Álompár: Oroszország-Kanada vb-döntő

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 8. 23:35
Kicsit szenvedve, kicsit szerencsével, de bejutott a Svájcban zajló jégkorong-világbajnokság döntőjébe a címvédő orosz válogatott. Elődöntőbeli ellenfele, az Egyesült Államok nem várt nagy küzdelemre kényszerítette az egyik favoritot, amelyért minden elismerést megérdemel, a tengerentúliakat nüansz, kevesebb mint két perc választotta el attól, hogy legalább hosszabbításig vigyék a csatát. Az esti elődöntőben Kanada két góllal verte Svédországot, így a tornán összejött az álomdöntő. Tavaly Kanadában az oroszoknak sikerült győzniük, vajon a juharlevelesek visszavágnak-e a hazai pályán elszenvedett hosszabbításos vereségért?


A tét nagyságához és az eddig látottakhoz képes igencsak visszafogott és sportszerű találkozó volt a pénteki nap első elődöntője. Az amerikaiak érezhették, hogy az oroszokban méltó partnerükre találtak a játék fizikai alapjaiban is, ezért nem is nagyon erőltették a rájuk jellemző stílusukat. Inkább ők alkalmazkodtak a játékos oroszokhoz, méghozzá nem is rosszul.

Gól nem született az első harmadban és a kapura lövési mutatók sem verdesték az eget, ám ennek ellenére színvonalas és kifejezetten jó iramú volt a találkozó.

A második harmad elején aztán Dustin Brown révén vezetéshez jutott az amerikai együttes, amely tíz percig jó védőmunkával sikeresen őrizte minimális előnyét a tempót akkor már egyértelműen növelő oroszokkal szemben.

Ilja Kovalcsuk aztán egy kapu előtti bedobás után nagyot villantott zsenilitásából – azonnal kapura suvasztott egy elé kerülő korongot –, majd saját kapuja elől indulva úgy fejezett be lövéssel ziccert, hogy a korong a középen érkező társ, Alekszander Frolov testéről pattant az amerikai kapuba. Kovalcsuk kapura szánt lövéséből így lett assziszt. Az amerikaiak azonban nem zuhantak össze: még a harmad vége előtt egyenlítettek!

Fej-fej mellett haladva a harmadik felvonásban felváltva forogtak veszélyben a kapuk, egyik csapat sem érdemelte meg jobban a vezetést a másiknál. A végén aztán mégis beigazolódott a papírforma: az orosz csapat 1:47 perccel a vége előtt emberelőnyben játszva győztes találatot szerzett. A korong akkor is egy játékosról vágódott a kapuba. A címvédő együttes játékosai akkor, majd a kivédekezett közel két percet követően már úgy örültek a győzelemnek és ünnepeltek, mintha az aranyérem a nyakukban lenne.

A második elődöntőben a győzelemért és az azért járó vb-döntőért nagy erőket mozgósító kanadaiak sikerét nem igazán tudta megkérdőjelezni Svédroszág. Döntő momentum volt, hogy a második harmad közepén egygólos tengerentúli vezetésnél 45 másodperc alatt újabb két góllal a svédek számára immár beláthatatlan távolságra került a trónkövetelő. 

A VB PÉNTEKI PROGRAMJA:
ELŐDÖNTŐK:
  • Oroszország – Egyesült Államok 3-2 (0-0, 2-2, 1-0)
  • Kanada – Svédország 3-1 (1-0, 2-0, 0-1)
Címkék: svajc_2009
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu