Djoko újra meccslabdákról verte Federert

Szerző: shLétrehozva: 2011. szeptember 10. 23:26
A Roland Garros elődöntő után a US Openen nem sikerült megállítania Roger Federernek a finálé kapujában Novak Djokovicsot. A svájci rendkívül okosan teniszezve elhúzott 2:0-ra, majd a döntő játszmában 5:3, 40:15-nél adogathatott, de a szerb egy bevállalós, bombatenyeres ritörnnel feléledt és 3 óra 51 perc alatt 6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5-re győzött. Federer sorozatban a második elődöntőt bukta el két meccslabdáról Djokovics ellen New Yorkban. A belgrádi a harmadik US Open döntőjére készülhet, ahol Rafael Nadal, vagy Andy Murray lesz az ellenfele hétfőn. Roger Federer 2003 óta először nem tudott egy szezonban legalább egy Grand Slam serleget nyerni.


Bő egy órás késéssel indult a szuper szombat Flushing Meadows-ban, mert egy kiadós zápor eláztatta a pályát. A lelátón világsztárok várták az első férfi egyes elődöntőt. Catherine Zeta-Jones, Michael Gouglas, Tommy Lee Jones, Ben Stiller, Justin Timberlake (csak néhány név a megjelent hollywoodi óriások közül) láthatóan élvezte az előadást. Roger Federer és Novak Djokovics 2007 óta mindig összetalálkozott a US Openen. A tavalyi párbajukig mindig a svájci örülhetett a csata végén, de a 2010-es elődöntőt 7:5, 1:6, 7:5-ről, két meccslabdáról elbukta. Kettejük küzdelme tenisztörténeti szintre ért, mert az Open érában ötnél többször nem találkoztak riválisuk ugyanazon a Grand Slamen, ráadásul ők ezt sorozatban tették. Összességében a 24. meccsüket játszották, Federer 14:9-re állt az újabb találkozó előtt, de az idén 3:1 volt Djokovicsnak.

Reuters
Pedig Federer mindent megtett Fotó: Reuters



Az első játszmában, a rövidítésig a világelső mindössze öt pontot vesztett adogatóként, maximum egyet gémenként. Nem ment vele sokra, mert ő sem jutott fogadóelőnyhöz és a tie-breakben Federer négyszer nyert pontot fogadóként. Djokovics 3:6-ról még egyenlített, de a svájci kétszer villant és egy egyenes fonákkal behúzta a szettet. A belgrádi nem játszott rosszul, a statisztika is ezt mutatta (több nyerő ütése és kevesebb hibája volt, mint Federernek), de a bázeli egyszerűen nem hagyta, hogy érvényesüljön a fegyvereivel, a szenzációs lábmunkájával, az ellenállhatatlan alapvonal teniszével, az adogatás fogadásaival. Lerövidítette a pontokat és a fontos pillanatokban tökéletesen koncentrált.

Nagy változást a második játszma sem hozott, igaz ekkor már nem dominált annyira az adogató: előbb Federer brékelt (2:1), de 3:3-nál újra együtt voltak, hogy a hetedik játékban semmire vegye el az első kiemelt adogatását. A svájcit az sem zökkentette ki, hogy egy néző a lelátó legfelső karéjában rosszul lett és orvosi segítségre szorult. Novak Djokovics tanácstalannak, csalódottnak tűnt, ráadásul a második szett elvesztése után az is eszébe juthatott, hogy még soha nem győzött Roger Federer ellen 0:2-es játszmaállásról. Persze, ha erre gondolt volna, akkor nem ő lenne Novak Djokovics.

A folytatás döbbenetes fordulatot hozott: hirtelen a semmiből előkerült a szárnyaló, a minden labdát befutó, kegyetlenül tüzelő, nem hibázó Djoko. Megmutatta New Yorknak, amit Melbourne-től Miamin, Madridon, Rómán át Wimbledonig tapasztalhattak az idén a szurkolók. Egy egészen új mérkőzés kezdődött. A szerbnek a harmadik szettben egy korai brék (2:0) elégnek bizonyult a szépítéshez, a negyedikben pedig egyszerűen kiütötte a svájcit, 15 pontot nyert sorozatban adogatóként és 6:2-vel egyenlített. Bámulatos teniszt produkáltak a legények.

Jöhetett a mindent eldöntő utolsó felvonás. Roger Federer láthatóan kimászott a gödörből, rendezte a gondolatait és megint az első két játszmát idéző teljesítményt nyújtott. A nyolcadik játékban semmire elnyerte Djokovics adogatását és a döntőért szerválhatott. Ment is minden simán 40:15-ig, amikor a szerb, amolyan minden mindegy alapon belecsapott egy adogatásba, amiből foghatatlan tenyeres kereszt lett. Még mindig volt egy meccslabdája a bázelinek, de azt sem sikerült kihasználni. Novak Djokovics 15:40-ről, a következő tizenhat labdamenetből tizenhármat megnyert és már ő szerválhatott a fináléért. Ő be tudta fejezni a csatát, elmaradt az újabb rövidítés. Az első kiemelt 3 óra 51 perc alatt 6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5-re nyert, majd megtáncoltatta az Arthur Ashe stadion nézőit. A pályán kérdezte őt Mary Joe Fernandez a diadaláról, a döntőről és egy újabb táncról. Djokovics bevallotta, hogy az első meccslabdánál hazardírozott azzal a brutális tenyeressel és szerencséje volt. Pályafutása egyik legjelentősebb, az idei szezon legnagyobb győzelmének minősítette a sikerét, majd mosolyogva megjegyezte, reméli, hogy Nadal és Murray legalább annyi ideig küzd majd egymással, mint ő Federerrel. Aztán azt mondta, ha nézők vele táncolnak és kap zenét, akkor jöhet a móka. Mindkét feltételét teljesítették: tombolt a publikum!


Reuters
Ez nagy győzelem volt Djokovics számára Fotó: Reuters

 

US OPEN FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ

Novak Djokovics (szerb, 1.)- Roger Federer (svájci, 3.) 6:7(7), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5
Rafael Nadal (spanyol, 2.) - Andy Murray (brit, 4.) 6:4, 6:2, 3:6, 6:2

US OPEN NŐI EGYES, ELŐDÖNTŐ


Serena Williams (amerikai, 28.) -  Caroline Wozniacki (dán, 1.) 6:2, 6:4
Samantha Stosur (ausztrál, 9.) - Angelique Kerber (német)  6:3, 2:6, 6:2

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Nadal visszavághat Djokónak a döntőben
A címvédő Rafael Nadal sorozatban a harmadik Grand Slam elődöntőben bizonyult jobbnak Andy Murraynél és készülhet az idei hatodik döntőjére Novak Djokovics ellen. A szuper szombat második felvonásában a címvédő Nadal 3 óra 24...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Meztelen maradt a királynő
A Serena hurrikán a világelsőt is elsöpörte Flushing Meadows-ban. A US Open második női egyes elődöntőjében a háromszoros győztes Serena Williams akkor nyert pontot a ranglistavezető Caroline Wozniacki ellen, amikor akart és...
Tovább a teljes cikkhez »

 

US OPEN 2011, SIKLÓS ERIK NAPLÓJA

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu