Vívó-vb: "Sok múlik Szilágyi Áronon"

Szerző: MTILétrehozva: 2013. augusztus 5. 17:25
Jól indult a budapesti vívó-világbajnokság a magyar női tőrözők számára, miután hétfőn mind a négyen felkerültek a verseny 64-es táblára. A férfi kardozók közül négyből három az arány.


 

NŐI TŐR. 80 fős női tőr mezőnyben Mohamed Aida világranglista tizenhatodikként még éppen kiemelt volt, így ő a hétfői rajton pihenhetett, Knapek Edinának, Varga Gabriellának és Varga Katalinnak viszont meg kellett küzdenie azért, hogy a verseny szerdai folytatásában is érdekelt legyen.

Varga Katalin a csoportjában öt győzelmet aratott - többek között legyőzte a szülés után visszatért, hatszoros olimpiai bajnok, 13-szoros vb-aranyérmes olasz Valentina Vezzalit -, Varga Gabriella 4/2, Knapek Edina pedig 2/3-mal lépett tovább.

Ez azt jelentette, hogy mindhárman rögtön felkerültek a főtáblára, anélkül, hogy direktkiesés asszót kellett volna vívniuk. Folytatás szerdán, amikor még a férfi kardozók versenyeznek majd a helyezésekért és az érmekért.

NŐI PÁRBAJTŐR. A csoportasszókhoz készülődtek a női párbajtőrözök a budapesti vívó-világbajnokságon, amikor kialudtak a lámpák a SYMA Csarnok B termében, emiatt késett a hétfői harmadik versenyszám rajtja. A kényszerszünet mintegy fél órán át tartott.

Csampa Zsolt, a hazai sportági szövetség elnöke a sajtó képviselőinek jelezte, hogy nem a szervezéshez kötődik a műszaki hiba, az elmúlt időszakban többször volt áramszünet a kerületben. A problémát a Nemzeti Sportközpontok vezetősége már korábban jelezte az áramszolgáltatónak. Farkas Dávid, a vb kommunikációs vezetője elmondta, hogy mindössze egy asszó szakadt félbe, a női tőrözők selejtezője ugyanis addigra már majdnem teljesen véget ért.

Várkonyi Marina a fiatal magyar női párbajtőrcsapatot is ígéretesnek tartja, és tagjainak hasonló pezsgőfürdőzést kíván párbajtőröző, mint amit ő társaival az 1991-es budapesti világbajnokságon átélt. Az előző hazai vb-n a csapatarany mellé egyéni bronzérmet szerző vívó pályafutása befejezése után messze került a sportágtól, ám januárban visszatért a pástok világába, és újból közelről követi a történéseket.

"Az MTK vívószakosztályának technikai igazgatója lettem, és az idén a veterán Európa-bajnokságon is elindultam, úgyhogy teljesnek nevezhető a visszatérésem. Sőt, az ősszel középfokú vívóedzői képzésen is részt veszek majd - mondta a hétfőn kezdődött vb selejtezőinek helyszínén a női párbajtőrvívás első világbajnok csapatának tagja, aki az utódokban sok fantáziát lát, már csak azért is, mert jól szerepeltek az idei Világkupa-versenyeken.

Kabalából nem bocsájtkozik jóslásokba, de szeretné, ha a mai válogatottak is átélhetnének egy olyan pezsgőfürdőzést a budapesti versenyük zárultával, mint amilyet ő társaival az 1991-es vb eredményhirdetésekor. Az egykori klasszis nem titkolta, hogy számára furcsa a mostani lebonyolítás, az asszókban sok "üresjárat", de mint mondta, a maiak ebben nőttek föl, ezt szokták meg.

Várkonyi Marina bevallotta, hogy emlékezetében az 1991-es vb-nek csak a csapatversenye él elevenen. Az egyénit illetően - amelyben egyébként csupán egy hajszállal maradt le a döntőről -, mások elmeséléséből jönnek elő részletek. "Mindig is csapatember voltam, számomra többet ért a társaimmal közösen aratott siker, mint az egyéni éremszerzés" - tette hozzá.

FÉRFI KARD. A négy magyar induló közül három feljutott a 64-es táblára a budapesti vívó-világbajnokság férfi kardversenyében. Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron a világranglistán elfoglalt második helyének köszönhetően - a rangsor élcsoportjában álló további 15 vívóval együtt - kiemeltként nem vívott a hétfői selejtezőben.

A magyarok közül a csoportküzdelmek során Gémesi Csanád szerepelt a legjobban, ő öt győzelmet aratott és csak egy asszót vesztett el, úgyhogy az első szakaszt követően közvetlenül felkerült a főtáblára. Ugyanez sikerült később Szatmári Andrásnak is, aki négy gőzelemmel és egy vereséggel zárta a csoportkört, majd a legjobb 64-be jutásért vívott párharcban magabiztosan, 15-4-re múlta felül a kínai Vu Csiét.

A negyedik magyar, Iliász Nikolász ugyanakkor nem vívhat majd a folytatásban, mert a csoportban elért három győzelme és két veresége után a direkt kieséses szakaszban 15-12-re kikapott a francia Nicolas Rousset-től. Kettejük asszóját sokan követték a pást körül, s a szurkolók azt láthatták, hogy Iliász az elején egyáltalán nem találja a távolságot és a ritmust, ennek következményeként pedig a francia elhúzott 7-0-ra.

Innen már szinte lehetetlennek tűnt fordítani, a magyar kardozónak azonban majdnem sikerült. Az egyperces szünet után, 8-1-es állásról felzárkózott 13-12-re, az utolsó két tust viszont megint Rousset adta, így Iliász számára véget ért az egyéni verseny. A férfi kardozók szerdán vívnak az érmekért és a helyezésekért.

Szatmári Andrástól kellemes meglepetést vár a férfi kardozók egyéni versenyében az 1991-es budapesti vívó-világbajnokságon egyéniben bronz-, a válogatott tagjaként pedig aranyérmes Nébald György, aki szerint csapatban a szereplés ezúttal nagy mértékben függ az olimpiai bajnok Szilágyi Árontól.

A sportállamtitkárság sportszakmai főosztályvezetőjeként tevékenykedő volt kardvívó, majd szövetségi kapitány elmondta, hogy jelenlegi funkciójában sok versenyen "hivatalból" is részt vesz, ám egykori sportágának eseményein ha csak teheti, mindentől függetlenül ott van. A mostani és a legutóbbi budapesti világbajnokságot összehasonlítva tréfásan úgy fogalmazta meg a különbséget: akkor két érmet nyert, amit most nem tud megismételni, mert már abbahagyta a vívást. Komolyra fordítva a szót, az akkori nagy kardsikert annak tulajdonította, hogy nagyon erős volt a magyar válogatott.

"Az előző évben, 1990-ben világbajnok lettem, a pesti vb-n Abay Peti nyert ezüstöt, majd 1992-ben Szabó Bence lett olimpiai bajnok, és mindannyian rendre szállítottuk a Világkupa-sikereket" - idézte fel.
Nébald György az 1990-es világbajnoki győzelmével 1985 után másodszor is a csúcsra ért, és nem tagadja, akkor - mivel már 34 éves volt - a közelgő budapesti vb miatt folytatta a pályafutását, nagy vonzerőt jelentett számára hazai közönség előtt szerepelni.

A mai válogatottat jól motivált csapatnak tartja, vezérét, Szilágyi Áront extraklasszisnak minősítette. "A többiek is jó versenyzők, de még nincsenek olyan nemzetközi eredményeik, amelyek alapján az igazán nagyok közé tartozhatnának" - mondta, s úgy vélekedett, hogy egyéniben Szatmári Andrástól kellemes meglepetés várható, egy hazai világbajnokság nagy lehetőség lehet számára a kiugrásra. A csapat szereplése szerinte nagyban függ Szilágyi Áron vívásától, és rögtön hozzátette: ő már többször, így a júniusi Európa-bajnokságon is bizonyította, hogy bírja a terhelést, szinte a hátán vitte a csapatot az ezüstéremig.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu