Visszavágott és a csúcsra ért Clijsters

Szerző: shLétrehozva: 2011. január 29. 16:03
Kína egyelőre nem hódította meg Melbourne-t. Az Australian Open női egyes fináléjában a 27 éves Kim Clijsters (3.), 2 óra 5 perc alatt 3:6, 6:3, 6:3-ra győzött az első egyéni Grand Slam döntős kínai, Li Na (9.) ellen. A belga édesanya pályafutása negyedik GS trófeáját nyerte és 2,2 millió dolláros csekket kapott a serleg mellé. Kim Clijsters arra készül, hogy jövőre visszatér szeretett városába és megvédi a címét.


 

Még sütött a nap Melbourne-ben, amikor a két főszereplő kisétált a Rod Laver Arénába. A kánikula már enyhült, ideális körülmények között kezdődhetett a döntő. Nem sokkal korábban belga bajnokot avattak a 15 ezres katlanban. A junior lányoknál An-Sophie Mestach nyert (ki tudja, mi történik, ha Babos Tímea elindul) és talán az volt számára a legnagyobb jutalom, hogy Kim Clijsters páholyából szurkolhatott honfitársának.

A statisztika és gyakorlatilag minden a belga mellett szólt, de egyáltalán nem mehetett biztosra: pont két hete Sydneyben kikapott a kínaitól (6:7, 3:6). A korábban játszott hat meccsükből ugyan négyet ő nyert, de az utolsó háromból kettőt Li Na. Kim Clijsters nem először küzdhetett az AO döntőjében: 2004-ben nem bírt Justine Heninnel (6:3, 4:6, 6:3).

Úgy indult az összecsapás, hogy akár megismétlődhet Clijsters első fordulós kalandja. Akkor a korábbi világelső Dinara Szafinát 44 perc alatt 6:0, 6:0-ra verte. Most pillanatok alatt 2:0 lett neki, az ázsiai pontot sem tudott nyerni. Öt perc elteltével megnyugodott Li Na és gyorsan megmutatta, miért került a döntőbe. Egyre pontosabban és agresszívabban teniszezve átvette az irányítást, előbb egyenlített (2:2), majd fogadóelőnyöket hárítva kiharcolta a 3:3-at és állva hagyta riválisát. Egy futtából megütött, pontot érő tenyeres kereszttel fejezte be a szettet.

Kim Clijsters ugyan sorozatban négy gémet vesztett adogatóként, de a második játszmában mégis ő tudott 3:3 után jobban koncentrálni. A fordulathoz az is kellett, hogy elkezdett jobban szerválni és időnként felpörgetve a labdát, kizökkenteni a kínait a ritmusból. A taktika bejött, az addig szenzációsan bombázó Li Na egyre többet hibázott. A lelátóról állítólag többször kínaiul kiabáltak be neki, hogy mit csináljon és ez láthatóan zavarta.

A harmadik felvonás úgy indult, mint az első, de ezúttal Li Na a 0:2 után még visszabrékelt ugyan, de adogatóként hetedszer is elbukott, és a néhány ki nem kényszerített hiba megpecsételte a sorsát. Clijsters 3:1 után mindössze egy pontot vesztett a szervájából, így az ázsiainak esélye sem volt az egyenlítésre. Bár a huszonhét játékból tizenhárom a fogadóé lett, és ketten együtt hatvanhat (Kim Clijsters-26, Li Na-40) ki nem kényszerített hibát produkáltak, ennek ellenére a végig látványos, fordulatos döntő méltó befejezése volt a női versenynek. Nehezen magyarázható meg a szurkolóknak, hogy Kim Clijster jelenleg két Grand Slamen is címvédő, de a világranglistát olyan valaki vezeti, aki ugyanezen idő alatt egyetlen GS versenyen sem tudott döntőbe jutni. Azért néhány hónapon belül valószínűleg helyet cserél Caroline Wozniackival, és újra trónra lép a korábbi világelső.

KIM CLIJSTERS NYILATKOZATA:
„Az első játszmában mindent jobban csinált mint én, keményebben és laposabban ütötte a labdákat, jobban adogatott és jobban is fogadott. Szóval nagyon-nagyon jól játszott. Talán még soha nem teniszezet ilyen jól ellenem. Megpróbáltam kicsit variálni a játékot, nyesésekkel és magasabb labdákat kizökkenteni a ritmusból, gondolkodásra késztetni. A meccs megnyerése után, mikor hirtelen véget ért, nagy megkönnyebbülést éreztem, elérzékenyültem" – nyilatkozta Kim Clijsters, aki azt is elmondta, jövőre mindenképp szeretne visszatérni Melbourne-be megvédeni címét és úgy tervezi, hogy a londoni olimpiáig biztosan folytatja. Azt egyelőre nem tudja, azután mi lesz.
LI NA NYILATKOZATA: 
„A döntő után az öltözőbe sétálva azzal viccelődtem, hogy a teniszt egy szettre kellene játszani, de ezzel együtt boldog vagyok és büszke magamra" – értékelt Na Li, aki még az ünnepélyes díjátadáson 15 ezer ember előtt azt mondta a lelátón ülő férjének: 'nem számít, kövér vagy sovány, jóképű vagy csúnya, mindig követni és szeretni fogja'. A történethez tartozik, hogy az elmúlt napokban a meccsei utáni interjúkban többször viccelődött a párjával, legutóbb például elmesélte, hogy a Wozniacki elleni meccs előtt alig aludt, mert ő úgy horkolt egész éjszaka. A 28 éves kínai lány az ilyen és ehhez hasonló kiszólásaival gyorsan a média kedvence lett, de megnyugtatta az újságírókat, hogy a kínai teniszezők többsége általában olyan jópofa, mint ő, a férfiak pedig azért nem olyan eredményesek, mint ők, mert fejben nagyon gyengék.
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu