Dráma a köbön: veszélyben volt a király

Szerző: shLétrehozva: 2009. november 27. 12:45
Szenzációs csatában, sorozatban másodszor is jobbnak bizonyult Juan Martin del Potro a világelső Roger Federernél. A férfi-teniszezők szezonzáró csúcstalálkozóján, a londoni O2 arénában az A jelű csoport utolsó mérkőzésén káprázatos labdamenetekben dőltek el a pontok, csak épp senki nem tudta a végén, hogy a 21 éves argentin diadala (6:2, 6:7, 6:3) kinek a továbbjutását jelenti. Aztán gyászba borultak a britek: a hazai kedvenc Andy Murray esett ki.


Felejthetetlen előadás, drámai fordulatok, királyverés, rögtönzött matekóra és csalódottság. Röviden így lehetne összefoglalni mindazt, ami csütörtök este az ATP World Tour döntő ötödik napján történt a Temze partján.

Hihetetlen izgalmasan alakult a Federer vezette négyesben a helyzet. Az utolsó, Federer-del Potro találkozó előtt annyit lehetett tudni, hogy Fernando Verdasco már kiesett, de a másik három gladiátor bármelyikéből lehet még vasárnap bajnok. Ha az első két mérkőzése után veretlen svájci visszavág a dél-amerikainak a US Open döntőjében elszenvedett vereségért, akkor tiszta ügy: ő és Murray jut az elődöntőbe. Amennyiben a 198 cm magas del Potro játszmavesztés nélkül nyer, Federer csomagolhat. Minden más esetben kezdődhet a számolgatás, a lejátszott gémekből a százalékszámítás.

A két nappal korábban ötödször királlyá koronázott Roger Federer úgy vesztette el az első játszmát 6:2-re, hogy egyáltalán nem játszott rosszul, sőt… De üthetett akármilyen jót, del Potro térfeléről süvített vissza a labda. Nem számított, hogy a svájci a fonákját, vagy a tenyeresét teszteli az argentinnak, az alapvonalra falat húzott trónkövetelő döbbenetes sebességgel, agresszivitással, pontossággal, magabiztossággal teniszezett. Federernek egyetlen fogadóelőnye nem volt, arra a harmadik szett végéig várnia kellett, és akkor sem jött össze a brék.

A bázeli a második játszmában jobban vigyázott a saját adogató-játékaira, de továbbra is del Potro dominált. A szettet záró rövidítésben, 5:4-nél Federer kettő pontra állt a kudarctól, ráadásul az argentin adogathatott. Innen fordított a svájci, de egy tündér biztos, fogta közben a kezét.

Reuters
  Fotó: Reuters


Úgy tűnt, megtörtént a fordulat, Federer megtörte del Potrot, aki nem bírja azt a tempót, amit addig diktált. Kiderült, ez csak a látszat volt, az argentin gyorsan rendezte gondolatait és 3:3-nál hárított három bréklabdát, majd elnyerve ellenfele adogatását a diadalért szerválhatott. Nem meglepő, hogy ekkor sem remegett meg!

„Elsősorban a továbbjutásra koncentráltam. Tudtam, hogy nem állok jól, mert nem veszíthetek két játszmában. Ezért is örültem annyira, mikor megnyertem a másodikat. A többi lehetőséget kizártam az agyamból, mert úgy nem lehet a játékra összpontosítani. Azt sem tudtam, hogy a harmadik játszmában elég egyetlen gémet nyernem a továbbjutáshoz. Nem akartam egy rivális ellen veszíteni, ráadásul sok pénz és sok világranglista pont múlt ezen a meccsen. Csalódás, hogy a végén kikaptam, kemény vereség, de boldog vagyok, hogy folytathatom a versenyt. Megint lassan kezdtem, nem találtam a játékom. Juan Martin nagyon jól játszott, sokkal jobban, mint az első két meccsén”- magyarázta Roger Federer a párbaj után.


MESTEREK KUPÁJA, LONDON (3,35 millió euró összdíjazás, kemény pálya)
A CSOPORT, 3. FORDULÓ
Murray (brit, 4.)–Verdasco (spanyol, 7.) 6:3, 6:7, 7:6
Del Potro (argentin, 5.)–Federer (svájci, 1.) 6:2, 6:7, 6:3
B CSOPORT, 3. FORDULÓ, PROGRAM
Nadal (spanyol, 2.)–Djokovics (szerb, 3.)
Davigyenko (orosz, 7.)–Söderling (svéd, 8.)

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu