Orosz-magyar hokiderbi a vb előtt?

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 19. 17:36
Az A csoportos vb előtt két nappal, április 22-én a címvédő orosz csapattal játszhat a magyar jégkorong-válogatott amolyan ráhangoló mérkőzést Svájcban. A sportág meghatározó csapatai közül Kanada és Svédország már vendégeskedett Magyarországon. Finnországot 2009 áprilisában fogadjuk, de igazi szenzáció lenne egy Oroszország elleni találkozó, amelynek egyelőre még csak a lehetősége adott. A magyar válaszra néhány napos gondolkodási időt kértek az illetékesek.


- Most hallok először erről a lehetőségről, pedig másfél hete köszöntünk el egymástól a válogatottban, de akkor még szóba sem került hasonló – mondta a SportHirado.hu megkeresésére válaszolva a magyar válogatott és az Alba Volán elsőszámú kapusa, Szuper Levente. – Első reakcióm a hír hallatán: kell ez nekünk? De a viccet félretéve, minden ilyen alkalmat meg kell ragadni. Ez egyértelmű és biztos vagyok benne, a csapatból ennek kpacsán szikrányi kétség sem merül fel senkiben.

 

- Áprilisban a finnekkel játszunk még a vb előtt, akik ugyancsak a világ elithez tartoznak. Partnerek vagy edzőpartnerek vagyunk?

 

- Számunkra megtiszteltetés, hogy ilyen kaliberű csapatok megmérkőznek, vagy megmérkőznének velünk. Ilyen színvonalas találkozókon tudunk még tovább fejlődni. Egy vb-címvédő a vb-helyszínén a rajt előtt nem sokkal, hát igen, ez már valami…

 

- Annál is inkább, mert a vb-n a csoportmeccsek során az idei döntő Kanada is ellenfelünk lesz.

 

- Erre mondják: a bőség zavara.

 

- Nem lesz túl fáradt a csapat a bajnoki szezon után, a finnekkel, oroszokkal megspékelt felkészülést követően azon a tornán, amely pályafutásuk és a magyar jégkorongsport mérföldköve is egyben?

 

- Sok a heti három meccs, ráadásul mindegyik küzdelmes, jó iramú derbi, de én már korábban azért hozzászokhattam hasonló tempóhoz. Kétség kívül kell egy ilyen színvonalas bajnokság, amely a felkészülés alappillére. A válogatott április menetrendjét a kapitány állítja össze, biztos vagyok benne, hogy abban nem lesz hiba, pontosan tudja, látja, a csapatnak, a játékosoknak mire van, illetve mire lesz szüksége.

 

A magyar-orosz összecsapást abban a városban, egészen pontosan Sierreben rendeznék, ahol együttesünk április 21. és 23. között gyakorolhatna. Pat Cortina, együttesünk szövetségi kapitány a páratlan lehetőség kapcsán annyit jegyzett meg: megtisztelő a felkérés, ám figyelembe kell venni a vb-rajtot: 24-én már a szlovákokkal játszunk a csoportban.

 

Két nappal később a vb-ezüstérmes kanadai válogatott az ellenfél. 28-án pedig Fehéroroszországgal mérhetjük össze magunkat Zürichben.

 

A magyar válogatottat irányító szakember így jobban örülne egy kicsit korábbi időpontnak, szerinte 20. vagy 21. számunkra ideálisabb lenne az oroszok elleni mérkőzéshez, és még a 15-i dátumra is ellenfelet szerezte a kapitány.

 

Ami már biztos: a felkészülési időszakban a magyar válogatott Finnországgal és Norvégiával is két-két meccset játszik idehaza. Előbbiekkel a Pap László Sportarénában (április 2.) és Miskolcon (április 3.), utóbbiakkal Debrecenben (április 6.) és Káposztásmegyeren (április 7.).

 

A vb-címvédő orosz válogatott Svájcban Németország ellen lép jégre a csoportban április 24-én, majd mérkőzik meg a francia és a házigazda svájci együttessel.

 

 

Az orosz válogatott 1992 óta szerepelhet önállóan a világbajnokságokon, 1993-as sikerüket követően győzni azonban csak 2008-ban tudtak újra. Sőt, 2001-ig szimpla helyezésekkel kellett beérniük, érmet egyedül 1993-ban szereztek, igaz akkor aranyat. A sokszor csalódásként megélt vb-k után 2002-ben ezüst, 2005-ben és 2007-ben bronzérmet gyűjtöttek be, igaz, közben besikerült egy történelmi mélypont: 2004-ben tizedikek lettek. 2007-ben Moszkvában is győzelmi reményekkel vágtak neki a tornának, végül be kellett érniük a harmadik hellyel.

 

Az akkor aranyérmes Kanadának idén májusban vágtak vissza, hiszen a sportági őshazában éppen a házigazdákat verték a fináléban emlékezetes, túlórás mérkőzésen 5-4-re. Amennyiben a jogelőd legendás szovjet csapat eredményeit is figyelembe vesszük, immár 24. vb-aranyérmüket szerezték.

ARÁNYOK
Az oroszok számos világsztárja - például Alekszandr Ovecskin, Alekszandr Szjomin, Jevgenyij Malkin, Pavel Dacjuk, Ilja Kovalcsuk, Javgenyij Nabokov - az észak-amerikai jégkorong-bajnokságban (NHL) egy esztendő alatt fejenként annyit keres, mint amennyi a magyar szövetség csaknem tízéves (!) költségvetése. Az MJSZ egy évben 240-250 millió forintból gazdálkodik. A nemzetközi szövetség kimutatása alapján Oroszországban 83 ezer igazolt játékos szerepel, ebből 26 ezer a felnőtt hokis. Az országban 168 nemzetközi mérkőzésre alkalmas fedettpálya található. A magyar adatok: 2000 igazolt hokis, 500 felnőtt játékos, és 14 nemzetközi meccs megrendezésre megfelelő fedettpálya. (MTI)
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu