Drámai döntőben Serena Williams a bajnok

Szerző: Siklós Erik, New YorkLétrehozva: 2013. szeptember 9. 00:35
Serena Williams címvédéssel, ötödször is a US Open bajnoka lett vasárnap este az Arthur Ashe stadionban. A döntőben az első és a második kiemelt találkozott (tíz éve nem volt erre példa az amerikai nyílt teniszbajnokságon) és a 31 éves, világelső Serena Williams 2 óra 45 perc alatt 7:5, 6:7, 6:1-re legyőzte jelenlegi legnagyobb riválisát Victoria Azarenkát, aki 10 éves volt, amikor az amerikai, 1999-ben először a csúcsra ért New Yorkban. Tavaly is ők játszották a finálét, akkor szintén a négyszeres olimpiai bajnok örülhetett a végén, de legutóbb, alig három hete Cincinnatiban a fehérorosz bizonyult jobbnak (az idén már másodszor keménypályán). A drámai csatát a kavargó szél még kiszámíthatatlanabbá tette, a második szettben a ranglistavezető 4:1-re vezetett (dupla brékkel), kétszer is a diadalért adogathatott, de a minszki harcos nem adta meg magát. A harmadik játszmában a tenisz királynője megmutatta mire képes: rendezve a gondolatait, tanítandóan koncentrálva hatalmasat játszott. Serena Williams a 17. egyéni Grand Slam serlegét nyerte, és 3,6 millió dollárt kapott a sikeréért. Ő a tenisz történetében az első, aki a harmincon túl 4 Grand Slamen tudott győzni és a játékát látva ez a szám még nőhet jövőre.


Sztárparádé volt a lelátón a US Open döntője alatt. Miközben a játékosok pihentek két játék között az óriáskivetítőn mindig tudtak világhírességeket mutatni a páholyokból. Mosolyogva integetett a korábbi amerikai elnök, Bill Clinton (nem néz ki jól, a hírek szerint nagyon beteg), de a Szex és New York sztárja, Sarah Jessica Parker is üdvözölte a publikumot, amikor meglátta magát az Arthur Ashe stadion monitorán.

A női döntő előtt köszöntötték Szeles Mónikát, akit az idén beválasztottak a US Open nagy bajnokai közé. A kilencszeres Grand Slam-bajnokot Mary Joe Fernandez méltatta, majd ő is beszédet mondott, megemlékezve egykori sikereiről és megnyugtatva a jelenlévőket, hogy ezúttal nem fog nagyokat nyögni. Mónika egyébként remekül tartja magát, nagyon csinos és elfoglalt.

Aztán megjöttek a főszereplők és kezdődhetett a 133. amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes döntője. A világranglistában nem hozhatott változást a találkozó kimenetele, de a győztes a második Grand Slamét nyerhette 2013-ban (Serena Williams a Roland Garroson, Victoria Azarenka az Australian Openen maradt veretlen a szezon első felében). Az amerikai egy újabb diadallal gyakorlatilag bebiztosíthatta a 2013-as világelsőségét, ami eddig mindössze kétszer sikerült neki (2002 és 2009).

Az gyorsan kiderült, hogy a kellemetlenül kavargó szél nem kis fejtörést okoz a játékosoknak és döntő lehet, ki tud gyorsabban, jobban alkalmazkodni a teniszpályán legkevésbé kedvelt természeti jelenséghez. Bár úgy tűnt, az amerikait inkább frusztrálja, hogy rendre megvicceli a szél mégis ő jutott előnyhöz. Hiába kezdett ugyan brékkel, adogatóként rögtön botlott és a folytatásban 4:5-ig gyakrabban küzdött az elemekkel, mint a fehérorosszal. Aztán a tízedik játékban három egyenlő után hozta a szerváját, majd szinte a semmiből, 40:15-ről négy pontot nyerve sorozatban, másodszor is brékelte a minszkit. Kihasználta a pillanatot és esélyt sem adva a visszabrékre, még négy labdamenetet nyert (7:5).

Beindult a henger és Serena Williams úgy húzott el 4:1-re, hogy a második bréknél Azarenka három kettőshibával ajándékozta meg. Aki ekkor azt hitte, minden eldőlt, hatalmasat tévedett. Most kezdődött a csata, fokozódott a dráma. Serena Williams hiába vezetett 5:3-ra és adogathatott kétszer is a trófeáért (5:4, 6:5), rövidítés zárta a szettet. Az amerikainak ebben is előnye volt (3:1), de 8:6-ra elbukta. Ebben a helyzetben nem sokan fogadtak volna rá...

Jöhetett a harmadik felvonás és már ekkor sejteni lehetett, hogy ez lesz az open éra leghosszabb női döntője New Yorkban. A játék képe nem sokat változott, Serena Williams volt az agresszívabb, a kezdeményezőbb, de igazán eredményes akkor tudott lenni, amikor volt türelme játszani, variálni az ütéseket, a sebességet. Serena Williams megint elment 4.1-re, sőt a második brék most az 5:1-et jelentette és harmadszor adogatva a győzelemért már nem engedte felállni Azarenkát.

„Mindent beleadtam, küzdöttem teljes erőmmel, szívből, emelt fővel távozhatok, de ő volt a jobb megérdemelte a győzelmet. A fontos pillanatokat az dönti el, hogy ki a bátrabb, ki a kiegyensúlyozottabb, ki vállal több rizikót, ki használja ki a lehetőségeit. Csak amíg ő kihasználta a lehetőségeit, én nem. Nincs mit magyarázni, Serena igazi bajnok. Csak az eredmény negatív, de nagyon sok pozitív történt ezen a meccsen, ami segíthet a jövőben, és azokra fogok koncentrálni. Az adogatásunkat nincs értelme összehasonlítani, bár az enyém is elég jó, de övé minden idők legjobb szervája. Ennek ellenére nem hiszem, hogy ez döntött. Nem kérdés, hogy Serena élete legjobb formájában van”- értékelt Victoria Azarenka a találkozó után. A 24 éves minszki lány bevallotta, hogy a hétfői döntőben Nadalnak szurkol. Megkérdezték, miért, mire nevetve annyit mondott, látta félmeztelenül edzeni.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu