Ki örökli Marija és Novak trónját?

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 18. 12:36
Magyar idő szerint hétfőn hajnali egy órakor elrajtol a szezon első Grand Slam-tornája, a két héten belül ezernyi kérdésre választ adó melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság. Talán a legfontosabb „talány”, hogy ki örökli a sérülés miatt távolmaradó Marija Sarapova, valamint az elmúlt időszakban szerényebb teljesítményt nyújtó Novak Djokovics trónját. Persze, a magyar szurkolókat az is foglalkoztatja, hogy kikászálódik-e az egyre nagyobb gödörből a néhány hónapja még a top10-et ostromló Szávay Ágnes és az sem mellékes kérdés, mire lesz képes az elmúlt két hétben remek eredményeket elérő Czink Melinda.


Szávay hétfőn a 13-as pálya második találkozóját játssza a kazah Galina Voszkobojevával. A kezdés magyar idő szerint hajnali 3 óra körül.

 

Az illendőség is azt kívánja, hogy először a hölgyeknél nézzünk szét az esélyeseket illetően, ráadásul a kettős érintettség miatt sem elhanyagolható tényező. Az biztos, hogy idén nem láthatjuk Melbourne-ben a férfi szurkolók egyik nagy kedvencét, a hónapok óta makacs sérüléssel bajlódó orosz szépséget, Marija Sarapovát, aki egy esztendeje bámulatos produkcióval söpört végig a mezőnyön. Visszalépése azonban nem jelenti azt, hogy jelentősen gyengült volna a mezőny, sokan pályáznak eséllyel a végső sikerre.

 

A 2009-es szezon eddig elsősorban az olimpiai bajnok Jelena Gyementyjeva remekléséről szól, a szőkeség két tornán is a legjobbnak bizonyult. Így hatalmas önbizalommal várja a melbourne-i nyitányt, nála azonban még mindig az a nagy kérdés, hogy mentálisan bírja-e a két hétre „tervezett” menetelést. Évekkel ezelőtt már játszott két döntőt is Grand Slam-versenyen, de éppen a döntőre „fogyott el”, azóta pedig inkább meglepő vereségeivel okozott feltűnést.

 

Természetesen a világelső Jelena Jankovics is méltán pályázik az Australian Open trófeájára, de ne feledjük, még sohasem nyert GS-tornát, ez pedig a legfontosabb pillanatokban visszaüthet. Ráadásul sokan úgy tartják, világranglista-helyezése nem a tudását, hanem az ellenfelek sérülékenységét és hullámzó teljesítményét igazolja.

 

A szerb teniszezővel ellentétben a Williams-nővérek már megjárták sokszor a teniszvilág csúcsát, ha fejben is „egyben lesznek”, akkor valamelyikük futhat be győztesként. Serena már három (2003, 2005, 2007) alkalommal diadalmaskodott, először éppen Venust múlta felül a fináléban. A testvérpár rutinosabb tagja azóta sem került a végjátékba, idén azonban komoly szerepet játszhat.

 

Napjainkban már a közvetlen élmezőnyhöz tartozik az olimpiai ezüstérmes Dinara Szafina is, de meglepetés lenne, ha befutna Ausztráliában. Az viszont elvárható, hogy eljusson a végjáték közelébe. Ugyanez vonatkozik a tavalyi melbourne-i döntős, a Roland Garroson győztes Ana Ivanovicsra is, aki a világelsőség elveszítése óta nem igazán találja formáját. Az idei szezont is rosszul kezdte, de a döntő nézettségét alaposan fellendítené, ha eljutna addig a szerbek gyönyörűsége…

 

A magyaroktól ne várjunk csodát, már az is szép siker, hogy ketten várják a 128-as elitmezőny rajtját. Szávay hónapok óta küszködik, 2009-ben is 0-3 a mérlege, de talán ennél is fájóbb, hogy most edzője, Kuhárszky Zoltán sem érti a rossz teljesítmény teljes hátterét. Az első körből mindesetre jó lenne továbbjutni, a kazah Galina Voszkobojeva nem is tartozik a verhetetlen ellenfelek közé.

 

Czink Melinda ebben az esztendőben két tornán vívta meg sikeresen a selejtezőt, ez mindenképpen dicséretes, ráadásul nem is állt meg a főtábla első körében. Ha ez Melbourne-ben is így lesz, ahol alanyi jogon tagja az elitmezőnynek, akkor elmondhatja magáról, igazán remekül kezdte az idényt. A nyitó körben azonban figyelnie kell a román Sorana Cirstea ellen, de a feladat egyáltalán nem számít lehetetlen küldetésnek.

SARAPOVA NYERTE A SZÉPSÉGEK CSATÁJÁT EGY ÉVE A FINÁLÉBAN

A férfiaknál a szintén szerb Novak Djokovics a címvédő, de az elmúlt hetek-hónapok alapján most nem tartozik a legfőbb esélyesek közé. A 2008-as szezon második felében már ritkábban csillogtatta tudását, kimerültnek is látszott és az idei rajtja is elmaradt a várakozásoktól. Persze, a tudás az ő oldalán áll, de nagyot kellene javulnia ahhoz, hogy két hét múlva ismét melbourne-i bajnokként köszönthessük.

 

Nagy-Britanniában biztosan nem örülnének Djokovics diadalának, hiszen a sportszerető szigetországi közvélemény egyértelműen Andy Murray sikeréért szorít. A skót fiatalember az elmúlt hónapokban előnyére változott, a hullámzás eltűnt a játékában, fejben is összeszedte magát, ennek meg is lett az eredménye. Többször borsot tört már Rafael Nadal és Roger Federer orra alá is, idén pedig már két tornát is nyert. Ha lendülete kitart a következő két hétben, akkor bizony megszerezheti élete első egyéni Grand Slam-trófeáját.

 

Federer esetében már nem lenne újdonság az ausztráliai siker, de tavaly csak az elődöntőig jutott. Utána sem brillírozott, viszonylag rossz, vagy fogalmazzunk inkább úgy, kevésbé jó idényt hagyott a háta mögött, amelybe azért „belefért” a US Open megnyerése, valamint a Roland Garros és Wimbledon döntője. Az év végére ismét halványult a csillaga, de a svájci zsenit 2009-ben mindenképpen ösztönözheti a világelsőség visszaszerzése.

 

Napjainkban Nadal számít az első számú férfi klasszisnak, de ettől függetlenül még nem mondhatjuk, hogy toronymagas favoritnak számítana az első GS-viadalon. Stílusának ugyanis nem igazán kedvez a melbourne-i gyors pálya, ezt az is bizonyítja, hogy még egyszer sem került fináléba. Tavaly a legjobb négyis jutott, ott azonban esélye sem volt az azóta egészségi gondokkal küszködő Jo-Wilfried Tsongával szemben. A spanyol matador pörgetései nem olyan hatásosak Ausztráliában, így nem lenne váratlan, ha most sem teniszezne a döntőben.

DJOKOVICS MÓKÁZIK A 2008-BAN MEGNYERT DÖNTŐJE UTÁN

AZ ELSŐ NAP LEGÉRDEKESEBB MÉRKŐZÉSEI (KEZDÉS 1 ÓRA):
ROD LAVER ARENA:
1. találkozó: Roddick (amerikai, 7.)-Rehnquist (svéd) - férfi egyes
2. találkozó: Jankovics (szerb, 1.)-Meusburger (osztrák) - női egyes
3. találkozó: Djokovics (szerb, 3.)-Stoppini (olasz) - férfi egyes
5. találkozó: Federer (svájci, 2.)-Seppi (olasz) - férfi egyes
HISENSE ARENA:
1. találkozó: Ivanovics (szerb, 5.)-Görges (német) – női egyes
2. találkozó: Del Potro (argentin, 8.)-Zverev (német) – férfi egyes
MARGARET COURT ARENA:
3. találkozó: Szafina (orosz, 4.)-Kudrjavceva (orosz) – női egyes
13-AS PÁLYA:
2. találkozó: SZÁVAY ÁGNES (23.)-Voszkobojeva (kazah) - női egyes

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu