Szávay Ági kikapott, Amerika döntős

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 8. 15:05
A női teniszezők Hongkongban zajló Földrészek Kupáján az Amerikai-Európa elődöntőben két leosztás után eldöntetlen a párharc. A döntőt szót így az öreg kontinens képviseletében Szávay Ágnes hivatott kimondani, aki az argentin Gisela Dulko ellen veszi fel a küzdelmet.


DULKO (AMERIKA) - SZÁVAY (EURÓPA)

6:4, 6:7, 6:3

 

HARMADIK SZETT

 

Szávay szervajátékát jól indította ugyan, de 15:0 után 15:40 lett, két mérkőzéslabdához jutott így Dulko, aki a másodikból meg is nyerte a mérkőzést és kontinensének az elődöntős párharcot: 6:3.

 

Mindez azonban nem sokat ér, ha az ellenfélnél lévő brékelőnyhöz nem tudunk hozzászólni. Ennek ideje nem a szett nyolcadik szervajátékában jött el, amelyet nagyon simán nyert Dulko, Aginak itt még a pont sem jött össze: 5:3.

 

Legalább a „kötelezőt” illik ilyen nehéz helyzetben hozni, 30:0 és 40:15 után nem is volt ezzel sok gond: 4:3.

 

Az első poént Dulko is beütötte a szervajátékában, de Szávay 15:30-ra ellépett, majd 30:40-nél bréklabdához jutott. Hiába, kihasználatlanul maradt, nem úgy, mint a dél-amerikai előnye. Ez innen már nehéz: 4:2.

 

Sokat azonban nem kesereghettünk, Szávay első szervájából máris pontot nyert, de aztán két bréklabdához jutott riválisa, aki át is tudta venni a vezetést: 3:2.

 

A dél-amerikai szervajátékában 40:15 után poént nyert és így egyenlített, ez az esély gyorsan elszállt: 2:2.

 

Orrát folyamatosan fújó menőnk adogathatott ismét, de hiába irányott, ellenfele pedig jobbára csak védekezett, a vonalat picivel rosszul mérte be Szávay, így két bréklabdához jutott Dulko, aki itt is ellenfél hibáiból élt. Ági azonban 40:40-re mentett, jöhetett egyenlőről. Azonnal előnybe került a mi lányunk, majd egy gyönyörű labdamenet végén Dulkót lemozgatva a pályáról szépen elütött az üres, fonák területre: 1:2.

 

A dél-amerikai elhúzott a második játékban, de végül nüanszon múlt, hogy 30:30 helyett 40:15 lett az állás, Szávay egy röptét lehelettel szélesre nyesett. Innen pedig nem volt visszaút: 1:1.

 

A magyar lány jól használta ki azt, hogy lendületbe került és ellenállhatatlanul játszva nyerte a döntő szett első játékát, amelynek a végére egy ászt biggyeszett oda: 0:1.

 

MÁSODIK SZETT

 

Szávay a rövidítésben szervával és nyert poénnal kezdett, majd 5-3-ra elhúzott. Elsősorban jó fonák elütésekkel operált, Dulko csak kapaszkodott, igaz, azt sikerrel tette, jobbára saját adogatásaiból megélve. Végül azonban a jobban összpontosító magyar teniszezőnő ötödik játszmalabdáját már beütötte, és kiegyenlítette szetthátrányát: 6:7.

 

Izmos szervákkal indult Szávay, amelyekkel Dulko nem is tudott mit kezdeni: 6:6.

 

Amilyen gyorsan hozta, olyan gyorsan adta Szávay a következő játékot Dulkónak, aki így ismét lépéselőnybe került. A magyar lány fásultságán ezúttal sem tudott erőt venni: 6:5.

 

Amikor meleg lett volna a helyzet, a magyar kiválóság előhúzott egy zseniálist és a játékot végig kézben tartva gyorsan hozta adogatását: 5:5.

 

A szett kilencedik szervajátékában az önbizalmát ellenfelének köszönhetően visszanyerő Dulko a fáradni is látszó, a labdák után egyre nehezebben meginduló Szávay ellen simán hozta az adogatását, így elérhető közelségbe került számára a játszma és a mérkőzés is: 5:4.

 

A magyar lány szervált, de ezúttal igen fáradtan szálltak el ütőjéről a labdák. Előbb középről, az alapvonalról ütött egy hálót, amelyet egy kettős hiba, majd egy széles fonákütés követett. Pillanatok alatt három bréklabdát kapott Dulko úgy, hogy kétszer ért labdába. Két nyert poén után egy Challenge-n múlt Ági hosszú ütése és játéka: 4:4.

 

Az argentin határozottan indított, de végül Szávay rontott ütései kellettek ahhoz, hogy megugorjon a dél-amerikai, aki stílszerűen a magyar hosszúra tett labdájából végül nullra nyerte meg adogatójátákét. 3:4.

 

Szávay tudott újítani, ismét erőszakosan indította meg a szerváit, majd egy ásszal hozta is a játékot: 2:4.

 

Dulko adogatott ugyan, de változatlanul csak keresi önmagát, a játékot Szávay irányítja. Szerváját azonban hoznia kellett, hogy versenyben maradjon ebbben a szettben. Ezt végül koncentrált játékkal meg is tette a kicsit kiengedni látszó magyar ellen. Közben a dél-amerikai is vétett ugyan egy kettős hibát, próbált kapaszkodni, amelyet végül sikerrel tett meg: 2:3.

 

Szávay gyakran fújja az orrát a szünetekben a kissé hűvős, 15 Celsius fok körüli időben, de aligha ennek volt köszönhető, hogy adogatójátékában 0:30 után kettős hibát vétett, amely az első volt a találkozón. Három bréklabdához jutott Dulko, tulajdonképpen úgy, hogy azért nem sokat tett, a másodikból azután szépített is: 1:3.

 

A kicsit elbizonytalonodó Dulko elhúzott ugyan, ám Szávay egy bréklabdához jutott. A kihasználatlanul maradt lehhetőség után ismét egyenlő várt a felekre. A két játékos előbb semmit nem kockáztatott, alapvonalról játszott, az első pont és az első előny Ági alapvonalon túlra tett ütésének köszönhetően Dulkoé lett, de a magyar egalizálni tudott. Az argentin jó elkészítés után jól futott fel hálózni, de hiába mozgatta meg magyar ellenfelét, hosszút ütött, újra egyenlő. Az argentin látványos mozdulattal a háló mögött ejtett egy röptét, de rontott is, kezdődhetett minden elölről. Három Dulko-előny után egy szélest ütött az argentin, Ági újabb bréklabdához jutott, amelyet már nem hagyott kihasználatlanul: 0:3.

 

Szávay ráérzett, hogy nyeregben van, így erőszakos, jól helyezetett szervákkal indítva gyorsan és könnyedén hozta játékát: 0:2.

 

Dulko szervájával és Szávay szélesre tett ütésével indult a második játszma, majd Ági részéről jött egy remek lecsapás. Az argentin viszont azt követően két jó szervájának köszönhetően azonnal pontokat csinált, de egy újabb Szávay lecsapás, majd egy hosszú Dulko-ütés után ismét 40:40 után jött a végkifejlet. Amelyben előbb az argentin, majd a magyar jutott előnyhöz, végül utóbbi egy röptével bréket csinált: 0:1.

 

ELSŐ SZETT

 

Szávay igencsak rákoncentrált az újabb adogatójátékra, pontos, erős ütéseivel elhúzott, de két olyan labdát is a hálóba vágott, amelyekért igazán kár volt. Egyenlő után Dulko szép megmozdulással előnyhöz jutott, majd Ági rontásával el is ment az első szett: 6:4.

 

Dulko szervajátékában Ági erejéből ezúttal csak egy szép poénra futotta: 5:4.

 

Erőszakosan kezdett Szávay adogatójátékában, de két kis figyelmetlenség nyílttá tette a simának induló játékot. Az egyenlőt követően ezúttal először Szávay jutott előnyhöz, aki Dulko hosszúra ütött labdáját követően egalizált: 4:4.

 

Ági bizony könnyen adta az elejét: futott elérhetetlen labda után, ütött hálót és hosszút, de Dulkónak köszönhette, hogy nem lett sima a játék és ismét 40:40-ről várhatták a folytatást. Ebben több is lehetett volna, de egy ismét előkészítetlen és így rontot röptét egy hálóba vágott labda követett, előny a dél-amerikainál: 4:3.

 

Szávay résztéről egy széles ütés után jött egy kevéssé előkészített röpte, majd megint egy széles: 0:40. Három bréklabdához jutott Dulko, aki az elsőből rögtön meg is nyerte a játékot, Szávay hozzá sem tudott szagolni a pontot érő ütéshez: 3:3.

 

Előbb Szávay hibáiból élt Dulko, majd fordított előjellel is megtették ezt a felek, először volt a mérkőzésen 40:40. A dél-amerikai kétszer jutott előnyhöz, a másodikból aztán hozta is szervajátékát: 2:3.

 

Tovább nőtt Szávay előnye, bár az első szervából még Dulko csinált pontot, onnantól kezdve nem volt megállás. A magyar kiválóság szépen mozgatta ellenfelét, pontosan ütött, meg is lett a játék: 1:3.

 

A harmadik ladbamenetben Szávaynál volt az előny, de két, még saját maga által is megmosolygott hibával előnyhöz jutott Dulko. Jött azonban Szávay részéről két szép keresztelütés és egy röpte, máris a magyar lánynál az előny: 1:2.

 

Szávay adógatójátékában már hosszabb labdameneteket láthattunk, Dulko közel sem volt annyira magabiztos, mint kezdésnek. A magyar lány jó szerváival alapozta meg játékát, bár jött egy kettős hiba, végül egy látványos rövidítéssel egyenlített: 1:1.

 

Először Dulko adogatott a mérkőzésen, majd 40:0-re megugrott, egyszer hibázott ugyan, de végül könnyedén hozta a melegítőalsóban játszó Szávay ellen az első játékot: 1:0.

 

A 23 éves dél-amerikai kiválóságot a 49., míg a 20 éves Szávayt a 25. helyen jegyzik az aktuális WTA-világranglistán. Előbbinek a 26. (2005., november 21.), míg utóbbinak a 13. (2008. április 14.) volt a legjobb helyezése ugyanott. Korábban egy alkalommal találkoztak ezt megelőzően: a 2007-es budapesti WTA-torna elődöntőjét két szettben (6:2, 6:1) az argentin nyerte.

 

A hongkongi párharc első felvonásában a páros csatáját Európa nyerte, a Jelene Jankovics, Michelle Larcher De Brito alkotta kettős két játszmában (6:4, 7:5) verte a Venus Williams, Coco Vandeweghe összeállítású amerikai duót. A két egyes kiválóság csütörtöki randevúján Amerika képviseletében Wiliams egyenlített, miután 6:2, 6:2-re lemosta a pályáról Jankovicsot.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu