4: A fogadás pszichológiája

Létrehozva: 2014. július 22. 01:29
Cikksorozatunkban a sikeres sportfogadás témaköreit dolgozzuk fel, kezdve az alapoktól, a fogadási fajtáktól, a mérkőzéseket befolyásoló, a fogadó fejében lejátszódó megannyi tényezőn, továbbá a pénzkezelés témakörein át egészen a fogadási rendszerig. Célunk a publikálással csak és kizárólag a segítségnyújtás. 4. fejezet.


4. FEJEZET, A FOGADÁS PSZICHOLÓGIÁJA:

Bevezetés:

A labdarúgó fogadás nem olyan, mint egy százméteres sprint, sokkal inkább a maratoni futáshoz hasonlíthatjuk. A bajnoki szezonok átlagosan kilenc hónapig tartanak. A fogadóknak hosszú távon kell gondolkodniuk.

A fogadás pszichológiája fejezet a következő témákat dolgozza fel:

  • az emberi viselkedés különböző típusait – hogyan reagálnak a fogadók a fogadások különböző kimeneteleire.
  • vajon a szerencse közrejátszik-e a fogadásokban.
  • fogadások hosszú távon – ismerd saját magad.
  • játékfüggőség.

1. Az emberi viselkedés. Azok a fogadók, akik azt várják, hogy minden héten profitot fognak termelni hamar csalódottá válnak. Lesznek alkalmak, amikor nyerni, és lesznek olyan alkalmak is, amikor veszíteni fogsz. Menet közben különféle szériákat fogsz tapasztalni, lesznek hullámhegyek és akadnak majd hullámvölgyek is.

Hogyan viselkednek az emberek

a)    nyerő széria esetén?

  • Szerencsésnek és okosnak érzik magukat. Bármire is esik a választásuk, arannyá válik a kezeik között.
  • Egyre többet szeretnének nyerni.
  • Elfelejtkeznek az előre lefektetett kockáztatási tervükről és a meghatározott napi nyereség/veszteség korlátról.
  • Önteltté válnak és megkerülik az előzetes elemzéssel kapcsolatos előre lefektetett szabályokat és a kiválasztási kritériumokat.

Az ilyen fogadójátékosok soha nem állnak meg egy pillanatra sem, hogy megszámolják a nyereményüket és azt mondják: „Ez most elegendő. Őszintén elégedett vagyok a saját teljesítményemmel.” Ehelyett úgy érzik legyőzhetetlenek, majd elhamarkodott és meggondolatlan fogadásokba bocsátkoznak. Ez az a pillanat, amikor általában hirtelen minden elromlik.

Amikor nyerő szériában vagy, maradj szerény és alázatos! Ne térj le arról a bevált útról, ami korábban már nyereségesnek bizonyult.

b)   vesztes széria esetén?

  • Tele vannak dühvel és haraggal. A vesztesség fáj és nagyon rossz érzés.
  • Hagyják, hogy az érzelmeik uralkodjanak felettük. A sikertelenségért hajlamosak a játékosokat, a játékvezetőt, saját magukat, az időjárást vagy a világon bármit hibáztatni.
  • Elveszítik az önbizalmukat.
  • Kétségeik támadnak, hogy a múltban tökéletesen működő, előre lefektetett kritériumrendszerük megfelelő-e, különösen a napi nyerési- és veszteség limit létjogosultságát hajlamosak megkérdőjelezni.

A vesztes szériában lévő fogadójátékosok egyik leggyakoribb érzelmi alapon működő reakciója,  hogy elkezdenek futni a pénzük után: „A legjobb gyógymód arra, hogy elűzzük a veszteség felett érzett fájdalmunkat az, ha nyerünk.” Ez egy kétségbeesett próbálkozás arra, hogy gyorsan pótoljuk a veszteségeinket. Ezek a próbálkozások azonban nemcsak önpusztítónak tekinthetők, de a fogadókat pénzügyileg még nagyobb bajba is sodorhatják.

Vesztes széria esetén fontos, hogy megőrizd a pozitív hozzáállásodat és türelmes maradj. Ne dobd el a bevált kritériumrendszeredet, amely nem sokkal korábban még mosolyt csalt az arcodra.

Hogyan kezeljük az érzelmeket?

Gyakorlatilag lehetetlen, hogy teljesen érzelemmentesek maradjunk. De minél inkább tisztában vagyunk vele, hogy az érzelmeink hogyan befolyásolják a fogadásokkal kapcsolatos döntéseinket, annál jobb eredményt tudunk elérni.

Ne hagyd, hogy túlságosan elragadjanak a pozitív érzelmek, amikor nyerésben vagy, és azt se hogy túlzott érzelmi mélypontra kerülj egy vesztes széria miatt. Az érzelmek jelentősen befolyásolják a következő lépésedet.

Tudatosan fel kell készítenünk magunkat arra, hogy az érzelmi reakcióink NE befolyásolják a soron következő fogadásainkat.

Nem számít, hogy a legutóbbi fogadásaid eredményei mennyire voltak rosszak, azok egyáltalán nem tükrözik a mai fogadásaid esélyeit. Az, hogy a legutóbbi hat fogadást elveszítetted, nem jelenti azt, hogy a hetediknél rosszak az esélyeid.

Mindenki tapasztalja, hogy a sportfogadásban vannak hullámhegyek és hullámvölgyek egyaránt. Ez az élet természetes része. Senki nem nyerhet örökké, időről időre előfordul, hogy veszítünk. El kell kerülni, hogy egy rossz nap, rossz hét vagy akár egy rossz hónap mentális sérülést okozzon.

Olyankor, amikor rosszul teljesítesz, nagyon fontos, hogy megőrizd a stratégiádba és a módszereidbe vetett bizalmadat. Ha az alapvető módszereid jól működtek a múltban, akkor nem szabad megkérdőjelezned őket. Ne próbálj meg változtatni rajtuk! Ez a negatív hozzáállás végzetes, és meg kell próbálnod távol tartani magad tőle.

Fegyelmezettséggel próbáld meg elkerülni a szükségszerűen bekövetkező vesztes szériákat. Próbáld a fogadási alapod likviditását megőrizni és várd ki a következő nyerő sorozatot. Amikor szükséges, akkor tarts szünetet, függesztd fel a fogadásokat aznapra. A következő napon új eséllyel kezdheted majd újra a fogadásokat.  Pozitív eredmények csak akkor érhetők el, ha tiszta a fejed és kiegyensúlyozottak az érzelmeid.

Ne térj el az előre kialakított szempontrendszeredtől! Viseld emelt fővel a vesztes sorozatokat és élvezd a nyerő szériákat. Ahogy mondani szokás: „Ami nem öl meg, az erősebbé tesz.”

2. Fogadási szerencse. Mindannyian ismerünk legalább egy szerencsés embert.

Hogyan viselkedik ez a személy? Általában elmondható, hogy boldog, vidám és társaságkedvelő.

És hogyan viselkedik az az ismerősöd, akinek általában balszerencséje van? Vajon ő egyfolytában panaszkodik és siránkozik?

A kettő közül a szerencsés ember az, akinek mindig pozitív a hozzáállása. Hasonlítsd össze az alábbi jellemvonásokat:

Szerencsés

Peches

optimista

pesszimista

magabiztos

bizonytalan

társaságkedvelő

introvertált, befelé forduló

vidám

rosszkedvű

Pszichológusok azt állítják, hogy az egyén pozitív mentális állapota szoros összefüggést mutat a szerencséjével. Egy bölcs ember egyszer ezt mondta: „Ha az élet megdobál citrommal, tanulj meg limonádét készíteni belőle.” Azokat az embereket, akik egy pusztító erejű helyzetet meg tudnak fordítani az előnyükre, gyakran egyszerűen szerencsésnek titulálják, pedig valójában a pozitív hozzáállásuk hozza meg a szerencsét.

Ahhoz, hogy valamiben szerencsések legyünk, először meg kell ismernünk azt a valamit.

A labdarúgásban az a tudás, hogy a legjobb képességeid szerinti stratégiát tudd kialakítani, pozitívabbá teszi a hozzáállásodat és magabiztosabbá tesz. Ha kizárólag a szerencsébe vetett hitedre építesz, az nem fogja a nyerési esélyeidet megnövelni.

Akadnak olyan fogadók, akik azt hiszik, hogy valamiféle kiélezett hatodik érzékkel rendelkeznek, amely segítségével mindig megérzik, „kiszagolják” a nyertes csapatokat. Igen, néha valóban előfordul, hogy az ösztönök megnyernek nekünk fogadásokat. De tedd fel magadnak őszintén a kérdést: milyen hosszú távon képesek az ösztönök nyereséget termelni számodra?

Vannak olyan elkötelezett fogadók, akik nem sajnálják az időt és az erőfeszítést arra, hogy előzetes elemzéseket végezzenek és a lehető legtöbb tudást szerezzék meg, majd ezek birtokában használják a „megérzéseiket” egy adott mérkőzéssel kapcsolatban. Ez a „megérzés” abból az önbizalomból fakad, amelyet a megszerzett tudás biztosít számukra.

Azt mondják, hogy a siker öt alappillére a következő: tudás, szorgalom, önfegyelem, türelem és szerencse. Miután az első négyet profi szintre fejleszted az ötödik - vagyis a szerencse – magától megérkezik.

Számos ember a szerencsét a kemény munka hozadékának tartja.

3. Fogadások hosszú távon.

A fogadás komoly üzlet és mindig a megfelelő megvilágításba helyezve kell kezelni:

1)   Mindig csak annyi pénzt kockáztass, amennyit megengedhetsz magadnak, soha ne hagyd, hogy a fogadások anyagi problémákba taszítsanak.

2)    Ne hagyd, hogy eluralkodjanak rajtad az érzelmek és átvegyék az irányítást az életed felett. Ha szükséges, hagyd abba a fogadásokat! Kapcsold ki és hagyd ott a számítógépet.

3)   Legyenek reálisak az elvárásaid. Senki nem nyerhet folyamatosan. Amikor veszítesz, fogadd el és gondolj arra, hogy hosszú távon majd kompenzálódik. Ha túl nagy a nyomás rajtad, tarts szünetet, a labdarúgás nem szűnik meg addig, amíg te nem fogadsz a mérkőzésekre. Csak akkor térj vissza a fogadásokhoz, amikor meg vagy győződve róla, hogy elég pozitív a gondolkodásod ahhoz, hogy nyerj.

4)   Soha ne hagyd, hogy annyira elhatalmasodjon rajtad a játékszenvedély, hogy az a családi életed rovására menjen. A mérkőzés végeredménye mindenképpen kialakul, akkor is, ha élőben nézed a meccset és akkor is, ha nem. Tölts elegendő minőségi időt a szeretteiddel.

5)   Folytass megfelelő társadalmi életet és végezz egészséges tevékenységeket!

A lelki egyensúly kulcsfontosságú összetevője a harmonikus otthon fenntartásának és annak, hogy helyesen meg tudd tippelni egy mérkőzés kimenetelét.

4. Szerencsejáték-függőség.

A szerencsejáték-függőség kiváltó oka többek között a kapzsiság, a „gyorsan gazdagodjunk meg” mentalitás és a folyamatos veszteség miatt érzett feszültség.

Milyen jelek utalnak arra, hogy szerencsejáték-függőségben szenvedsz?

  • anyagi nehézségeid támadnak
  • a mentális is fizikai egészséged veszélybe kerül
  • romlik a munkahelyi teljesítményed
  • a családi életed, magánéleted kaotikussá válik
  • mértéktelenül és az érzelmeidtől vezérelve fogadsz, mindegy, hogy nyerő- vagy vesztes szériában vagy
  • azért hazardírozol, hogy elmenekülj a gondok és a problémák elől.

Felelősséggel tartozol saját magadnak, és ezen felül a szeretteidnek is.

Ha figyelmen kívül hagyod a jeleket és tagadod a helyzet súlyosságát, akkor professzionális segítségre lesz szükséged a szerencsejáték-függőség legyőzéséhez.

Fogadások szempontjából szemlélve a fegyelmezettség és önkontroll azok a tulajdonságok, amelyekre szükség van ahhoz, hogy a mi kezünkben maradjon a gyeplő.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu