vendégegyüttest az Európa-bajnoki selejtezősorozat A csoportjában, amihez óriási akarat és a rendkívül lelkes és folyamatosan buzdító salgótarjáni közönség is kellett.


 

 

FÉRFI KOSÁRLABDA EB-SELEJTEZŐ:
MAGYARORSZÁG-BULGÁRIA 87-86 (20-19, 27-24, 23-29, 17-14)
Magyarország: Sitku 13/3, Simon L. 10/3, Fodor 17/12, Horváth 1, Molnár 5/3, Kámán 7/3, Trepák, Ferencz 3/3, Báder 12, Németh 19/12
Bulgária: Ivanov 16/12, Velikov, Videnov 12, Bozov, Varbanov, Angelov 21/6, Georgiev 9, Banev, Sztojkov 15/9, Kosztov 3/3, Avramov, Jaaber 10.

 

Teli csarnok és ezzel együtt hatalmas szurkolói buzdítás várta a játékosokat a Salgótarjánban, igaz ezzel már a legutóbbi, finnek elleni összecsapás során sem volt gond. A játékkal annál inkább, a 79-64-es hazai vereséggel nehéz helyzetbe került a magyar válogatott a saját csoportjában.

 

A második tarjáni mérkőzésen meg volt az esélye a szerkezeti problémákkal küzdő csapatnak, hogy visszavágjanak a bolgároknak, az első mérkőzésen elszenvedett 89-71-es vereségért. A fő kérdés az volt, hogy az azon a találkozón remeklő, az Egyesült Államokból honosított Ibrahim Jaabert sikerül-e kikapcsolni. A színesbőrű játékos augusztus végén 23 ponttal keserítette el a magyar szurkolókat.

 

A gondokat csak tetézte Simon Balázs ujjsérülése, ami miatt újabb játékost vesztett a csapat, így a mérkőzésen Fodor Márton volt az első számú irányítónk. Mészáros Lajos a Fodor, Kámán, Báder, Sitku, Németh kezdőötössel indította a meccset. Nem is rosszul: mint, ahogy eddig mindig, kelet-európai együttes ellen is jól kezdtük az összecsapást.

 

Ahogy legutóbb az északiak ellen, úgy most is Báder Márton remeklésével indult az első negyed: Németh István tempópassza után ismét centerünk dobta be a lehetőséget, majd Kámán Tamás egy triplával fokozta a közönség eufóriáját.

 

Ezzel kilenc ponttal, 13-4-re mentünk, amit a bolgár szövetségi kapitány Pini Gershon nem hagyhatott szó nélkül: időt kért. Jaabernél hatott a fejmosás, hiszen pár pillanattal később megvillantott valamit kívételes képességeiből és elcsente a labdát Fodortól és biztosan értékesítette a ziccert. Mégsem az amerikai származású kosaras volt az, akire oda kellett figyelni hanem a csapatkapitány Sztojkov. Bár egy triplával – a mérkőzésen először – átvették a vezetést a vendégek, Fodor válaszolt, és ezzel 20-19-es vezetésünkkel készülhettek a második játékrészre a csapatok.

 

A következő periódus Németh István remek megmozdulásával indult, majd Fodor egy újabb triplával tett rá egy lapáttal a mutatott játékra, így 25-29 nekünk. A cserejátékosok is remekül mutatkoztak be, hiszen mind Ferencz Csaba, mind Simon László 3-3 ponttal bizonyította, lehet rá számítani.

 

A támadás mellett a lepattanók megszerzésében is komoly előnye volt Báderéknek az ellenféllel szemben. Más kérdés, hogy miután a labdát megszereztük az esetek nagy százalékában sikerült is oda ajándékoznunk a Sztojkov vezette bolgároknak. Végül négy pontos előnnyel, 47-43-as magyar vezetéssel vonulhattak az öltözőbe a játékosok.

 

Jöhetett a mindig kritikus harmadik negyed, amelyben eddig általában a bizonytalanság volt az úr a mieinknél. Így is kezdődött a második félidő, mi nem találtuk a ritmust, annál inkább Angelovék: három perc alatt 12 pontot vertek ránk, ekkor volt 55-47 nekik. Mészáros Lajos időkéréssel próbálta megtörni a bolgár nyomást.

 

Triplaeső következett ekkor: Fodor, Simon és a másik oldalon Ivanov volt így eredményes. A fiatalok tehát hármpontosokkal, Sitku Ernő pedig rutinjával hozta fel a magyar csapatot. Sőt Németh triplájával már nálunk volt az előny, de Jaaber két büntetőjével az utolsó pillanatokban már 72-70-es vendég vezetést mutatott az eredményjelző.

 

Az utolsó rész közben is zúgott a „Harcoljatok” a közönség részéről. Nem lehetett feladni, Báder Márton is így gondolta, és remek védekezése illetve pontjai társait is felbuzdították. A bolgárok egyre idegesebbek lettek, Fodor például hatalmas pofont kapott Ivanovtól. A végén 86-84-re vezetett az ellenfél. Ám ekkor jött a feketeleves a vendégeknek!

 

Három másodperccel a vége előtt Fodor kapta a labdát és egy védő szorításában gyönyörű triplát vágott, ezzel megszerezte a vezetést a magyar válogatottnak! 87-86 a mieinknek!

 

A végén még maradt két másodperc, ami két elhibázott Báder-büntetőre volt elég, de ez már nem osztott, nem szorzott, győzött a magyar együttes és ezzel megadta magának az esélyt, hogy a selejtezők végére ne legyen forró a parkett a lába alatt.

 

 

EDZŐSZEMMEL:
Mészáros Lajos: Ennél nagyobb örömet nem tudtak szerezni nekem a játékosaim. A szerdai mérkőzés után látszódott, hogy a csapat fel van készülve mentálisan is, és végül ennek köszönhetően küzdelmes mérkőzésen nyertük meg a végjátékot. A lényeg, hogy mindenki, aki pályára lépett, hozzá tudott tenni a győzelemhez, és nagyon fontos volt, hogy ennyi gond után is erős volt a csapat. Nem ijedtünk meg, ugyan a másodfik félidőt megint rosszul kezdtük, de a cserékkel sikerült frissíteni.

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu