Rooney: büntetni kell ezt a szégyent!

Szerző: SHLétrehozva: 2012. szeptember 13. 10:42
Nemzeti szégyen! - így nevezte Gary Lineker egykori futballjátékos azt a jelentést, amely 23 év hazudozás után megállapította a Liverpool-szurkolók ártatlanságát az 1989-es hillsborough-i tragédiában. David Cameron brit miniszterelnök is elnézést kért a klubtól és az érintettektől, Wayne Rooney szerint büntetni kell a felelősöket.


 

"A világ végre hallotta az igazságot, hogy mi is történt Hillsborough-ban" - így kommentálta a Független Vizsgálóbizottság jelentését Tom Werner, a Liverpool FC elnöke, mely megállapította a klub szurkolóinak ártatlanságát az angol futball egyik legnagyobb tragédiájában.

1989. április 15-én a Liverpool FC a Nottingham Foresttel játszott az FA Kupa elődöntőjében a Sheffield Wednesday FC stadionjában (Hillsborough Stadium), és a meccs előtti káoszban a szurkolók egymást nyomták a vasrácshoz. Az eredmény 96 halott és 766 sebesült.

Az eset után a rendőrség a Pool szurkolóit hibáztatta, és 23 évig a Vörösök drukkereit tartották felelősnek a történtekért. A jelentésből azonban kiderült, hogy a rendőri ellenőrzés hiánya okozta a tragédiát.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy a rendőrség szándékosan adott rossz információt a sajtónak, 164 tanúvallomást meghamisítottak, 116-ot pedig, mely a rendőrségre terhelő volt, egyszerűen megsemmisítettek.

A rendőrség a Liverpool-drukkereinek alkoholos befolyásoltságára fogta az egészet, holott gyerekek is voltak köztük. A jelentés szerint a 96 halálos áldozatból 41 túlélhette volna a tragédiát, ha a rendőrségi intézkedés nem ennyire kaotikus.

A Liverpooltól hivatalosan is elnézést kért David Cameron brit miniszterelnök, Ed Miliband, az ellenzék vezetője, a Sheffield Wednesday FC, a Dél-Yorkshire-i Rendőrség, és Kelvin McKenzie, a The Sun egykori főszerekesztője.

Wayne Rooney, a Manchester United, korábban az Everton csatára: "Mindenkit, akinek köze van a hillsborough-i szégyenhez, meg kell büntetni."

Kenny Dalglish, a Liverpool FC egykori csatára, edzője és legendája: "Nagyon pozitív ez az eredmény. 23 évig kellett várni, hogy kiderüljön az igazság."

Gary Lineker, az Everton egykori válogatott csatára: "Emlékszem, Barcelonában néztem végig ezt a tragédiát. 23 év után tudtuk csak meg az igazságot. 23 ÉV!! Nemzeti szégyen!"

Stan Collymore, a Liverpool FC egykori csatára: "Igazságot szolgáltattak 96 ember családjának. Ezentúl emelt fővel járhattok, mert igazatok volt. You'll Never Walk Alone. (a Liverpool himnusza)"

Joey Barton, az Olympique Marseille középpályása, Liverpool-drukkoló: "Szomorú napja ez a brit történelemnek. Remélem, az évkönyveket kijavítják most, hogy kiderült az igazság. Nemcsak a tényt, hanem azt is, hogy az igazságot 23 évig titokban tartotta a média és annak bábjai. Aznap csak ültem otthon egyedül, olvastam a beszámolókat és kisírtam a szemeimet. Nem tudtam elképzelni, hogyan történhetett ez ártatlan emberekkel. De mindenki, aki aláírta a petíciót, akinek kétségei voltak a média által tálalt történtekkel kapcsolatban, aki felemelte a hangját, vagy a 96 áldozat családja mellett állt: ma büszkék lehettek magatokra. Büszkék arra, amire a kormányt most kényszerítettétek. Szép munka volt."

Phil Thompson, a Liverpool FC egykori védője: "Sok ember végre most már megérti, mért nem tudunk túllépni ezen a szörnyűségen."

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu