Nadal után Federer is elbukott az AO-n

Szerző: shLétrehozva: 2011. január 27. 12:40
Sorozatban másodszor győzte le Roger Federert (2.) Grand Slamen Novak Djokovics (3.). A tavalyi US Open-elődöntő után az idén az Australian Openen is a legjobb négy között búcsúztatta a svájcit a szerb. Csütörtök este a Rod Laver Arenában Djokovics kereken három óra alatt 7:6, 7:5, 6:4-re verte a címvédőt, és elsőként jutott a vasárnapi fináléba, ahol a pénteki Andy Murray (5.)-David Ferrer (7.) mérkőzés győztesével találkozik.


 


Nem sokan tudták legyőzni Roger Federert az elmúlt öt évben Grand Slamen, mindössze öt játékos mondhatja ezt el magáról (Rafael Nadal, Novak Djokovics, Robin Söderling, Juan Martín Del Potro, Tomás Berdych). Közülük csak Nadalnak és Djokovicsnak sikerült egynél több alkalommal. A 23 éves szerb három éve már meglepte az akkor is címvédő Federert Melbourne-ben az elődöntőben (7:5, 6:3, 7:6). Ennek ellenére Federer számított a mostani párbaj esélyesének, már csak azért is, mert a tavaly szeptemberi vereség óta háromszor vágott vissza a belgrádinak, mint Ludas Matyi Döbröginek, és összességében tizenöt mérkőzés óta nem kapott ki (persze erős túlzás volna Djokovicsot Döbrögihez hasonlítani).

Természetesen ilyen csatánál nem sokat számít a statisztika, a múlt. A pillanatnyi forma a meghatározó, ki tud jobban koncentrálni, ki képes valami extrával előrukkolni.

Az első játszma azokat igazolta, akik úgy gondolták, hogy az idei Australian Open legjobb meccse lehet a világranglista-második és –harmadik összecsapása. Pazar labdamenetek, szenzációs megoldások, atomsebességű sakkjátszma szórakoztatta a publikumot. Mindkét gladiátor nagyon vigyázott a saját adogatójátékára, és ennek megfelelően a rövidítésre maradt a döntés. Ebben Federer három pontot vesztett szerválóként, és ez megpecsételte a sorsát.



A svájci számára nem indult jól a második játszma, a találkozó folyamán először Novak Djokovics brékelt, és 2-1-re vezetett. De mintha hirtelen megszólaltak volna a harangok Federer fejében, és kihasználva a szerb megingását előbb egyenlített, majd egy sebességgel feljebb kapcsolva 5:2-re elhúzott. Djokovics azonban érezte, hogy van keresnivalója, folyamatosan ostromolta Federer gyenge pontját, a fonákot, és újra százszázalékosan koncentrálva 7:5-re fordított. A szerb időnként egészen briliáns megoldásokat produkált, Federer pazar rövidítéseit nemcsak befutotta, de valami hüpp-hüpp-barba-trükkel pontot érően tette át a labdát riválisa térfelére.

Két óra elteltével Roger Federer már-más kilátástalan helyzetbe került, bár állt ő már talpra hasonló helyzetből. A válsága azonban tovább mélyült, mikor a harmadik játszma elején újra elbukta az adogatását. A folytatásban 3:4-nél volt egy fogadóelőnye, de Djokovics ásszal javított. A bázeli tisztában volt azzal, nem sok hasonló lehetősége lesz, ezért mindent megtett, hogy utolérje Djokovicsot. Maratoni gémben meg is csinálta a bréket, de rögtön utána megint bizonytalankodott (újra a fonák), és Djokovics 5:4-nél a diadalért adogathatott. A szinte végig szenzációsan koncentráló és nagyon fegyelmezetten teniszező Novak Djokovics az első meccslabdáját a hálóba ütötte tenyeressel, a másodiknál pedig, szintén tenyeressel, az alapvonal mögé pörgetett (az ő idegei sincsenek kötélből). Egy újabb ásszal jutott a harmadik meccslabdájához, aminél Federer a szervát követően a hálóba ütötte a labdát.

Ahogy Rafael Nadalnak nem sikerült megcsinálnia a Grand Slamet, Roger Federernek sem jött össze az ötödik Australian Open-győzelem, ami a tenisz történetében eddig csak egy játékosnak sikerült: Roy Emerson 1967-ben hatodszor maradt veretlen az ausztrál bajnokságon.

AUSTRALIAN OPEN, FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ (25 millió ausztrál dollár, kemény pálya):
Djokovics (szerb, 3.)-Federer (svájci, 2.) 7:6, 7:5, 6:4
Őrségváltás előtt?
„Nem játszottam rosszul. Nagyon magas intenzitású volt szinte végig a meccs, és Novak nagyszerűen teniszezett – mondta Roger Federer a meccs után. – Egyértelműen csalódott vagyok a vereség miatt, de mit lehet tenni, ha ő annyira jól játssza a nagy pontokat, én meg nem? Hosszú, kemény labdameneteink voltak, amelyek között alig pihentünk, de készen álltam arra, hogy még két szettet a pályán töltsek. Sajnos nem sikerült. Novak ezen az estén jobb volt nálam. Ezt el kell fogadnom, és továbblépnem. Ez nem a világ vége, még csak a szezon elején vagyunk. Alapvetően nagyszerűen érzem magam, optimista vagyok a hátralévő idei tizenöt versenyemre gondolva, ritkán kaptam ki az utóbbi időben. Nincs hiányérzetem, mindent kiadtam magamból. Az a fontos, hogy fizikálisan rendben vagyok, és úgy érzem, a teniszemmel sincs baj” – nyilatkozta Roger Federer, aki legközelebb Dubajban lép pályára, majd Indian Wells és Miami következik. Todd Woodbridge, az ausztrálok pároslegendájának felvetésére, miszerint Nadal és Federer korai búcsúja egyfajta őrségváltásként is értelmezhető, a svájci úgy reagált: talán túl gyors ezt kijelenteni, beszéljenek erről hat hónap múlva. Az mindenesetre tény, hogy Roger Federer nyolc év óta először nem mondhatja magát címvédőnek egyetlen Grand Slamen sem.

„Nagyszerű teljesítményt nyújtottam, boldog vagyok, hogy így tudtam játszani. Jól ment az adogatás, még akkor is, amikor nyomás alatt voltam – kezdte értékelését a győztes, Novak Djokovics. – Remekül mozogtam, szeretem ezt a pályát, fekszik a stílusomnak. Kicsit lassabb a szokásosnál, és így több időm, több lehetőségem van. Az érdekes, hogy fizikálisan erősebb vagyok, mint három éve, amikor először játszottam döntőt Melbourne-ben. Akkor, húsz évesen csukott szemmel olyan erősen lőttem a labdát, ahogy csak tudtam. Azóta viszont felnőttem – magyarázta Djokovics, aki Federerhez hasonlóan úgy vélekedett, korai új éráról beszélni. A szerb páholyából szurkolta végig a találkozót Ana Ivanovics, aki ugyan már az első fordulóban kiesett, de Melbourne-ben maradt edzeni. – Ana ötéves korom óta a barátom, nagyszerű, hogy ő is a helyszínen szurkolt nekem” – mondta Djokovics, aki azt nem akarta kommentálni, hogy Ana Ivanovics eddig mindig azt hangoztatta: Roger Federer a kedvenc játékosa, őt nézi a legszívesebben.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Potyognak a világelsők Melbourne-ben
Rafael Nadal után Caroline Wozniacki is elbúcsúzott az Australian Opentől. Az első kiemelt dánt ugyanaz a kínai Li Na (9.) állította meg, aki tavaly is jobbnak bizonyult nála a szezon első Grand Slamén. A bajnokság 11. napján,...
Tovább a teljes cikkhez »

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu