Kucsera Gábor hátát nézte a mezőny

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 16. 08:55
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség ezen a hétvégén Szolnokon rendezi az év első „rangadóját”, a versenyzők, edzők és sportágat kedvelők – az új válogatási elvek miatt – kiemelt érdeklődése mellett zajló Sun Kupa felnőtt és ifjúsági Rangsoroló Versenyt. Az első versenynapon, pénteken az ezer méteres döntőket rendezték: a viadal Kucsera Gábor, Sarudi Pál és Benedek Dalma győzelmével zárult. Az olimpiai bajnok kenus, Vajda Attila meglepetésre a hatodik helyen végzett, az élversenyzők közül a csütörtökön beteget jelentő kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Vereckei Ákos nem vett részt a küzdelemben.


A felfokozott figyelem nem véletlen, hiszen ez az első jelentős verseny, ahol tavaly július óta, amikor is lezárult az olimpiai válogatás, a három szakág reprezentánsai újra találkozhatnak egymással. Így aztán nem is csoda, hogy a pénteken az 1000 méteres egyes számokkal megkezdődött viadalon Vereckei Ákos kivételével – aki csütörtökön beteget jelentett – mindenki megmutatja magát valamelyik kötelezően előírt egyes számban.

A kiemelkedően sok induló miatt – férfi kajakban kilenc előfutamra került sor - már a délelőtti elő- és középfutamok is sok izgalmat adtak, azonban mindenki nagy várakozással tekintett a délután első döntőjére, ahol nagy összecsapás volt várható Kammerer, Kucsera, Benkő és Kökény között.

A csata nem is maradt el. Kucsera ugyan végig egy kicsit a többiek előtt haladt, azonban mögötte fél hajón belül ott eveztek a már előbb említett riválisok is. Így minden az utolsó 100-ra maradt, ahol végül Kökény hajrája ellenére is Kucsera Gábor haladt át elsőnek a célvonalon. Az ezüstérmet Kökény Roland, a bronzot pedig Kammerer Zoltán szerezte meg, akit szorosan követett – az ebben a számban Pekingben döntős helyezést elért – Benkő Zoltán.

„Éreztem, hogy elöl vagyok, de nem mertem kinézni, az elmúlt években ugyanis sok kritikát kaptam, hogy mindig nézelődök verseny közben. Nem titkolom a végére igen elfáradtam, de nagyon örülök, hogy győzelemmel kezdtem az évet" – mondta Kucsera az eredményhirdetést követően.

A kajakosoknál mondhatni papírforma befutó, a kenusoknál már nem volt elmondható. Meglepetésre Vajda Attila a szám olimpiai bajnoka nem került fel a dobogóra, azon az elmúlt években elsősorban csapathajókban jeleskedők osztoztak. Az első helyet Sarudi Pál szerezte meg, a második helyen Sáfrán Mihály, míg a harmadik helyen Varga Dávid végzett.

A nap utolsó döntőjében a női versenyzők mérhették össze tudásukat, ahol is a nap legnagyobb különbségű győzelmével Benedek Dalma érkezett elsőként a célba Csipes Tamara és Folláth Vivien előtt.

„Nagyon örülök, hogy azt tudtam evezni, amit elterveztem. Kati nénivel előtte megbeszéltük, hogy ez egy edzés, egy pályaevezés, azonban szerencsére még annyi sem volt, hiszen a végén már egy kicsit ki is engedhettem, amit persze akkor nem lehetett volna, ha Ő is ott van a motorossal” - mondta viccesen Dalma a kiszállás után a stégen.

Storcz Botond a felnőtt válogatott kapitánya elégedetten nyilatkozott a nap végén. Mint elmondta nagyon örül, hogy hosszú évek után újra ilyen rendkívül színvonalas egyes versenyre kerülhetett sor, ahol senki sem bújhatott el, mindenkinek fel kellett fednie a kártyáit. Örömteli, hogy a Pekingi Olimpiát is megjárt versenyzők mellett sok új fiatal is feltűnt és értékes helyeket szereztek meg az A és B döntőkben. Mint mondta számára is meglepetés volt Vajda Attila kicsit gyengébb szereplése, de úgy gondolja, amikorra szükséges lesz Attila is hozni fogja tőle megszokott formát.

A holnapi napon az 500 méteres egyes futamokkal folytatódnak a Sun Kupa küzdelmei, míg a páros döntőkre vasárnap délelőtt, a 200 méteres egyes és páros döntőkre pedig vasárnap délután kerül majd sor.
Címkék: kajak-kenu
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu