Federert letaszították a trónról NY-ban

Szerző: shLétrehozva: 2009. szeptember 15. 02:32
Az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjében Juan Martin del Potro, élete első Grand Slam fináléjában 4 óra 6 perces felejthetetlen csatában 3:6, 7:6, 4:6, 7:6, 6:2-re legyőzte a címvédő Roger Federert. A svájci zseni sorozatban hatodik diadalára készült Flushing Meadowsban, de 20 éves (nyolc nap múlva lesz 21) riválisa megszakította 2004 óta tartó veretlenségi sorozatát, ráadásul így Federernek legalább januárig várnia kell a 16. Grand Slam serlegére.


 

US OPEN GRAND SLAM-TORNA, FLUSHING MEADOWS, 24,29 MILLIÓ DOLLÁR ÖSSZDÍJAZÁS, KEMÉNY PÁLYA:
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ:
Del Potro (argentin, 6.)–Federer (svájci, 1.) 3:6, 7:6 (7–5), 4:6, 7:6 (7–4), 6:2
NŐI PÁROS, DÖNTŐ:
S. Williams, V. Villiams (amerikaiak, 4.)–Black, Huber (zimbabwei, amerikai, 1.) 6:2, 6:2 

Az elődöntőben mutatott teljesítmények alapján várható volt, hogy látványosat alkot a két gladiátor. Az argentin elgázolta Nadalt és a svájci is brillírozott Djokovics ellen. Kérdéses volt persze, hogy képes lesz-e a két harcos megismételni azt a produkciót 24 órán belül és, hogyan viseli a vállára nehezedő terhet, mennyire lesz ideges az ezen a szinten újonc dél-amerikai.

Az gyorsan kiderült, hogy Federer ott folytatja, ahol vasárnap a szerb ellen abbahagyta. Káprázatos, szenzációs, félelmetes tenisszel kezdett, rögtön nyomás alá helyezte az ifjú trónkövetelőt, aki mire megszokta a légkört, felvette a ritmust már 0:3-ra állt. Miután az első szettben nem jutott fogadóelőnyhöz elment a játszma (6:3).



A második sem alakult sokkal jobban del Potro számára, pedig egyre jobban teniszezett. Az argentin fegyverarzenálja nem akkora, mint a svájcié, de ami van neki az pusztító. A hálónál könnyen zavarba jön, kerüli is a pályának azt a részét, inkább a brutális erejű tenyeresével rombol, oldja meg a feladatot. Federer a variábilisabb játékának, gyorsaságának, tapasztalatának köszönhetően szettért szerválhatott 5:4-nél De a hatodik kiemelt mintha csak tudta volna, hogy 0:2-ről teljesen esélytelen fordítani, mindent egy lapra téve fel kezdett támadni és bejött neki. Kiharcolta a rövidítést és abban ő volt a jobb, még az is belefért, hogy 6:3-nál ziccert rontson.

A folytatásban egyre inkább del Potro dominált, Federer már nem tudott úgy irányítani, mint az elején, inkább védekezett (mintha csak Nadaltól tanulta volna, remekül csinálta), de kegyetlen ragadozóként állandóan várta a lehetőséget a visszatámadásra. A ki nyomja le a másikat, az adj király katonát játékból többnyire az argentin jött ki jobban: brékelt is 3:3 után. A befejezéssel viszont adós maradt, váratlanul megtorpant és két kettős hibával befejezve a szettet megint hátrányba került.

A negyedik játszma elején mégis összekapta magát és újra ő örülhetett előbb fogadóként, 4:2-re vezetett. Federer ezúttal is utolérte négynél, sőt 5:4-nél kettő pontra állt a címvédéstől. Az argentin azonban nem csak magas (198 cm), de mentálisan is nagyon erős. Nem adta meg magát és újra a rövidítésre maradt a döntés. A svájci kettős hibával nyitott és mivel del Potro nem hibázott, sőt 5:4-nél Federer ütött egymás után két ki nem kényszerített hibát tenyeressel, jöhetett a döntő játszma. A csata 3 óra 31 perce tartott és mindenki érezte, hogy egészen különleges, egyszer majd a klasszikus US Open döntők között emlegetett finálé tanúja.

Juan Martin del Potro június elején öt játszmában kapott ki Roger Federertől a Roland Garroson. A nyáron Montrealban szenzációsan teniszezett a döntőben Andy Murray ellen, de a hajrára kipukkadt. Most viszont lehetett érezni rajta az elszántságot, a hitet, hogy van még a tankjában, bírja a megpróbáltatást. Az egyre többet hibázó világelsőt rögtön brékelte és, mint Nadal ellen vasárnap (igaz akkor háromszor), 5:2-nél még egyszer elnyerte az adogatását. Roger Federer két meccslabdát még hárított (15:40-ről), de a harmadiknál tehetetlennek bizonyult. Az argentin boldogan terült el az Arthur Ashe Stadion betonján, hogy aztán fogadja a legenda gratulációját.

Roger Federer januárban öt játszmában kapott ki Melbourne-ben, az Ausztrál Open döntőjében. Hétfőn megint drámai csatában vesztett Grand Slam finálét, de a kettő között veretlen maradt a Roland Garroson és Wimbledonban, majd két lány boldog édesapja lett.

Juan Martin del Potro a serleg mellé összesen 1.850.000 dollárról szóló csekket kapott és ráadáskén a legújabb Lexus ISC 250 kulcsát.


 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu