Retro-vb: 1. Itália, 2. Magyarország!

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 5. 10:42
VIDEÓN A VB-DÖNTŐ GÓLJAI!!! Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-Afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek tapsolhattak a szurkolók. A Sporthirado.hu sorozata a korábbi 18 esemény legfontosabb eseményeit idézi fel.


AZ 1938-AS VILÁGBAJNOKSÁG:

ELŐZMÉNYEK:

Hatalmas vita előzte meg a tornát, miután a dél-amerikaiaknak nem tetszett, hogy ismét Európa a házigazda, hiszen 1934-ben Olaszországban csatáztak a csapatok. Argentínában olyannyira dühösek voltak a szurkolók, hogy megtámadták saját futballszövetségük székházát…
Végül huszonöt ország nevezett a franciaországi eseményre, a selejtezőket követően tizenöt válogatott maradt. Az egyenes kieséses rendszernek köszönhetően Svédország erőnyerőként élte túl a nyitó fordulót.

A MAGYAR MENETELÉS: BÍRÁLAT A DÖNTŐ UTÁN...

Hazánk legjobb labdarúgói könnyed mérkőzéssel kezdték a tornát, az első ázsiai résztvevőnek számító Holland-India (mai nevén Indonézia) ellen a távoli lövések döntöttek. Az ellenfél futballistái roppant lelkesen próbálták útját állni a magyarok támadásainak, a korabeli jelentések szerint Toldi Géza egyik lökete nyomán Samuels el is ájult, amikor fejjel próbált menteni.

A negyeddöntőben a németeket elbúcsúztató svájciak következtek, Dietz Károly szövetségi kapitány több helyen is változtatott együttesén. A rossz talajú lille-i pályán aztán sikerült a győzelem kivívása, igaz a csatáraink gyötrődtek. A legjobb négy között a svédek elleni 5-1-es gála mutatta, a magyar válogatott kiváló formában van. Sőt, a végeredmény nem is tükrözte a két tizenegy közötti különbséget.

A fináléban a címvédő olaszok vártak a magyarokra, de az esélyek egyáltalán nem voltak egyértelműek. Dietz Károly azonban ismét több helyen módosított, mellőzte az addig remeklő Toldit is, ráadásul a támadások helyett a védekezésre összpontosító taktikát dolgozott ki, helytelenül. Giuseppe Meazza vezérletével az itáliaiak végig lépéselőnyben voltak, megérdemelten védték meg címüket.

A rendkívül igényes magyar közvélemény a vereség után össztűz alá vette a szakvezetőt és játékosait, pedig hatalmas sikert jelentett az ezüstérem…

Ünnepelnek az olasz focisták  

 

AMIKOR ÜZENT BENITO MUSSOLINI...

Az 1938-as franciaországi vb-n a squadra azzurra lett az első címvédő, és az első nem házigazdaként révbe ért aranyérmes a torna történetében. A három olimpiai bajnokot is a soraikban tudó olaszok a negyeddöntőben a házigazda franciákat búcsúztatták 3-1-es győzelmükkel, majd sikerült az ambíciózus brazilokat is legyűrniük 2-1-re. Pedig a dél-amerikaiak már előre megvásárolták a repülőjegyet is a párizsi döntőre, a torna későbbi gólkirályát, a negyeddöntőben mezítláb mesternégyest lövő Leonidast pedig pihentették. Vesztükre. A döntőben az olaszok két nagy klasszisa, Giuseppe Meazza és Giovanni Ferrari az előkészítésben jeleskedett, s az itáliaiak a veszélyes ellenfélnek számító Magyarországot is megverték a mai napig 290 góllal Serie A-s gólrekorder Silvio Piola és a nagyszerű balszélső Gino Colaussi duplájával (4-2). A legenda szerint a duce keze is benne volt a sikerben: Benito Mussolini a mérkőzés előtt sürgönyben lepte meg plusz motivációval a nemzet játékosait: „GYŐZTÖK VAGY MEGHALTOK!”

 

 

A VILÁGBAJNOKSÁG MÉRKŐZÉSEI, ITT:

OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 4-2

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu