Az utolsó alkalom: Björn Borg búcsúzik

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 11. 11:32
Valószínű, a világ rengeteg városában irigykednek Budapestre, lévén október 9. és 12. között a Papp László Sportarénában köszön el Björn Borg a teniszlegendák sorozatától, a Tour of Championstól. A sportág svéd „klasszikusa” a parádés esemény egyik csúcspontjaként összecsap egykori nagy ellenfelével, a wimbledoni trónról őt letaszító John McEnroe-val.


A tenisz szerelmesei számára óriási élményt jelentett a svéd és az amerikai zseni számos összecsapása, sokan éppen a parádés teljesítményüket látva szerettek bele a sportágba. Ez nem is csoda, hiszen Borg és McEnroe összecsapása nem csak fizikai hanem szellemi csata is volt. Emlékezhetünk arra, hogy a skandináv géniusz arca szinte semmilyen érzelmet nem tükrözött, ellenben az amerikai játékos egy kirobbanni készülő tűzhányóhoz hasonlított, bármelyik pillanatban képes volt egyszemélyes showműsorrá változtatni a rangadókat.

 

Björn Borg korai visszavonulását is „elősegítette” McEnroe feltűnése és tündöklése, de a svéd sportember sohasem haragudott ellenfelére, sőt most is nagy örömmel készül a magyarországi randevúra.

 

„Nagyon sűrű a programom a következő hetekben, pályára lépek Párizsban, Luxemburgban, majd Budapesten. A Senior Tourban ott játszom utolsó mérkőzéseimet. Évek óta szerepelek ezeken a versenyeken, kedvelem is őket, de nem leszek már fiatalabb” – árulta el telefonon Borg a verseny csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetésén.

 

A svéd sztár annak idején hosszú időre eltűnt a rivaldafényből, majd tett egy kósza kísérletet, az akkori profik mezőnyében. A visszatérés nem volt igazán sikeres, legalábbis sportszakmai oldalról. Borg is rájött, jobb, ha a korábbi „játszótársakkal” méri össze tudását, így lépett a Tour of Champions mezőnyébe.

 

„Mindig különleges érzést jelent, ha Johnnal játszom. Érdekes, amikor őt látom a túloldalon. Azt gondolom, számára is különleges pillanatokat jelentenek a mérkőzéseink. Már a nyolcvanas években is rengeteget játszottunk egymással, nagy örömmel nézek az újabb találkozó elé” – mondta az ötszörös wimbledoni és hatszoros Roland Garros-győztes.

 

Sokak szerint John McEnroe napjainkra is „csak” megszelídült, de nem higgadt le, bármikor felbosszanthatja riválisait. Björn Borg azonban másként vélekedik, de ez szinte természetes, elvégre a legendák tisztelik egymást, nem pazarolják idejüket és energiájukat felesleges perpatvarokra.

 

„Nincs bajom a temperamentumával. Remekül játszik, elviselem és nem is zavar a viselkedése” – jegyezte meg a feltűnően derűs Björn Borg.

 

A sportvilág élő legendája napjainkban is szívesen hódol a tenisz örömeinek, heti öt-hat órát biztosan pályán tölt, nagy részt fiatal tehetségekkel üti a labdát. Igaz, erre szüksége is van, hiszen kell az energia három gyermeke neveléséhez és a nevét viselő ruházati cég ügyes-bajos dolgait is el el kell látnia. Ráadásul nem csak korosztályával találkozik a Tour of Champions eseményein, erre jó példa, hogy Budapesten egy csoportba kerül az elmúlt bő másfél évtized egyik legnépszerűbb klasszisával, Goran Ivaniseviccsel. A kvartett negyedik tagja Pat Cash.

 

A szervezők a nyolc játékost két csoportba osztották, Wimbledon és a Roland Garros kiválóságai találkoznak a döntőbe jutásért. A párizsi legendák közül pályára lép Sergi Bruguera, Thomas Muster, Henri Leconte és Guillermo Vilas.

 

A csütörtöki sajtóbeszélgetésen arról is beszámoltak, remekül fogynak elővételben a jegyek, várható, hogy a különleges atmoszférájú tornára megtelnek a Papp László Budapest Sportaréna lelátói.

 

Az esemény népszerűségét jól mutatja, hogy a nemzetközi rendezőbizottság már tudja, a magyar fővárosban visszavonuló Borg helyére a közelmúlt sztárjai, Pete Sampras, Stefan Edberg, Michael Chang és Jevgenyij Kafelnyikov kerül, sőt idén már Patrick Rafter is bekapcsolódott a körforgásba. Reméljük, jövőre eljön valamelyikük a budapesti rendezvényre.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu