Federert és Wimbledont választotta Nadal

Szerző: Siklós Erik jelenti Melbourne-bőlLétrehozva: 2012. január 22. 10:28
Az Australian Open hetedik napján már a nyolc közé kerülés volt a tét, de Rafael Nadalnak a negyedik akadály sem jelentett komoly gondot: 2 óra 25 perc alatt 6:4, 6:4, 6:2-re verte barátját Feliciano Lopezt és kedden Tomas Berdyh következik az elődöntőbe jutásért. A cseh nem fogott kezet Almagróval miután legyőzte. Federer simán megállította a hazai hőst, Tomicsot, de Del Potro ellen biztos nehezebb lesz. Az igazi drámáról vasárnap a nők gondoskodtak: a tavalyi döntő két hőse Kim Clijsters és Na Li az idén már a 16 között találkozott és a címvédő négy meccslabdát hárítva újra jobbnak bizonyult a kínainál, akinek egyébként dollármilliókat köszönhet Ausztrália. Clijsters útja a folytatásban sem lesz könnyebb, legközelebb a világelső Wozniacki jön.


Kis túlzással azt is mondhatnám, most indul a buli, de a férfiaknál lehet, hogy a negyeddöntőig várni kell erre. Vasárnap órákra összeomlott a számítógépes rendszer a Melbourne parkban. Lebénult az internet és más technikai szolgáltatás is akadozott. Szerencsére a pályán történteket mindez nem befolyásolta. Visszatért a kánikula, 34,9 fokig melegedett a levegő és fájdalmasan sütött a nap. A Margaret Court arénába ennek ellenére nem lehetett bejutni, amikor nyugdíjas hölgyek teniszeztek. Martina Navratilováért, Martina Hingisért, Iva Majoliért és Nicole Bradtkeért még mindig képesek sorba állni az ausztrálok.

A centeren két spanyol (nem őrült, de balkezes) szórakoztatta a publikumot. Rafael Nadal kétszer már kikapott Feliciano Lopeztől (tíz mérkőzésből), de keménypályán soha nem tudott még játszmát sem nyerni a 30 éves madridi. Ez a sorozat most sem szakadt meg, a mallorcai remekül adogatva és okosan variálva a játékot magabiztosan nyert. Nadal az egész meccs alatt nem került olyan nehéz helyzetbe, mint amikor még a pályán megkérdezte tőle a riporter, hogy ha egyetlen mérkőzés lenne hátra a pályafutásából, akkor kivel és hol játszana. Először Roger Federer nevét mondta ki, majd egy pillanatra láthatóan elgondolkodott, őszinte legyen, vagy udvarias. Aztán kicsit bátortalanul kibökte, hogy Wimbledonban. Nem haragudtak meg rá a szurkolók a Rod Laver arénában.

Kim Clijsters úgy lépett pályára vasárnap, hogy ha kikap, akkor utoljára játszott a Rod Laver arénában. A címvédő ugyan még csak a nyolc közé kerülésért küzdött, de tudta, hogy pokolian nehéz percek, órák várnak rá. A háló másik oldalán az a Na Li állt, akit a tavalyi döntőben legyőzött (3:6, 6:3, 6:3), de aztán a Roland Garroson bajnok lett (igaz, nem őt verve) és nem érdemtelenül a hatodik kiemelt. Ráadásul kétszer már legyőzte a belgát, aki a tavalyi sikere után sokat kihagyott sérülések miatt.

A csata elején nem jelentett előnyt az adogatás. az első hat játékból négyet a fogadó nyert. A szett közepén aztán mindenki felszisszent, amikor a belga édesanya rosszul lépett és meghúzta a bokáját. Fájdalmas arccal sántikált a székéhez és percekig állt a játék, amíg rögzítőkötést kapott. Szerencsére képes volt folytatni, de a játszmát elvesztette, sőt Na Li brékelőnybe került a másodikban (3:1). Gyorsan utolérte (3:3) és a rövidítésig már nem botlottak. Az igazi dráma ekkor kezdődött: Na Li elhúzott 6:2-re, tehát négy meccslabdához jutott. Az ő szintjükön ez gyakorlatilag Clijsters végét jelenti. De a címvédő nem akart még végleg elköszönni Melbourne-től. A negyedik meccslabdánál egy gyenge rövidítést ütött, de a kínai nem tudott élni a lehetőséggel. Clijsters végül hat pontot nyerve sorozatban megfordította a rövidítést és kiharcolta a döntőjátszmát. Szegény Na Li, mire magához tért a sokkból, mit engedett ki a kezéből, már 5:1 lett a belgának. Az ázsiai még megpróbálta a lehetetlent, de Clijsters, másodszor szerválva a negyeddöntőért, már nem hibázott: 2 óra 23 perc alatt 4:6, 7:6, 6:4-re győzött. Na Li az interjúszobában elsírta magát, tudta, hogy mit vesztett és miként, válasz helyett felállt és kiment.

Na Li egyébként hihetetlenül népszerű hazájában, annyira, hogy beindult miatta a teniszturizmus. Az Australian Opent már korábban elkezdték nagyon tudatosan népszerűsíteni Ázsiában és most a befektetett munka, Na Li sikereivel megsokszorozta a Melbourne-be látogató kínaiak számát. Óriási üzlet, tudják ezt az ausztrálok is.

A nap botrányáról az amúgy csendes, nyugodt Tomas Berdych gondoskodott azzal, hogy nem volt hajlandó kezet fogni Nicolas Almagróval. Természetesen a sportszerűtlen viselkedés nem előzmény nélkül történt. A spanyol az egyik labdamenetben nagyon ráütötte a labdát a cseh legényre, aki nem is tudott elhajolni teljesen. Berdych úgy érezte, Almagro szándékosan vette célba, hiába kért bocsánatot, azt nem tartotta elégségesnek. Igaz az interjúszobában már belátta, hogy hibázott és igyekezett bagatellizálni az egészet. A pályáról lejövet mindenesetre rendesen kifütyülték és számíthat rá, hogy Nadal ellen sem ő lesz a kedvenc.

AUSTRALIAN OPEN, 26 000 000 dollár, kemény pálya

FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ:

Roger Federer (svájci, 3.)-Bernard Tomic (ausztrál) 6:4, 6:2, 6:2

Rafael Nadal (spanyol, 2.)-F. Lopez (spanyol, 18.) 6:4, 6:4, 6:2

Tomas Berdych (cseh, 7.)-Almagro (spanyol, 10.) 4:6, 7:6(7-5), 7:6(7-3), 7:6(7-2)

Juan Martín del Potro (argentin, 11.)-Philipp Kohlschreiber (német) 6:4, 6:2, 6:1

NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ:

Kim Clijsters (belga, 11.)-Li (kínai, 5.) 4:6, 7:6(8-6), 6:4

Viktorija Azarenka (fehérorosz, 3.)-Benesova (cseh) 6:2, 6:2

Julia Goerges (német, 22.)-Agnieszka Radwanska (lengyel, 8.) 6:1, 6:1

Wozniacki (dán, 1.)-Jankovics (szerb, 13.) 6:0, 7:5

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu