Roger Federer történelmet írt kedden

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 27. 09:44
Andy Roddick továbbjutása után kedden újabb párharcot vívtak az elődöntőbe jutásért az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfitornáján: a korábbi világelső Roger Federer ellenfele a feltörekvő nemzedék egyik legjobbja, Juan Martin Del Potro volt. A svájci zseni 6:3, 6:0, 6:0-ra győzött, ezzel sorrendben tizenkilencedik Grand Slam-versenyén jutott el legalább a legjobb négyig, így sportági csúcstartó lett!


AZ AUSTRALIAN OPEN KILENCEDIK NAPJÁNAK KÉPEI!

A teniszsulit bemutató Federer a következő fordulóban a Novak Djokovics visszalépése után továbbjutó Andy Rodick ellen lép pályára. Ha a svájci klasszis csak megközelíti keddi teljesítményét, akkor bejut a fináléba.

pedig a negyeddöntő előtt sokan azt várták, Del Potro megnehezíti Federer dolgát, talán el is húzza a nótáját.Éppen fordítva történt, a svájci sztár csodálatosan muzsikált, szinte minden helyzetből meg tudta lepni ellenfelét. A találkozó 2:1-ig (!!!) volt szoros, ekkor brékelt először a háromszoros melbourne-i bajnok.

Federer ezután vissza sem nézett, sorban ütötte a nyerőket, tenyeressel és fonákkal is sebezhetetlen volt. A hálónál is uralta a találkozót, pedig Del Potro néhány alkalommal azért bizonyított. A svájci legenda azonban kedden újra csúcsközelben járt, mondhatni űrteniszt játszott!!!

A találkozó után a hivatalos sajtótájékoztató moderátora tréfásan arra utalt, hogy a kezdés előtt a szurkolók arra számítottak, kora reggelig maradhatnak a Rod Laver Arena lelátóján. Helyi idő szerint ugyanis a meccs 2 óra után kezdődött.

"Azt hitték, reggel ötig nem fejezzük be, ugye? - kezdte a svájci zseni. - Természetesen nagyon boldog vagyok! Sokkal jobban játszottam, mint a kezdés előtt gondoltam. Úgy érzem, nagyszerűen teniszeztem. Minél tovább jutottuink, ellenfelem annál jobban szenvedett. Az én játékom pedig egyre jobb lett".

Roger Federer is elismerte, a vártnál jóval nagyobb volt a különbség a keddi negyeddöntőben.

"Meglepett, hogy ilyen eredmény született egy Grand Slam-torna negyeddöntőjében. Főleg amiatt, hogy nagyszerű teniszezők jutottak el a verseny ezen szakaszába" - tette hozzá a háromszoros melbourne-i bajnok.

Federer azt is elárulta, régen érezte ilyen jól magát a pályán, ritkán nyújt ilyen teljesítményt.

"Nagyszerű, hogy ilyen kiváló játékos ellen is sikerült. Persze, általában a jobb teniszezők ellen nyújtok jobb teljesítményt, hiszen jobban megszorítanak. Juan Martin mindkét oldalról keményen üt, veszélyes játékosnak számít. De ellene mindig jól megy a tenisz. A mai mérkőzés sem jelentett kivételt. Az elején még azt gondoltam, kemény találkozóra számíthatok."

Reuters

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:

ROGER FEDERER-JUAN MARTIN DEL POTRO 6:3, 6:0, 6:0

3. JÁTSZMA (19 perc):

6:0 - Egészen elképesztő utolsó gém, a svájci 15-0 után két ászt vágott be. Del Potro még szépített, de utána jött a kegyelemdöfés!!!

Roger Federer minden idők egyik legjobb produkciójával zilálta szét ellenfelét. A korábbi világelső 38 nyerőt ütött.

5:0 - Federer nem ad kegyelmet, harmadszor brékelte Del Potrót a harmadik szettben.

4:0 - A svájci semmire nyerte adogatását.

3:0 - Hihetetlen, amit Federer mutat, kis túlzással űrteniszt játszik. Újra elment 40-0-ra, majd először bukott labdamenetet fogadóként a harmadik szettben... De utána jött az újabb brék. Percek lehetnek hátra a találkozóból.

2:0 - Kezdjük sajnálni Del Potrót, mert bármit is próbál, nincs esélye. Federer 3-0-ra hozta szerváját.

1:0 - Federer nem vett vissza a tempóból, semmire vette el az egyre kedvetlenebb Del Potro adogatását. Sorozatban nyolc gémet nyert a svájci sztár.

MÁSODIK JÁTSZMA (26 perc):

6:0 - Nehéz szavakat találni Federer játékára. Tenyeres vagy fonák, alapvonalütés vagy röpte, egyre megy. HIBÁTLAN TELJESÍTMÉNY!!! A szettlabdát ásszal értékesítette a svájciak világklasszisa.

Szinte lehetetlen elképzelni, hogy Del Potro fordítson. Federer tökéletesen uralja a mérkőzést, csúcsformája közelében járt a második felvonásban.

5:0 - Kivégzés: Del Potro sokat ront, Federer szinte semmit. A svájci legenda 30-40-nál egy kőkemény elütéssel próbálkozik, ellenfele válasza a hálóban landolt. Nincs mese: a régi Federert látja az ámuló melbourne-i közönség.

4:0 - A korábbi világelső bámulatosan teniszezik, tökéletes ütésekkel bombázza szét Del Potrót. Federer 23 nyerő ütésnél és 7 önhibánál jár, ellenfele mérlege: 10/15...

3:0 - Federer három bréklabdát is kiharcolt, az utolsót értékesítette is.Iskolajáték, Del Potrónak szinte semmi esélye, úgy tűnik, fel is adta a második szettet.

2:0 - Federer megállíthatatlan, remek játékkal hozta 15-re a szerváját. Del Potro most esélytelen.

1:0 - Federer azonnal csúcsfokozatba kapcsolt, a legvégén egy csodálatos félröptével vette el semmire Del Potro adogatását.

ELSŐ JÁTSZMA (35 perc):

6:3 - Federer már 40-0-ra vezetett, kettőt rontott, de végül behúzta a szettet.

A svájci játékos végig magabiztosabb volt, ellenfele sokkal többet hibázott. Del Potro továbbra sem nyert szettet Federer ellen.

5:3 - Del Potro kapaszkodik, de még most is sokat ront.

5:2 - Folytatódott a Federer-oktatófilm, ellenfele pontot sem szerzett.

4:2 - Del Potro 15-re hozta a gémet, igaz 30-15-nél Federer lecsapással tehetett volna pontot a labdamenet végére. A svájci nem élt a lehetőséggel, utána már az argention volt a jobb.

4:1 - Federer könnyedén hozta adogatását a sokat hibázó riválissal szemben.

3:1 - Az eddigi legkeméyebb gém, amelyet mindkét teniszező megnyerhetett volna. Federer az első bréklabdánál ziccert rontott, majd háromszori egyenlő után mégis előnyhöz jutott. Del Potro nehezen tartja a lépést a svájci agresszivitásával, noha alapvonalról jobbnak kellene lennie.

2:1 - Federer tanári ütésekkel irányította a gémet, csak egy labdamenetet bukott, még a legelején.

1:1 - Del Potro 30-ra hozta adogatását, három hosszú alapvonalcsatát is láthattunk. Federer egyelőre sokat védekezik, és kissé pontatlan.

1:0 - A svájci klasszis 15-re hozta első adogatójátékát, könnyedén játszott.

12:15 ó: Elkezdődött a Federer-Del Potro mérkőzés az elődöntőbe jutásért.

11:56 ó: Az ausztrál szurkolók legnagyobb szomorúságára befejeződött Jelena Dokic tündérmeséje, miután Dinara Szafina 6:4, 4:6, 6:4-re győzött a női negyeddöntőben. Az orosz klasszis a legjobb négy között honfitársával, Vera Zvonarjovával találkozik.

ELŐZETES:

A papírforma Federer mellett szól, ebben az is körejátszik, hogy eddig háromból háromszor múlta felül dél-amerikai ellenfelét, még szettet sem veszített. Igaz, az első két összecsapásra még 2007-ben került sor, Del Potro akkor még nem tartozott a közvetlen élmezőnyhöz. Tavaly ősszel azonban már igen, Madridban mégis elmaradt a nagy csata, a fedett pályás meccsen a bázeli sztár 6:3, 6:3-ra nyert, pedig egyáltalán nem volt élete formájában.

Az idei melbourne-i események nem adhatnak igazán támpontot a keddi rangadóval kapcsolatban, ugyanis Federer már mindkét arcát megmutatta. Nem tudhatjuk, hogy a negyeddöntőre milyen hangulatban érkezik, de nyilvánvaló, csak a győzelem jár a fejében. Jól tudjuk, a tavaly trónfosztott svájci legenda vissza akarja szerezni az első helyet Rafael Nadaltól, ehhez mindenképpen nyernie kell Del Potro ellen.

Federer a legutóbbi két körben érdekes teljesítményt nyújtott: a szezon végén visszavonuló Marat Szafin ellen sem játszott tökéletesen, de a legfontosabb pontoknál kiválóan összpontosított, magabiztos sikert aratott. A legjobb tizenhat között már nem ez volt a helyzet, két és fél szetten át küszködött és vergődött Tomas Berdychhel szemben, de végül némi szerencsével győzött 3-2-re. Ha Del Potro ellen a meccs második felében nyújtott teljesítményével rukkol elő, akkor szinte bizonyosan továbbjut.

Persze, az argentin reménység is vágyik az elődöntőbe, eddig nem is volt különösebben nehéz dolga. A nyolcadik helyen kiemelt dél-amerikai teniszező korábban kétszer bukott el Melbourne-ben a második fordulóban, vagyis karrierje legjobb ausztráliai eredményét ünnepelheti, életében másodszor játszik negyeddöntőt Grand Slam-viadalon a tavalyi US Open után.

Del Potro az első és a második melbourne-i körben is 3-0-ra győzött, majd egy-egy szettet bukott a luxemburgi Gilles Mullerrel, majd a horvát Marin Ciliccsel szemben.


 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu