Ötven érdekesség az 50 éves Maradonáról

Szerző: shLétrehozva: 2010. október 30. 12:32
Tűz és víz, sportszerűség kontra zabolázhatatlanság...Akár így is jellemezhetnénk a futballvilág két ikonját. Edson Arantes do Nascimento október 23-én 70., míg Diego Armando Maradona október 30-án 50. ünnepelte, ünnepli. Egy héttel ezelőtt a brazil legendát köszöntöttük, most pedig Argentína nemzeti hősén a sor.


 

Diego Armado Maradona mind a mai napig állandó főszereplője a futballvilágnak, ellentmondásos személyisége megosztja a sportág szerelmeseit. Játékosként zseniális éveket tudhat a háta mögött, magánemberként azonban már közel sem volt olyan zseniális. Sőt! Kábítószerbotrányai miatt alaposan leromlott a renoméja, 2003-ban pedig a halál torkából tért vissza, infarktussal kezelték.

Valamennyi világbajnoki szereplése emlékezetes maradt. Az 1982-es tornán sajnos tönkre zúzta a magyarok álmait, a 4-1-es találkozón ficánkolt. Később már nem bírta az ellenfeleik védőinek faragását, Brazília ellen durva szabálytalanság miatt kiállították. 

Négy évvel később Mexikóban ért pályafutása csúcsára, ellenállhatatlan vezérként tündökölt. Az angolok elleni duplája mindmáig a szurkolók emlékezetében él. A nyugatnémetek elleni fináléban szinte kilencven percen át jól őrizték, de 2-2-nél mégis kiosztott egy sorsdöntő asszisztot Burruchagának.

Az 1990-es olaszországi vb-n nem jeleskedett a kapu előtt, de szellemi vezére volt a közepes képssségű argentin együttesnek. Az elődöntőben pedig óriási érzelmi "viharba" vitte a szurkolókat, hiszen a házigazda olaszokkal Nápolyban találkozott Argentína. Abban a városban, ahol Istenként imádták Maradonát...A fináléban aztán a címvédő nem bírt az NSZK-val és Codesal játékvezetővel, a vereség után Diego el is sírta magát.

Maradona 1994-ben tért vissza a futballvilág élmezőnyébe. Előtte kábítószer-fogyasztás miatti eltitltását töltötte, majd a második vb-meccs után doppingolás miatt kizárták. Argentína összeomlott, búcsúzott a nyolcaddöntőben.

Idén szövetségi kapitányként szerepelt Maradona, együttese a negyeddöntőig remekelt. A nyolc között azonban a taktikailag sokkal jobban felkészített németek 4-0-ás győzelmet arattak, a hazautazás után pedig a szakvezető távozott a nemzeti tizenegy éléről.

GÓLPARÁDÉ DIEGO MARADONÁVAL

ÖTVEN ÉRDEKESSÉG AZ 50 ÉVES DIEGO MARADONÁRÓL

1. Diego Armando Maradona 1960. október 30-án született Buenos Aires külvárosában.

2. A kiváló játékos 91 mérkőzésen játszott az argentin válogatottban, 34 gólt szerzett.

3. Négy világbajnokságon szerepelt játékosként (1982, 1986, 1990, 1994).

4. Bajnoki címhez segítette 1982-ben a Boca Juniorst, majd az FC Barcelonához igazolt. Két évvel később az SSC Napolihoz szerződött, 1987-ben és 1990-ben olasz bajnok lett.

5. Maradona tizenhat alkalommal volt világbajnoki mérkőzésen az argentin válogatott csapatkapitánya, ez rekordnak számít.

6. Összesen 21 világbajnoki találkozón lépett pályára.

7. Tizenöt évesen játszotta első profi mérkőzését, 1976. október 20-án debütált az Argentinos Juniorsban.

8. Maradona tagja volt az 1979-ben Japánban világbajnoki címet szerző argentin ifjúsági válogatottnak.

9. A felnőtt nemzeti tizenegyben 1977. február 27-én szerepelt először, Argentína 5-1-re győzte le Magyarországot a Buenos Aires-i Bombonera-stadionban.

10. Karján lévő tetoválással tiszteleg Che Guevara előtt.

11. Maradona tartja a rekordot a világbajnokságon elszenvedett szabálytalanságok terén, 1986-ban Mexikóban 53 alkalommal fautolták.

12. Ő a csúcstartó az egy vb-találkozón elszenvedett szabálytalanságok terén is, 1982-ben az olaszok 23 alkalommal fautolták.

13. Maradona volt az argentinok csapatkapitánya a nyugatnémetek elleni 1986-os világbajnoki döntőben. A dél-amerikai együttes 3-2-re győzött.

14. Diego Maradona nyerte az 1986-os világbajnokság legjobbjának járó Aranylabdát.

15. Diego Maradona szerezte a világbajnokságok egyik legvitatottabb találatát, 1986-ban kézzel mattolta Peter Shiltont az angolok elleni negyeddöntőben. Utána az argentin sztár azt nyilatkozta, „Egy kicsit Isten keze, egy kicsit Maradona feje játszott szerepet a találatban.”

16. Az SSC Napolival 1989-ben megnyerte az UEFA-kupát.

17. Az 1994-es világbajnokságon az Egyesült Államokban mindössze két mérkőzésen léphetett pályára. Görögország ellen csodálatos gólt szerzett, de nem sokkal később pozitív doppingtesztet produkált, haza kellett utaznia. A lelkileg összeroppant argentin csapat már a legjobb tizenhat között kiesett.

18. Maradona 1989. november 7-én kötött házasságot Claudia Villafanéval, akitől 2004-ben vált el.

19. 2005-ben televíziós-showt indított, első műsorának sztárvendége Pelé volt.

20. 2008. októberében argentin szövetségi kapitány lett, az idei világbajnokság után távozott a posztról.

21. Kapitánykodása idején érte a legsúlyosabb kudarc az argentin csapatot, a világbajnoki selejtezőben 6-1-es vereséget szenvedett Bolíviától.

22. Maradona 2008. november 19-én mutatkozott be szövetségi kapitányként, Argentína 1-0-ra nyert a glasgowi Hampden Parkban Skócia ellen.

23. Idén június 22-én ezt mondta a dél-afrikai vb hivatalos labdájáról, a Jabulaniról: Arra kérem a FIFA vezetőit, hogy ne rólam beszéljenek. Inkább hozzanak egy megfelelő labdát, mert ez használhatatlan. Lehetetlenség megfelelően irányítani…”


24. Az idei vb nyolcaddöntőjét megelőző sajtótájékoztatón Maradona átugrott a kordonon, hogy üdvözölje egykori nápolyi csapattársát. Salvatore Bagni ezt mondta a váratlan fogadtatásról. Évek óta ismerem őt, de mindig készen áll valamilyen meglepetésre.”


25. Maradona hevesen védte a gólnélküli Lionel Messit az idei világbajnokságon. „Mindenki idióta, aki úgy véli, hogy rosszul játszik.”

26. Korábbi csapattársa, Jorge Valdano azt mondta róla 2006-ban: "Ő olyan valaki, akit sokan szeretnének felülmúlni. Ellentmondásos személyiség, imádják és gyűlölik. Mindenhol hatalmas vihart kavar, főleg Argentínában. Magánemberként nagy hibákat követett el. A nyugalom helyett show-vá változtatta mindennapjait, nem szabad, hogy róla vegyenek példát az emberek.”


27. Az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA) azt szerette volna elérni a FIFA-nál, hogy mindenhol vonultassák vissza Maradona 10-es mezszámát. A kérést elutasították.

28. Az Argentinos Juniors róla nevezte el arénáját, amelynek a neve immár Estadio Diego Armando Maradona.

29. Az 1986-os világbajnokság negyeddöntője után ezt mondta: Anglia legyőzése többet jelent egy futballsikernél…” A két ország 1982-ben vívott háborút a Falkland-szigetek birtoklásért.

30. Maradona 1996-ban: "Drogos voltam, vagyok és mindig is az leszek. Minden nap harcot kell vívnom a kábítószerekkel.”

31. 2000-ben a FIFA két díjat osztott ki az évszázad legjobbjának. A szakmai zsüri szerint Pelé, míg a szurkolók véleménye alapján Maradona lett minden idők legjobb futballistája.

32. Carlos Bilardót egyszer megkérdezték a kezdőcsapatáról, amelyre ez volt a válasz: Maradona és tíz másik…

33. Maradona lett 2005-ben a Boca Juniors szakmai alelnöke, de egy évvel később lemondott.

34. Emir Kusturica dokumentumfilmet készített Maradonáról, amelyet 2008-ban a cannes-i fesztiválon mutattak be.

35. 1986-ban ezt mondta Sir Bobby Robson: „az Arsenal is világbajnok lett volna Maradonával!”

37. Rajongói 1998-ban megalapították a Maradona-egyházat. Napjainkban már többtízezren tagjai a felekezetnek.

38. Maradona nevéhez fűződik az évszázad gólja, az 1986-os vb-n saját térfeléről indulva döntötte romba az angolok élmait.

39. Maradona bábuja volt a főhőse egy francia televíziós show-nak.

40. Jó barátságot ápol Fidel Castróval.

41. Maradonát 1991-ben kirúgták az SSC Napoliból, mert kokain-használaton érték.

42. Az argentin legenda nem vett részt a 2006-os vb megnyitóján, mert nem akart együtt mutatkozni Pelével.

43. Pelé néhány hónappal ezelőtt így kritizálta a rosszul futballozó argentin válogatottat: „Ez nem Maradona hibája. Azok a felelősök a gyatra játékért, akik kinevezték Maradonát.” Nem sokat késett a válasz: „Pelé menjen vissza a múzeumba és maradjon is ott.”

44. Az adóhatóság szerint Maradona 37 millió eurós adótartozást halmozott fel Olaszországban.

45. Maradona gólátlaga a bajnoki mérkőzéseken 0.526 találat/mérkőzés volt.

46. Harmadik helyen áll a válogatott góllövőlistáján Gabriel Batistuta és Hernan Crespo mögött.

47. A skót szurkolók (Tartan Army) dallal köszönték meg Maradonának, hogy az 1986-os vb-n kiejtette Angliát.

48. Maradona az 1998-as világbajnokságtól: „Robotok lettek a játékosok. Rosszabb nem is lehetne a torna színvonala…”

49. Négy évvel ezelőtt az IIMSAM nevű szervezet jószolgálati nagykövete lett. Maradona az alultápláltság elleni harcban vesz részt.

50. Könyvében ezt írta Gustavo Bernstein pszichológus: „Az elmúlt húsz évben ő képviselte legjobban a hazánkat. Argentína Maradona, Maradona Argentína. "


AZ ÉVSZÁZAD GÓLA: 1986, VB-NEGYEDDÖNTŐ ANGLIA ELLEN

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu