Retro-vb: a mai napig siratott ezüstérem

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 7. 10:15
VIDEÓN A VB-NEGYED-, ELŐ- ÉS DÖNTŐ GÓLJAI!!! Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek tapsolhattak a szurkolók. A Sporthirado.hu sorozata a korábbi 18 esemény legfontosabb eseményeit idézi fel.


AZ 1954-ES VILÁGBAJNOKSÁG:

ELŐZMÉNYEK:

A II. világháború utáni második világbajnokság már jóval nagyobb érdeklődést váltott ki, mint a négy évvel korábbi, brazíliai esemény. A FIFA-nak ezúttal már nem kellett „lasszóval” vadásznia az indulókra, lévén 45 válogatott nevezett. A világszerte rettegett magyar együttes ekkor már régóta őrizte veretlenségét, nem véletlen, hogy a selejtezőbeli ellenfél, Lengyelország inkább visszalépett. Na, ja, így a fehér-pirosak megúszták a gólzáporos vereségeket.

Sebes Gusztáv szövetségi kapitány csapatának ázsióját tovább emelte, hogy 1953. november 25-én Londonban 6-3-ra legyőzte a hazai pályán évtizedeken át veretlen angolokat, majd a budapesti „visszavágón” 1954. május 23-án 7-1-re diadalmaskodott. A hazai közvélemény már előre aranyérmesnek tekintette Puskásékat, sőt a vb-ellenfelek jelentős része is így tett. Sajnos, a nyugatnémeteknek senki sem szólt…

DIADALMENET A CSOPORTKÖRBEN:

Magyarország válogatottját Dél-Koreával, az NSZK-val és Törökországgal sorolták egy kvartettbe, a három összecsapás azonban semmilyen gondot nem okozott. A nyitányon 9-0-s sikert arattak a mieink a koreaiak ellen, akik ekkor még csak tanulgatták a futball alapjait. A végeredmény évtizedeken át a világbajnokság gólrekordját jelentette, egészen 1982-ig kellett várni az újabb csúcsra. Erre is jól emlékszünk, hiszen Spanyolországban a magyarok 10-1-re verték Salvadort.

A svájci vb-n a nyugatnémetek sem jelentettek különösebb akadályt a csoportkör második fordulójában. A magyarok tetszetősen játszottak a keménykedő riválissal szemben, amely több kulcsemberét is pihentette. Egyetlen probléma akadt, de ennek később fontos szerepe volt a vb végeredményében. A durvaságoktól sem visszariadó kőkemény védő, Werner Liebrich ugyanis lerúgta Puskást, aki kidőlt az utolsó félórára. A csere fogalmát ekkor még nem ismerték, így a gárda emberhátrányban fejezte be az összecsapást.

A törökökkel nem kellett összecsapni, így következhetett az egyenes kieséses szakasz.

NEGYEDDÖNTŐ: MAGYARORSZÁG-BRAZÍLIA 4-2

A legjobb nyolc között az 1950-es vb ezüstérmese, a brazil válogatott következett. A két együttes rangadóját hatalmas várakozás előzte meg, Európa a mieink, Dél-Amerika pedig a labdazsonglőrök sikerét várta, de ez senkit sem lepett meg.

A berni stadionban villámrajtot vett a Sebes-csapat, Hidegkuti Nándor (4.) és Kocsis Sándor (9.) találatával gyorsan elhúzott 2-0-ra. Djalma Santos büntetőből szépített, majd a 60. percben Lantos Miháky szintén 11-esből állította vissza a két gólos különbséget. Az ellenfél azonban ekkor sem adta fel, egyre keményebben futballozott, a 65. percben pedig meg is gyengítette a mieinket. Santos belerúgott Bozsik Józsefbe, aki nem maradt adósa a brazilnak. A verekedés végén mindkét futballistát az öltözőbe küldte a játékvezető.

Julinho ezután szépített, de a hajrában Kocsis beállította a végeredményt. A lefújás után szurkolók rohantak a pályára, a dühös brazilok pedig verekedést robbantottak ki az öltözőfolyosón. Tóth Mihályt leütötték, de Czibor Zoltánnak is jutott a „jóból”…Szerencsére azonban az eredmény nem változhatott, Magyarország készülhetett a folytatásra!

ELŐDÖNTŐ: MAGYARORSZÁG-URUGUAY 4-2 – HOSSZABBÍTÁS UTÁN

A brazilok elleni kimerítő összecsapás után a címvédő következett, ez sem ígérkezett könnyű feladatnak. Nem is lett az!!!

A negyeddöntőben kiállított Bozsik ott lehetett a csapatban, de Puskás még mindig nem volt egészséges. A magyar válogatott ismét kétgólos előnyre tett szert Czibor és Hidegkuti találatával, de a folytatás már nem alakult ilyen jól. A fizikálisan és mentálisan is rendkívül erős világbajnok ugyanis az alapjátékidő hajrájára feltámadt. Negyedórával a lefújás előtt Hohberg szépített, majd néhány perccel később egyenlített. Minden kezdődött elölről, igaz mindez már a hosszabbításban!

Szerencsére ekkor ismét a mieink voltak a jobbak, Kocsis Sándor két varázslatos fejese mindent eldöntött. Jöhetett a finálé, a legjobb négy között Ausztriát 6-1-re kiütő nyugatnémetekkel szemben. Magyarországon mindenki készpénzként kezelte az aranyérmet, de sajnos az élet megmutatta, nem mindig a jobb csapat lesz a győztes…

Az 1954-es világbajnokság győztese, NSZK  

 

DÖNTŐ: NSZK-MAGYARORSZÁG 3-2

Ez az a találkozó, amely mind a mai napig óriási vitákat vált ki, sokan, sokféleképpen próbálják magyarázni a futballvilágot sokkoló végeredményt. Vannak, akik esküsznek arra, hogy a fináléra „bejelentkező”, még nem teljesen egészséges Puskás bevetése okozta a bajt, de mások állítják, ez nem lehetett oka a vereségnek. Ki merte volna felvállalni Sebes Gusztáv helyében azt a döntést, hogy kihagyja együtteséből a világ egyik, ha nem a legjobb labdarúgóját?

Vannak, akik azt állítják, a frissesség hiánya jelenthette a botlás igazi okát. Tény, a sorsdöntő összecsapás előtti éjszakán egy meglehetősen hangos zenekar mulatozott a magyar szállodájánál, többeknek álmatlanságot okozva. Sőt, olyan hírek is felmerültek, hogy egy-két magyar játékos „kimaradt” a meccs előtt…

De leginkább az az állítás állhat a legközelebb az igazsághoz, amely szerint a brazilok és az uruguayiak elleni meccsek szívták ki az erőt a futballistákból és az sem segített, hogy az eső miatti mély talaj sem kedvezett nekünk…

Pedig varázslatosan kezdődött számunkra a döntő, Puskás (!!!) és Czibor találataival gyorsan elhúztunk 2-0-ra. A rivális azonban gyorsan magához tért, igaz ehhez játékvezetői segítséget is talált. A szépítés után ugyanis egy szögletnél lerántották Grosics Gyulát, a kiváló kapust, majd Uwe Rahn begyötörte az egyenlítő gólt.

Ismét az elejéről kellett kezdeni az építkezést, de ekkor már kiütközött a magyarok fáradsága. Nem jött a harmadik találat, a németek pedig egyre jobban hittek a sikerben. A 84. percben pedig jött a borzalmas következmény, egy védelmi hiba után jött Rahn sorsdöntő lövése. De pillanatokkal később Puskás szabályosnak tetsző gólt rúgott, fájdalom, William Ling játékvezető lest látott…Ezután már nem változott az eredmény, jöhetett a nyugatnémetek ünneplése…

Magyarországon óriási elkeseredést és felháborodást váltott ki a vereség. Jól jellemzi a kialakult helyzetet, hogy elmaradt a budapesti ünneplés, a vonattal hazaérkező küldöttség nem sokkal a határ után szállt le a vonatról, hogy elkerülje a szurkolók felelősségre vonását…Sebest és néhány játékosát megbélyegezték, azt pedig mindenki tudja, hogy az 1956-os forradalom után néhány sztárjátékos (Puskás, Czibor, Kocsis) el is hagyta a hazát.


ÉRDEKESSÉGEK:

- Gólkirály: Kocsis Sándor 11 találattal

- Ez volt az első olyan vb-döntő, amelyet a fejlettebb országokban a televízió is közvetített.

- Magyarország kilencgólos győzelme a dél-koreaiak ellen rekordnak számított.

- Az NSZK-Ausztria elődöntőn mindkét Walter-fivér, Ottmar és Fritz is a hálóba talált. A mérkőzést 6-1-re megnyerték a nyugatnémetek.

- 26 mérkőzésen 140 gól született, ami 5.38-as átlagnak felel meg.

A VILÁGBAJNOKSÁG MÉRKŐZÉSEI, ITT:

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Retro-vb: 200 ezren zokogtak az arénában
VIDEÓN A VB-DÖNTŐ GÓLJAI!!! Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Retro-vb: 1. Itália, 2. Magyarország!
VIDEÓN A VB-DÖNTŐ GÓLJAI!!! Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-Afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Retro-vb: selejtezőben a házigazda...
VIDEÓN A VB-DÖNTŐ GÓLJAI!!! Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-Afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Retro-vb: egy hajón utaztak a csapatok
VIDEÓN A DÖNTŐ GÓLJAI!!! Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-Afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos...
Tovább a teljes cikkhez »

 

Hozzászólások
ponti vlamirek 2010. július 3. 11:16 (14)
Avatar_70_male
Újonc
  1
Sztem meg mindenki Puskást élteti és közben meg elatta a meccset az egész válogatott de ezt az öregek jobban tudják mert mikor kikaptak akkor magyarország fele megindultak a munkákhoz kért anyagok addig viszont nem de akkoris 1 meccset nem adnék el
Pintér Bence 2010. június 17. 12:41 (13)
Újonc
  15
nekem még apám mesélte hogy puskás németországba akkart menni egy német csapatba a döntö után de sehol se "fogadták be" mert puskás megvádolta öket hogy doppingoltak ami késöbb kiderült hogy igaz is volt.amit akkor megtehettek.jobb lehetne a magyar foci ha akkor nyertünk volna.
Hajrá FC Bayern München!!!
Törölt felhasználó 2010. május 17. 15:05 (12)
Avatar_70_male
Újonc
  0
MODERÁLVA
Pethő András 2010. május 8. 00:25 (11)
Újonc
  143

„Ha 1954-ben a Magyarok VB győztesek, akkor minden más képen alakult volna a Magyar Footballban ebben 100%-ig biztos vagyok!

Csak hát szerintem is le volt bundázva ez a meccs, ahogy így vissza hallom a régiöregektől meg minden honnan.

[Hivatkozás: Törölt felhasználó 2010. május 7. 15:18]
szeretném én is az unokáimnak egyszer visszamondani, hogy bezzeg az én időmben milyen szintű volt a magyar foci...
Jóna Gábor 2010. május 7. 17:49 (10)
Avatar_70_male
Újonc
  13
Először is sziasztok! Másodjára én is sokáig azt hittem hogy bunda volt, ám utána néztem, sok Puskás könyvet olvastam, meg mindent megtudtam az aranycsapatról.Ekkor olvastam azt hogy a németek akkori szövetségi kapitánya, akit az öreg rókának becéztek, tudta hogyha kikapnak a magyaroktól, akkor a könnyebbik ágon juthatnak a döntőbe.Gondoljunk csak bele hogy mi Uruguayjal és Brazíliával játszottunk, a németek meg Jugoszláviával és Ausztriával, ráadásul egyik sem hosszabítás után dőlt el, mindkettő sima győzelem volt.Szval a csoportkörben Magyarország a Németország B-t verte meg 8-3-ra.A döntőben pedig csak saját maguknak köszönhetik a vereséget.Egy ilyen csapat, ami mindent megnyert, akinek ez lett volna a csúcspont, egy 2-0-s vezetést nem tud megőrizni? Mint Puskás is mondta beképzeltek lettek, elbízták magukat, mikor vezettek 2-0-ra.Úgy gondolom az is sokat kivett a játékosokból, hogy a döntő előtti estén közvetlenül a szállásuk mellett voltak a német drukkerek, és ott ünnepelték csapatukat.Illetve az hogy a döntőn új fejlesztésű cipőben játszottak(meglepő módon Adi Dassler volt a fejlesztő, aki német volt ).De ezek csak kifogások, valójában a rengeteg kihagyott ziccer, és a nagyképűség vezetett oda.És hogy más lenne a magyar futball? Nem hiszem, nyertünk mi már elég kupát, mégis itt tartunk.A Fradi nyert Uefa kupát, az aranycsapat olimpiát, és az EB elődjének tartott EK-t, mindezek ellenére itt tartunk.A pénz és hozzáállás juttatott ide minket.Az aranycsapat egy nagyszerű gárda volt, és szívesen élnék abban a korban.Ott megbecsülték a magyar focit, mert volt mi megbecsülni.
Varga Tamás 2010. május 7. 17:29 (9)
Újonc
  75

„Ha 1954-ben a Magyarok VB győztesek, akkor minden más képen alakult volna a Magyar Footballban ebben 100%-ig biztos vagyok!

Csak hát szerintem is le volt bundázva ez a meccs, ahogy így vissza hallom a régiöregektől meg minden honnan.

[Hivatkozás: Törölt felhasználó 2010. május 7. 15:18]
Azzal,hogy ez a meccs bunda volt azzal teljesen egyetértek!
Mindenki azt mondta,hogy "azt a meccset nem nyerhettük meg..."
Ami viszont a többit illeti...jó volt utána is a magyar foci,nagyon szép eredményeket ért el több klubcsapatunk is.
DE!
Ami a mai focit illeti...a Fraditól ellopták a pénzt majdhogy nem tönkretéve ezzel a csapatot.
A politika is nagyban benne van,hogy ott tartunk most ahol!
Nincs megfelelő stadionunk akkor mit akarunk???
A Debrecen nem játszhatta otthon a BL meccseit...az elmúlt 3 évben ők nyerték a bajnokságot és nincs pénzük a stadiont megcsinálni?!
Ott is lopják a "zsét"!!!
Csillagászati összegeket kell fizetni az NB1-es indulásért...hova megy a pénz???
Javarészt mind-mind ellopják!!!
Most,ha a Csányi lesz az MLSZ elnöke akkor jobb lesz a foci is.
Ő már sikeres üzletember,tőle nem fognak tudni lopni!
Én max 2-3 éven belül jelentős javulást várok a magyar fociban klub és válogatott szinten is!
Barca 4ever 2010. május 7. 17:26 (8)
Rajongó
  882
de jó lenne még egy ilyen csapat istenem
Oláh Zoltán 2010. május 7. 16:15 (7)
Avatar_70_male
Újonc
  8

„Ha 1954-ben a Magyarok VB győztesek, akkor minden más képen alakult volna a Magyar Footballban ebben 100%-ig biztos vagyok!

Csak hát szerintem is le volt bundázva ez a meccs, ahogy így vissza hallom a régiöregektől meg minden honnan.

[Hivatkozás: Törölt felhasználó 2010. május 7. 15:18]
Hát ezt mondom kedves barátom Ez akkora bunda volt amekkora csak lehetett. És teljes mértékben igazad van más lenne a magyar football ha ezt megnyerjük.De amúgy ma is vannak tehetséges játékosok csak azok a jó csajok miatt abbahagyják.....Nagyon sok iylen példát láttam már:S
Törölt felhasználó 2010. május 7. 15:18 (6)
Avatar_70_male
Újonc
  0
MODERÁLVA
Törölt felhasználó 2010. május 7. 14:41 (5)
Avatar_70_male
Újonc
  0
MODERÁLVA
Juhász Gergő 2010. május 7. 12:05 (4)
Ígéret
  294
Élvezet volt nézni ezeket a régi felvételeket!!Lenyyomhatnák a 6:3-at is.

Oláh Zoltán 2010. május 7. 11:56 (3)
Avatar_70_male
Újonc
  8
Emberek! Itt mindenki mondja a kifogást! Én azt mondom,hogy ez az egész bunda volt:@.Mert nagyon érdekes h a csoportkörben simán nyertünk.A döntőt meg elbuktuk.2:0 volt az állás nekünk!!!!! És onann lett 3:2 oda!!!! És még Puskás gólját nem adták meg.Nah ez az egész már a bundagyanús meccs!!!!!!Mindenki higgyen amit akar de a tények mást takarnak.Bezzeg ilyenkor nem nyomoz a FIFA v.az UEFA mert kit érdekel ****** magyarok vesztettek és késsz:@:@
Oláh Zoltán 2010. május 7. 11:56 (2)
Avatar_70_male
Újonc
  8
Emberek! Itt mindenki mondja a kifogást! Én azt mondom,hogy ez az egész bunda volt:@.Mert nagyon érdekes h a csoportkörben simán nyertünk.A döntőt meg elbuktuk.2:0 volt az állás nekünk!!!!! És onann lett 3:2 oda!!!! És még Puskás gólját nem adták meg.Nah ez az egész már a bundagyanús meccs!!!!!!Mindenki higgyen amit akar de a tények mást takarnak.Bezzeg ilyenkor nem nyomoz a FIFA v.az UEFA mert kit érdekel ****** magyarok vesztettek és késsz:@:@
Zinedine Zidane 2010. május 7. 10:38 (1)
Rajongó
  972
Remélem lesz még ilyen eredményünk!

Szerkesztve: 2010. május 7. 10:39
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu