Serena Williams duplázott Melbourne-ben

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 31. 07:12
Enyhült a kánikula Melbourne-ben, így szabadban játsszották a női egyes finálét a Rod Laver Arénában. Akár meglepőnek is nevezhető, hogy Serena Williams és Dinara Szafina mérkőzésére még szombat délelőtt is lehetett jegyet kapni a pénztárban (a legolcsóbb belépő ára 289 ausztrál dollár), végül a finálé színvonala el is maradt a várakozásoktól: az amerikai 58 perc alatt 6:0, 6:3-ra diadalmaskodott. A tengerentúli klasszis tizedik egyéni Grand Slam-sikerét aratta, Melbourne-ben pedig duplázott, lévén pénteken nővérével, Venusszal is nyert.


KÉPGALÉRIA A NŐI EGYES DÖNTŐJÉRŐL!

A fináléban aratott győzelemmel Serena Williams megerősítette két nappal ezelőtt megszerzett pozícióját a legjobban kereső sportolónők exkluzív listáján. Az amerikai sztár a női egyes elődöntőjének megnyerésével már 22 753 575 dollárnál járt, 180 383-mal előzte meg a golfozó Annika Sörenstamot és 608 840-rel a teniszező Lindsay Davenportot. Serena Williams végül 1 419 548-cal fejezte ne az Australian Opent, vagyis most már 23 409 155 dollárt szerzett a pályán.

SERENA WILLAIMS NYILATKOZATA:
"Ezt a győzelmet a többi Grand Slam-sikerem elé helyezem. Annyira izgatott és boldog vagyok, mindenképpen nyerni akartam, szükségem volt erre. Remek tervekkel kezdtem a mérkőzést. Már megszokhatták: ha így játszom, akkor kiváló esélyem van a sikerre. Rendkívül fontos volt ez a döntő, mindenképpen meg akartam szerezni a tizedik egyéni Grand Slam-trófeámat. Azt gondoltam: Rendben, szükséged van erre, meg kell szerezned! Hiszen sohasem tudhatjuk, mit hoz a jövő, lesz-e még esélyem ilyen győzelemre. Persze, azt is éreztem, nem ez lesz az utolsó ilyen lehetőségem. De sejtettem, most kell mindent beleadnom a tizedikért. Szerencsére egészen a találkozó végéig nem jutott eszembe, hogy a győzelemmel megszerezhetem az első helyet a világranglistán. Csak akkor tudatosult, amikor a családtagjaim így köszöntöttek: hello NO. 1.".

 

DINARA SZAFINA NYILATKOZATA:
"Sajnos, baj volt az idegeimmel, túlságosan feszült voltam. Ugyanis először játszottam a világranglista első helyéért egy Grand Slam-verseny döntőjében. Korábban sohasem kerültem ilyen helyzetbe. Serena már megszokhatta ezt a szituációt, a tapasztalata sorsdöntőnek bizonyult. Természetesen a vereség ellenére is fontos tapasztalatokkal lettem gazdagabb. Minden vereségből lehet tanulni. Most visszatérek az edzésekhez, hogy még jobb legyek. Pedig a döntő előtt még remekül éreztem magam, de megváltozott minden, amikor a pályára léptem. Pedig jól aludtam a mérkőzés előtt, nem úgy, mint a Roland Garroson. Tényleg minden rendben volt, legalábis a kezdésig... Ma pályán sem voltam. Még az első játszma elveszítése után is bíztattam magam, hogy vissza tudok jönni a döntőbe. Mindent megtettem, de az adogatásaim szinte végig cserben hagytak. Kétszer megnyertem ugyan a szerváimat, de igazából ez sem segített. Pedig amúgy az adogatásaim jelentik a legfőbb fegyvereimet, azok nélkül pedig nincs esélyem Serena ellen."

 

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:

SERENA WILLIAMS-DINARA SZAFINA 6:0, 6:3

A NŐI EGYES DÖNTŐJÉNEK STATISZTIKÁJA
  WILLIAMS SZAFINA
Első adogatások: 57 százalék (21/37) 59 százalék (29/49)
Védhetetlen adogatások: 4 3
Kettős hibák: 0 5
Önhibák: 7 21
Első adogatások után nyert pontok: 95 százalék (20/21) 52 százalék (15/29)
Második adogatások után nyert pontok: 63 százalék (10/16) 30 százalék (6/20)
Nyerő ütések: 23 14
Pontok fogadóként: 57 százalék (28/49) 19 százalék (7/37)
Bréklabdák: 83 százalék (5/6) 100 százalék (1/1)
Pontok a hálónál: 80 százalék (4/5) 67 százalék (2/3)
Összes megnyert pont: 58 28
Leggyorsabb adogatás: 190 km/ó 172 km/ó
Első adogatások átlagsebessége: 171 km/ó 164 km/ó
Második adogatások átlagsebessége: 145 km/ó 138 km/ó

 

 

MÁSODIK JÁTSZMA (36 perc):

6:3 - Gyors befejezés: 40-0-nál szélesre szállt Szafina rövid nyesése, így Serena Williams tizedszer nyert egyesben Grand Slam-tornát. Így duplázott az amerikai sztár, pénteken nővérével, Venusszal diadalmaskodott párosban.

5:3 - Szafina még mindig sokat ront, de nem adja fel, nehezen, de hozta adogatását.

5:2 - Serena Williams 15-re hozta adogatásait, alapvonalról "végezte ki" ellenfelét.

4:2 - Megtört a jég: Szafina először nyert gémet adogatóként. Persze, már Serena Williams sem összpontosított igazán, hiszen tudja, a győzelemhez már "csak" saját szerváira kell ügyelnie.

4:1 - Williams nem lassít, továbbra is remekel, újabb semmire nyert adogatójáték.

3:1 - Szafina továbbra is kiegyensúlyozatlan, remek ütések után bosszantó rontások következnek. A végén újabb kettőshibát vétett. Williams brékelőnybe került.

2:1 - Az amerikai visszanyerte magabiztosságát, ismét semmire hozta adogatását.

1:1 - Szafina ismét sokat rontott, így azonnal elveszítette brékelőnyét. Pedig 0-15-nél Williams elképesztő hibát vétett, hossúra röptézett egy ziccert.

0:1 - Az orosz teniszező végre jól játszott, 30-40-nél bréklabdához jutott, amelyet egy remek keresztfonákkal értékesített. Szafina máris megduplázta az első szettben fogadóként nyert pontok számát.

ELSŐ JÁTSZMA (22 perc):

6:0 - Nincs változás, így Serena Williams villámgyorsan besöpörte az egyoldalú nyitó felvonást. Szafinának hatalmasat kell javulnia ahhoz, hogy legalább egy órás legyen a finálé...

5:0 - Nincs "vita", a korábbi világelső esélyt sem ad ellenfelének, aki valószínűleg már a második szettre tartalékolja erejét...Williams két önhiba mellett tizenkét nyerőnél tart, Szafinánál 5/4 az eddigi produkció.

4:0 - Lehengerlő az amerikai teniszező, szinte leradírozta a kapkodó Szafinát. Így már két brékkel vezet Serena Williams, közel a nyitó szett vége.

3:0 - Williams nyugodt, Szafina idege sés pontatlan, így az amerikai semmire hozta adogatását, megerősítette brékelőnyét.

2:0 - Szafina remek alapvonalütésekkel operált, de három kettőshibája miatt elbukta a játékot.

1:0 - Több hibát is láthatott a közönség, az amerikai klasszis 30-ra hozta az első gémet.

9:46 ó: Serena Williams kezdte az adogatást.

 

A Bryan-fivérek harmadszor diadalmaskodtak Melbourne-ben
Harmadszor nyerte meg a Mike Bryan, Bob Bryan kettős az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi páros versenyét. A második helyen rangsorolt amerikai testvérpár három szettben győzte le a Mahesh Bhupathi, Mark Knowles duót.
A harmadik helyen kiemelt indiai, bahreini páros az első szettet meglepően simán nyerte 6:2-re. A párosban ekkor még hatszoros Grand Slam-győztes amerikai kettős a gyenge periódus után összeszedte magát, 7:5-re hozta a második szettet, és a mindent eldöntő játszmában már esélyt sem adott az ellenfélnek. Ezt a Bryan fivérek 6:0-ra nyerték és karfrierjük hetedik GS-trófeáját gyűjtötték be

 

 

EGY KIS KEDVCSINÁLÓ:

Dinara Szafina életében mérföldkő lehet az idei Australian Open döntője. Egyetlen mérkőzés megnyerésével egyszeriben világelsőnek és Grand Slam-bajnoknak mondhatja magát. A jelenlegi legjobb orosznak a 2008-as szezon hozta meg az áttörést. Nem kezdődött ugyan jól a tavalyi idénye (Melbourne-ben kikapott az első fordulóban a német Sabine Lisickitől), de áprilisban beindult a gépezet. Győzött Berlinben, döntős volt a Roland Garroson és az amerikai keménypályás versenyeken is remekelt, miközben az olimpián ezüstérmes lett. A huszonkét éves moszkvai Berlin óta hatvanöt egyéni meccséből ötvennégyet megnyert, és a szombati lesz a nyolcadik fináléja kilenc hónap alatt. A látványos mutatók ellenére nem ő a döntő esélyese.

A második és a harmadik kiemelt találkozóján (érdekes, az Australian Open történetében először fordul elő) nem azért Serena Williams a favorit, mert ő a második. A huszonhét éves amerikai sikere mellett szól gyakorlatilag minden: negyedszer játszik döntőt az ausztrál nyílt bajnokságon és még soha nem vesztett. Korábban hatszor mérkőzött Szafinával és ötször ő volt a jobb. A tavalyi US Openen és a szezonzáró világbajnokságon is biztosan verte. Legutóbb 2007-ben a világranglista 81. helyezettjeként hódította meg Melbourne-t, a döntőben Sarapovát gázolta el (6:1, 6:2). Serena Williams sorozatba a harmadik GS döntőjét játssza (Wimbledonban kikapott a nővérétől, a US Openen nyert Jankovics ellen) és a tízedik Grand Slam-serlegét gyűjtheti be.

Az első játszma kimenetele meghatározó lehet, mert a bajnokság történetében, a negyven női egyes döntőben, aki a nyitó szettet nyerte, 83 százalékban a mérkőzés végén is ünnepelhetett.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu