Roger Federer tizennyolcadik GS-döntője

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 29. 08:49
A magyar idő szerint kora reggel lejátszott női elődöntők után a délelőtt már a férfiaké volt a főszerep: a korábbi világelső Roger Federer és Andy Roddick lépett pályára a legjobb négy között, hogy eldöntse, melyikük veszi fel a versenyt vasárnap a pénteki rangadó (Rafael Nadal-Fernando Verdasco) győztesével. A svájci és az amerikai klasszis tizennyolcadik alkalommal találkozott, az eddigi mérleg a bázeli zseni sikerét ígérte, lévén 15-2-re vezetett a kezdés előtt. Végül igazolódott a papírforma, Roger Federer 6:2, 7:5, 7:5-re diadalmaskodott, tizennyolcadik alkalommal lett döntős Grand Slam-versenyen.


KÉPGALÉRIA AZ AUSTRALIAN OPEN TIZENEGYEDIK NAPJÁRÓL!

A csütörtöki férfi elődöntőn elmaradt az előzetesen várt nagy csata, de így is rengeteg szép pontot láthatott a Rod Laver Arena közönsége. Elsősorban a három szettben nyerő Federer remekelt, mindig a legfontosabb pillanatokban emelt egyet játéka színvonalán, döntő helyzetekben ért el bréket. Roddicknak ez nem sikerült, így most sem jutott döntőbe az Australian Openen.

ROGER FEDERER NYILATKOZATA:
"Remekül kezdtem, ez sokat segített. Úgy érzem, igazán jó teljesítményt nyújtottam ma este. A magas szintet az egész mérkőzésen megőriztem. Az első szettben több gémben is kiválóan adogattam, ez pedig önbizalmat adott a második szettre. Jól mozogtam, rengeteg labdát értem el és ki is használtam a lehetőségeket. Így megnehezítettem Andy dolgát, aki nem tudott irányítani az alapvonalról. Ezt reméltem a találkozó előtt. Régen fordult elő, hogy több ászt ütöttem, mint Andy. De még így is rengeteg pontot ért el szerváival. De én sem panaszkodhatom, akkor adogattam a legjobban, amikor a legnagyobb szükségem volt, többször előfordult, hogy 30-30 után ütöttem nagy ászokat. Ezeke révén kerültem el a problémásabb folytatást."
ANDY RODDICK NYILATKOZATA:
"Nagyszerűen adogatott, magam sem érzem igazán az okát. Valószínű, hogy hetven százalék körül jöttek be az első szervái, ez iszonyúan magas szám nála. Ritkán jut ilyen szintre, ha mégis, akkor elképesztően nehéz a dolga az ellenfélnek."

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:


ROGER FEDERER-ANDY RODDICK 6:2, 7:5, 7:5

3. JÁTSZMA (51 perc):

7:5 - Roddick nyerte az első pontot, utána azonban a svájci zseni remekelt. A meccslabdánál egy pompás tenyeressel "végezte ki" ellenfelét.

6:5 - Roddick három bréklabdát hárított, de egyenlőnél borzalmas hibát vétett, a háló mögül éppen Federer kezére nyesett egy ziccert. A svájci kihasználta az esélyt, majd egy remek elütéssel ismét elvette riválisa szerváját.

5:5 - Nyögvenyelős és szerencsés játék Federer szemponjából. A végén Roddick a háta mögül próbálkozott elütéssel, erre válaszként jött egy "flegma" nyesett röpte, éppen a lába elé...

4:5 - Roddick 0-30-ról fordított, Federer kissé könnyelmű volt a végén.

4:4 - A "szokásos": Federer tanári módon egyenlített, semmire nyerte adogatását.

3:4 - Roddick pontot sem veszített, ismét előnybe került.

3:3 - Federer nem tágít, 15-re hozta szerváját és egyenlített.

2:3 - Roddick 15-40-ről hozta adogatását, a végén egy elképzelhetetlenül nyesett rövidítéssel is meglepte ellenfeleét. Ezen még edzője, Larry Stefanki is jót nevetett, hiszen az amerikaianak amúgy nem erőssége a rövidítés.

2:2 Az amerikai vérszemet kapott, pazar tenyeresekkel és fonákokkal jutott el egyenlőig, de tovább már nem. Federer még mindig egyenletesebben teniszezik.

1:2 - Roddick semmire hozta adogatását, ellenfele most nem erőltette meg magát.

1:1 - Bámulatos, amit a svájci produkál, egyre jobban megközelíti a Del Potro elleni játékát.

0:1 - Megszakadt Federer sorozata, de ennem most még nincs jelentősége. Az előző játszmában is ötször került hátrányba, mégis újabb részsikert aratott.

2. JÁTSZMA (43 perc):

7:5 - Federer lesöpörte ellenfelét, pontot sem veszített.

A svájci zseni sokáig csak araszolgatott ellenfele után, majd a kegvégén "robbantott", nyolc pontot nyert sorozatban és megérdemelten növelte előnyét. Roddickon a remek adogatások és röpték sem segítettek.

6:5 - Roddick semmire bukta el adogatását, miután 0-15 után kapott két védhetetlen elütést, majd a hálóba bombázott egy könnyű tenyerest.

5:5 - Roddick pazar ütéssel kezdett, de az egyenlítés után Federer három ásszal fejezte be a gémet.

4:5 - Elsősorban jó adogatásainak köszönhetően Roddick hozza a játékot, Federernek a szettben maradásért kell adogatnia.

4:4 - Hosszabb szünet után egy szorosabb gém, de 30-30 után már csak Federer volt a pályán.

3:4 - Újabb izgalommentes játék, Roddick biztosan nyerte adogatását.

3:3 - Federer ismét pazar ütésekkel szórakoztatta a szurkolókat, úgy tűnik, formája ismét csúcsközelben. A svájci 15-re hozta a gémet.

2:3 - Változatlan a forgatókönyv: Roddick ismét előnyhöz jutott, semmire hozta adogatójátékát.

2:2 - Federer ismét simán hozta szerváját, a végén egy csodálatos fonákkontrával lepte meg ellenfelét.

1:2 - Roddick két hibát is vétett, de feljavultak az adogatásai, így ismét előnyhöz jutott.

1:1 - Könnyű gém, Federer esélyt sem adott ellenfelének.

0:1 - Roddick 15-40-ről hozta az adogatását, először nyert szoros gémet a találkozó során.

1. JÁTSZMA (32 perc):

6:2 - Federer két bréklabdát is hárított, majd némi szerencsével hozta a gémet és a játszmát. A legszebb ütés azonban Roddické volt, kiszorított helyzetből elképesztő tenyeressel lepte meg a hálónál lévő riválst. De ez csak szépségtapasz volt...

Eddig döntőnek bizonyult, hogy Federer két bréklabdát értékesített, míg Roddick háromból semmit. Ráadásul a svájci zseni több nyerő ütést (13-8) is produkált.

5:2 - Roddick simán szépített, öt elbukott gém után nyert ismét játékot.

5:1 - Furcsán kezdődött a gém: a vonalbíró kétszer is kint látta Federer ütését, erre a svájci "sólyomszemet" kért, mindkétszer igaza is lett. A másodiknál pontot is kapott, ezután pedig simán hozta szerváját.

4:1 - Az amerikai 30-0-ra elhúzott, de újra megtorpant. Federer kihasználta a lehetőséget, bréklabdához jutott, amelynél az amerikai könnyű röptét rontott a hálónál. Úgy tűnik, perceken belül befejeződik az első szett.

3:1 - Roddick 30-0-ra, majd 40-30-ra vezetett, de a bréklabdát nem tudta értékesíteni. Eddig Federer a pontosabb, emiatt áll jobban.

2:1 - Roddick három hibával nyitott, ezzel felkínálta a bréket ellenfelének. Az amerikai feljött 30-40-re, de végül hátrányba került egy pazar elütés miatt.

1:1 - A svájci klasszis kiönnyedén egyenlített, igaz egy labdamenetet elbukott, 40-0-nál...

0:1 - Egyszerű játék, Federer nem nyert pontot Roddick adogatásaiból.


9:45 ó: Az amerikai klasszis kezdte az adogatást.

 

ELŐZETES:

Federer és Roddick eddig hatszor csapott össze Grand Slam-tornán, mindannyiszor a svájci világklasszis diadalmaskodott. Háromszor Wimbledonban, kétszer a US Openen, míg 2007-ben az Australian Openen is a sportág történetének egyik legnagyobb alakja győzött. Melbourne-ben egészen sima volt a két évvel ezelőtti összecsapás, a végeredmény 6:4, 6:0, 6:2 volt.

Az idei ausztrál nyílt teniszbajnokságon azonban már közel sem ilyen egyértelmű, hogy Federer jut a döntőbe, mert játéka picit hullámzó volt a legutóbbi három körben. A szezon végén visszavonuló Marat Szafint jó játékkal múlta felül, de Tomas Berdych ellen már szenvedett, 0-2-ről kellett fordítnia. Kedden azonban azt a Federert láthattuk, aki éveken át uralta a férfiteniszt, briliáns produkcióval ütötte ki 6:3, 6:0, 6:0-ra Juan Martin Del Potrót.

Eközben Roddickra picit kevesebb figyelem jutott, pedig az amerikai klasszis néhány évvel ezelőtti önmagát idézi. Remekül váltogatja ütéseit, kiválóan adogat és fogad, mindössze két szettet bukott. Utóbbi azért is értékes, mert a nyolc között a tavalyi melbourne-i bajnokkal, Novak Djokoviccsal találkozott. A szerb klasszis a negyedik felvonásban adta fel a küzdelmet a hőséggel szemben, igaz, ekkor már az erőtől duzzadó tengerentúli sztár állt jobban.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu