Nadal vigasztalta a zokogó Federert

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 1. 14:24
VIDEÓVAL! A tenisz történeti rivalizálás tizenkilencedik fejezete volt a vasárnapi Nadal-Federer találkozó, az Australian Open férfi egyes döntőjében, amelyet a spanyol klasszis 7:5, 3:6, 7:6, 3:6, 6:2-re nyert. A találkozó 4 óra 23 percig tartott!!! A múltban Agassi és Sampras, Becker és Edberg, Lendl és McEnroe, Connors és McEnroe között alakult ki hasonló küzdelem. A spanyol és a svájci párbaja azonban minden korábbi rekordot megdönthet. Most mérkőztek hetedszer Grand Slam fináléban, amivel a lista élén állnak ebben a kategóriában (Bill Tilden és William Johnston 1919 és 1925 között szintén hétszer játszott döntőt a US Openen). Ivan Lendl és John McEnroe összesen húszszor találkozott döntőben, Nadalék csak tizenötnél járnak, de nem nagy kockázat megjósolni, hogy ebben is elhagyják a nagy elődöket.


Sok mindent el lehet mondani a vasárnapi melbourne-i fináléról, de talán az a legfontosabb, hogy Rafael Nadal emberfeletti teljesítménnyel ült a trónra. Pedig a kezdés előtt sokan úgy vélték, képtelenség, hogy kipihenhette magát a Verdasco elleni elődöntőt követően. Ne feledjük, a spanyol házirangadó több mint öt órán át tartott, ez még a világelső „vasembernek” is sok lehetett. Nem lett az!!!

Pedig Federer mindent megtett, hogy semmisé tegye az elmúlt években felhalmozott mentális hátrányt, most nem ijedt meg ellenfelétől. Mindent megtett azért, hogy a végsőkig kifárassza riválisát, elképesztő szögeket ütött, majd rövidítésekkel igyekezett pontokat gyűjteni. Sokáig úgy tűnt, a taktika még úgy is sikeres lehet, hogy Nadal 1-0-ra, majd 2-1-re is vezetett. A korábbi világelső ugyanis magabiztosnak tűnt, bár egyszer-kétszer megingott.

A döntő felvonás pedig végképp a svájci győzelmét ígérte, de ekkor hullámvölgybe került. Sokat rontott fontos helyzetekben, bréklabdához sem jutott. Így nem is volt esélye a fáradhatatlanul mozgó Nadallal szemben, aki Wimbledon után most Melbourne-ben is bizonyította, már nem csak salakon uralkodik, gyorsabb felületeken is a világ legjobbjai közé tartozik, ha nem éppen ő a legjobb!!!

 

Action Images

 

Az ünnepélyes eredményhirdetés alatt a 13-szoros Grand Slam-bajnok Roger Federer elsírta magát és annyira elérzékenyült, hogy percekig nem tudott megszólalni. Végül a szokásos beszédet kihagyva, könnyes szemmel, lehajtott fejjel ballagott vissza a helyére. A bajnok Rafael Nadal a győztesnek járó serleg átvétele után a mikrofon helyett riválisához lépett, átölelte és lelket öntött belé. A svájci összeszedte magát és a dobogó elejére sétált. "Nem akarom, hogy az enyém legyen az utolsó szó, ez a srác megérdemli, hogy az övé legyen. Gratulálok neki" - kezdte rövid beszédét Roger Federer. A világelső spanyol a helycsere után, rendkívül sportszerűen először Federert méltatta kijelentve, hogy mindig nagy megtiszteltetés ellene játszani.

DRÁMAI DÍJKIOSZTÓ, FEDERER ELSÍRTA MAGÁT

 


 

A NADAL-FEDERER MÉRKŐZÉS (7:5, 3:6, 7:6 (7-3), 3:6, 6:2) STATISZTIKÁJA:
  NADAL FEDERER
1. adogatások: 64 százalék (112/175) 52 százalék (90/172)
Védhetetlen adogatások: 4 11
Kettőshibák: 4 6
Önhibák: 41 64
1. adogatások után nyert pontok: 66 százalék (74/112) 73 százalék (66/90)
2. adogatások után nyert pontok: 48 százalék (30663) 45 százalék (37/82)
Nyerő ütések: 50 71
Pontok fogadóként: 40 százalék (69/172) 41 százalék (71/175)
Bréklabdák: 44 százalék (7/16) 32 százalék (6/19)
Pontok a hálónál: 58 százalék (15/26) 72 százalék (43/60)
Összes pont: 173 174
Leggyorsabb adogatás: 196 km/ó 204 km/ó
1. adogatások átlagsebessége: 179 km/ó 183 km/ó
2. adogatások átlagsebessége: 143 km/ó 156 km/ó

 

Reuters

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:

ROGER FEDERER-RAFAEL NADAL 5:7, 6:3, 6:7 (3-7), 6:3, 2:6

5. JÁTSZMA (33 perc):

2:6 - Federer sokat rontott, 15-40-ről még viszajött, de a végén Nadal jobban bírta idegekkel. Elképszető győzelem, az akarat, a szív és a tudás diadala!!!

2:5 - Nadal semmire hozta adogatását, meg sem kellett erőltetnie magát. Federer szórja a rontásokat.

2:4 - Két Federer-nyerő, majd két Nadal-rontás, sima gém.

1:4 - Nadal kiválóan nyitott, de 40-0 után Federer két remek tenyeressel felzárkózott. A végén azonban a spanyol értékesítette a gémlabdát, egyre közelebb került a győzelemhez.

1:3 - Federer 30-0-ra elment, majd óriási hullámvölgybe került. Nadal szépen visszaütötte a labdákat, a svájci pedig sorozatban rontott. Korai brék, de lehet, hogy döntőnek bizonyul...

1:2 - Nadal semmire hozta adogatását, úgy tűnik, fizikailag még jól bírja a kőkemény ütközetet.

1:1 - Federer sokat köszönhetett az adogatásainak, 15-30-ról fordított és egyenlített.

0:1 - A "sólyomszemek" játéka: Nadalnak bejött, Federernek nem. A spanyol 15-re hozta szerváját.

4. JÁTSZMA (45 perc):

6:3 - Federer simán behúzta a gémet, igaz 15-15 után a "sólyomszem" mentette meg a kettőshibától.

5:3 - Nadal könnyedén szépített, ellenfele visszavett a tempóból, készült a következő gémre.

5:2 - Sima gém, Federer pontot sem veszített.

4:2 - Nadal ismét elbizonytalanodott, 30-30 után kettőt rontott, ismét brékhátrányba került. Federer sokkal frisebbnek tűnik, ez döntő lehet a folytatásban.

3:2 - Egészen varázslatos mérkőzés, ez nem is kérdés. Az időnként könnyelmű, ellenfelét rövidítésekkel fárasztó svájci öt bréklabdát hárított remek röptékkel, vagy keresztekkel. Nadal hajt, de ismét hátrányba került.

2:2 - Nadal 0-30 után ritmust váltott, szép pontokkal hozta adogatójátékát.

2:1 - Miből van Nadal? Egy több mint öt órás elődöntő és a már három óránál is régebben tartó finálé utűn úgy fut és ér el labdákat, mintha most kezdené a meccset. A spanyol klasszis 30-30 után két bravúrponttal hozta vissza a bréket. Elképesztő mérkőzés!!!

2:0 - Nadal picit kiengedett, azonnal jött a "büntetés". Federer újabb két bréklabdához jutott, az elsőt ki is használta egy remek tenyeressel.

1:0 - Simán hozta Federer az adogatását, pontot sem veszített.

3. JÁTSZMA (78 perc):

6:7 - A svájci az elején elbukta a minibréket (1-1), majd 3-3 után Nadal "robbantott", igaz ehhez kellett a svájci három rontása és a végén a kettőshibája.

Rendkívül szoros felvonás volt, amelyben Federer óriási esélyeket rontott el. Pedig látható, hogy Nadal fárad, de elképesztően küzd, szórja a nyerőket (17).

6:6 - Federer a tűzzel játszott, 30-0 után megtorpant, szettlabdát kellett hárítania. Ez összejött, majd a svájci kiharcolta a rövidítést.

5:6 - Nadal egyre kevésbé bírja a nyomást, hiányzik a frissesség. Federer két bréklabdához jutott, a másodiknál a vonalbíró outot kiáltott, a "sólyomszem" is így látta. Ezután újabb "challenge" következett, de a világelső ezt a brékesélyt is védte. Nadal, majd Federer ütött parádésat, végül a spanyol klasszis hozta a gémet.

5:5 - Sima játék, Federert nem zavarta meg a három bréklabda elrontása.

4:5 - Az egyre fáradtabb Nadal lekésett három labdát, mindannyiszor el is rontotta a befejező ütést. Az első és a második bréklabdát szépen védte a spanyol, majd második szerváját a svájci a hálóba bombázta. Ezután Nadal-előnynél az ellenfél nyerte a nap legszebb menetetét, amelyben mindkét zseni védekezett és támadott, folyamatosan remekelt. De jött egy Nadal-ász, majd egy Federer-hiba, így a világelső a szettért fogadhat.

4:4 - Könnyű gém: 30-15 után Federer két remek tenyeressel tett pontot a labdamenet végére. Nadal el sem indult ezekre az ütésekre.

3:4 - Nadal kettőshibával és rossz tenyeressel nyitott, de fordított 15-30-ról. Ehhez kellettek Federer hibái is.

3:3 - Federer két tenyerest, majd egy fonákot rontott, Nadal bréklabdához jutott. A svájci azonban először a meccs folyamán elhárította a veszélyt, majd hozta a gémet.

2:3 - Időnként fenomenális a mérkőzés: Nadal egyszer olyan elütéssel szerzett pontot, amely előtt Federer tökéletesen kidolgozta és végrehajtotta támadását. Pedig a spanyol picit fáradtnak tűnik, de nem adja fel a csatát.

2:2 - Federer a legelén két lecsapást hárított, de nem bírt Nadal rövidítésével. Utána a svájci magabiztosan hozta szervajátékát.

1:2 - Nadal egyre agresszívabb, míg Federer könnyed. A spanyol bátorsága hozta a gémet, igaz egyenlőnél a svájci két tenyerest ütött ki, hajszállal majd "km-erekkel".

1:1 - Federer remekül kezdett, 40-0-ra vezetett, majd jött két Nadal pot. Sőt, egyenlő is lehetett volna, de a svájci befutott egy rövidítést, majd a rövid átemelés után pazarul csapta le a ziccert.

0:1 - Négy bukott játék után nyert ismét gémet Nadal, aki bátor és agresszív volt, szép pontokkal hozta szerváját.

2. JÁTSZMA (48 perc):

6:3 - Federer ezúttal kiválóan szervált, csak egy pontot bukott, így biztosan hozta a szetthez szükséges gémet.

A svájci 16 nyerő mellett 7 önhibát ütött, Nadal mérlege 11/8. Ráadásul a svájci kétszer brékelt, míg riválisa csak egyszer.

5:3 - Az eddigi legjobb és legszorosabb gém. A bátran támadó és remek tenyeresekkel operáló Federer négy bréklabdához jutott, Nadal remek szervákkal még visszajött. A végén azonban a frissebben mozgó svájci előkészítését a világelső a hálóba ütötte.

4:3 - Nem jönnek be a svájci első adogatásai, de 30-30 után egy remek tenyeressel, majd egy jó első szervával ismét előnybe került.

3:3 - Nadal megtorpant, négyszer rontott, kettőshibát is ütött, így Federer "visszajött" a szettbe.

2:3 - Federer nem ütött be első adogatást, ez megbosszulta magát. A remekül védekező és támadó Nadal bréklabdához jutott, ellenfele pedig az alapvonalról az égbe ütött egy pontos pörgetést...

2:2 - Federer két zseniális kereszttenyeressel jutott bréklabdához, erre Nadal első ászávaé válaszolt. Ezután a svájci kétszer rontott, igaz adogatóelőnynél nyert egy labdamenetet, de a vonalbíró kint látta. A "sólyomszem" pedig hiába adott igazat Federernek, a megismételt pont Nadalé lett.

2:1 - Sima játék, ismét vezet a svájci zseni.

1:1 - Nadal egyre magabiztosabb, igaz Federer is jól játszik, de még mindig sokat ront.

Az első szettben a világelső 10 nyerőt ütött, 8-at rontott, míg ellenfele mérlege 16/16. Ez döntőnek bizonyult.

1:0 - Federer rosszul kezdett, de 0-30 után két ásznak is köszönhetően behúzta adogatását.

1. JÁTSZMA (58 perc):

Siklós Erik

5:7 - Sokáig egymás hibájából élt a két klasszis, 40-30-nál azonban Nadal egy csodálatos tenyeressel zárta le az első felvonást.

5:6 - Federer hullámvölybe került, bátortalan volt, ezt azonnal kihasználta a világelső. A spanyol ász 15-40-nél parádésan ütött el ellenfele mellett.

5:5 - Nadal nem tágít, jól tudja, kulcsfontosságú az első szett. Federer ugyan kezdeményezőbb, de többet is ront, így a spanyol 30-ra hozza adogatását.

5:4 - A kőkeményen adogató Federer ezúttal esélyt sem adott Nadalnak, így a szettelőnyért fogadhat a következő játékban.

4:4 - Nadal kiválóan összpontosít, alapvonalról biztosabban teniszezik, mint Federer, így ismét egyenlített.

4:3 - Nadal bemelegedett, elképesztő pontokkal került előnyhöz, a végén Federer kettőshibával "adta vissza" a bréket.

4:2 - Federer zseniális, 30-30 után két parádés tenyeressel került brékelőnybe.

3:2 - Federernek szerencséje volt, könnyen brékhátrányba kerülhetett volna. Nadal ugyanis egy könnyű röptét a háló tetejébe ütött, majd egy elütése ment ki hajszállal.

2:2 - Nadal könnyedén hozta adogatását, Federer ismét sokat hibázott. Hullámzó a találkozó színvonala.

2:1 - Először nyert játékot az adogató: Federer csak az első pontot bukta el.

1:1 - Hosszú gém, amelyben csodálatos pontok és furcsa hibák váltották egymást. A biztonságra törekedő, de így is sokat rontó Nadal két bréklabdát ugyan hárított, de utána Federer egy csodálatos tenyeressel egyenlített.

0:1 - Meglepő kezdés: Federer 15-15 után három önhibát vétett, roppant pontatlan volt, így Nadal azonnal brékelőnybe került.

9:51 ó: Federer kezdte az adogatást, meg is nyerte az első labdamenetet.

Siklós Erik

EGY KIS KEDVCSINÁLÓ:

A pályafutása első éveiben csak salakkirályként emlegetett Nadal már 2006-ban megmutatta, hogy füvön is számolni kell vele: döntőbe jutott Wimbledonban és négy játszmában kapott ki Federertől. Tavaly előbb az All England Clubban taszította le a trónról a svájcit, majd augusztus 18-án, a ranglistán is megelőzte (237 hétig állt az élen).

A salakos uralkodás és a füves hódítás után a keménypályás sikereket kérték számon a spanyolon, aki tény, hogy a US és az Australian Openen nem tudott hasonló eredményeket elérni. Nadal azért nem mulasztotta el megemlíteni, hogy az olimpiát Pekingben keménypályán nyerte, de győzött már Indian Wellsben és Torontóban is.

Roger Federer tavaly néhányszor leverte azt a lécet, amit magának tett folyamatosan rekord magasságra. Tény, hogy sebezhetőbbé vált és csökkent a különbség, vagy nem mélyült tovább a szakadék a többiek és közte (Nadal nem tartozik a többiek kategóriába). Összesen tizenötször hagyta el a pályát vesztessen 2008-ban és olyanoktól kapott ki, akiktől korábban soha. Az év utolsó Grand Slam versenyén, a US Openen azért sorozatban ötödször is veretlen maradt és ez jelenősen javította az összképet. Egyetlen újabb Grand Slam győzelemre került Pete Sampras tizennégyes csúcsától, sőt most már csak egy meccsre! Federer 2007 májusa óta edző nélkül készül, utazik, versenyez. Az utolsó folyamatosan alkalmazott mestere Tony Roche volt, mostanában a svájci Davis-kupa kapitány, Severin Luthi segíti, alkalmi jelleggel.

Útban Melbourne-be kétszer is kikapott Andy Murraytől és rögtön a skót lett a legnagyobb favorit a fogadóirodáknál. Federer már akkor hangsúlyozta, hogy a Grand Slam az egészen más és kicsit elhamarkodottan ítéltek, akik Murrayt fő esélyesnek kiáltották ki.

Az idén második kiemelt Roger Federer időnként brillírozott az elmúlt két hétben. Két korábbi riválisának, Szafinnak és Roddicknak esélyt sem adott, a trónkövetelő Del Potróval pedig feltörülte a pályát. A negyedik fordulóbanTomas Berdych ellen szenvedett rendesen és kicsit a cseh legénynek is köszönhette, hogy életben maradt.

A nagy kérdés, hogy képes-e regenerálódni Nadal a péntek esti, éjszakai felejthetetlen, maratoni dráma után. Szombat hajnali háromnegyed háromkor még az interjúszobában ült és a spanyol média csak azután jött. „Kicsit szerencsétlen vagyok. Nem tudom, hogy sikerül fizikálisan és mentálisan regenerálódnom a döntőig. Nehéz lesz elaludni, ennem és masszíroztatnom is kell. Mindent megteszek azért, hogy száz százalékos legyek, de egy ilyen meccs után a következő nap mindig nagyom kemény. Elképesztő, hogy újabb Grand Slam döntőbe jutottam. Jobban szeretnék más ellenfelet a fináléban, de tudom, ez kell a sportágunknak, ez az igazi”- mondta Rafael Nadal.

A péntek esti dráma újra felszínre hozta a program sportszerűségének kérdését. Csak Wimbledonban kapnak egységesen pihenőt a finálé résztvevői. A másik három Grand Slam helyszínen nem ez az elsődleges szempont a műsor összeállításakor. A férfi egyes elődöntő mérkőzések jelentős eltolásával természetesen a bevételeket és a televíziós nézettséget próbálják maximalizálni a rendezők.

„Nem hiszem, hogy komolyan befolyásolná Rafa teljesítményét a pénteki meccs. Nagyon könnyű mérkőzései voltak az elődöntőig. Rendben, egy nappal kevesebbet pihenhetett, de fizikálisan felkészültnek kell lenned, hogy regenerálódj egy ilyen meccs után. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ő mérkőzései azért hosszabbak általában, mert kihasználja az idejét a pályán két labdamenet között”- vélekedett Federer szombat délután.

NADAL-VERDASCO - EGY FELEJTHETETLEN LABDAMENET

$$fhvideo:73017$$

FEDERER-NADAL (WIMBLEDON), TALÁN MINDEN IDŐK LEGJOBB TENISZMECCSE

$$fhvideo:73016$$

 

RAFAEL NADAL ÚTJA A DÖNTŐBE
Christophe Rochus (belga)
6:0 6:2 6:2 1:17 ó
Roko Karanusic (horvát)
6:2 6:3 6:2 1:37
Tommy Haas (német)
6:4 6:2 6:2 2:04
Fernando Gonzalez (chilei, 13.) 6:3 6:2 6:4 1:55
Gilles Simon (francia, 6.) 6:2 7:5 7:5 2:28
Fernando Verdasco (spanyol, 14.) 6:7 6:4 7:6 6:7 6:4 5:14
  összesen 14:35

 

ROGER FEDERER ÚTJA A DÖNTŐBE
Andreas Seppi (olasz)
6:1 7:6 7:5 2:21
Jevgenyij Koroljov (orosz, sel.) 6:2 6:3 6:1 1:27
Marat Szafin (orosz, 26.)
6:3 6:2 7:6 1:51
Tomas Berdych (cseh, 20.) 4:6 6:7 6:4 6:4 6:2 3:29
Juan Martin del Potro (argentin, 8.) 6:3 6:0 6:0 1:20
Andy Roddick (amerikai, 7.) 6:2 7:5 7:5 2:07
  összesen 12:35

 

NADAL-FEDERER ÖRÖKMÉRLEG: 12:6
2004 AMS Miami Kemény F32 Nadal 6:3 6:3
2005 AMS Miami Kemény D Federer 2:6 6:7(4) 7:6(5) 6:3 6:1
2005 Roland Garros Salak ED Nadal 6:3 4.6 6:4 6:3
2006 Dubai Kemény D Nadal 2.6 6.4 6.4
2006 AMS Monte Carlo Salak D Nadal 6:2 6:7(2) 6:3 7.6(5)
2006 AMS Rome Salak D Nadal 6.7(0) 7.6(5) 6:4 2.6 7.6(5)
2006 Roland Garros Salak D Nadal 1.6 6.1 6:4 7:6(4)
2006 Wimbledon D Federer 6.0 7.6(5) 6.7(2) 6:3
2006 TMC Shanghai Kemény ED Federer 6:4 7:5
2007 AMS Monte Carlo Salak D Nadal 6:4 6:4
2007 AMS Hamburg Salak D Federer 2:6 6:2 6:0
2007 Roland Garros Salak D Nadal 6:3 4:6 6:3 6:4
2007 Wimbledon D Federer 7:6(7) 4:6 7:6(3) 2:6 6:2
2007 TMC Shanghai Kemény ED Federer 6:4 6:1
2008 AMS Monte Carlo Salak D Nadal 7:5 7:5
2008 AMS Hamburg Salak D Nadal 7:5 6:7(3) 6:3
2008 Roland Garros Salak D Nadal 6:1 6:3 6:0
2008 Wimbledon D Nadal 6:4 6:4 6:7(5) 6:7(8) 9:7
SZEMTŐL SZEMBEN
NADAL kontra FEDERER
22 kor 27
6’1”/1.85m magasság 6’1”/1.85m
1. ATP ranglista 2.
20,814,797 össz keresete (USD) 44,644,857
31 GS és GP győzelmek 57
86-14 Grand Slam gy/v 168-25
bajnok, 5-ször legjobb GS eredmény bajnok, 13-szor
20-4 Australian Open gy/v 47-6
343-78 gy/v összesen 630-153
153-51 gy/v keménypályán 373-81
11-3 öt-szettes gy/v 13-11
82-59 rövidítés gy/v 243-129
 
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu