1. fejezet: A sportfogadás fajtái

Létrehozva: 2014. július 22. 00:10
Cikksorozatunkban a sikeres sportfogadás témaköreit dolgozzuk fel, kezdve az alapoktól, a fogadási fajtáktól, a mérkőzéseket befolyásoló, a fogadó fejében lejátszódó megannyi tényezőn, továbbá a pénzkezelés témakörein át egészen a fogadási rendszerig. Célunk a publikálással csak és kizárólag a segítségnyújtás. 1. fejezet.


1. FEJEZET: A fogadás fajtái

Bevezetés: A labdarúgó fogadásoknak rengeteg fajtájuk van. Fontos, hogy pontosan értsük, hogy hogyan működnek ezek a fogadási fajták.

1.    Fix oddsos fogadás:

Itt három lehetőséged van. Hazai győzelem, döntetlen, vagy idegenbeli győzelem. Ezt három utas fogadásnak hívjuk. Itt előre pontosan meg kell jósolnod egy esemény kimenetelét, hogy megnyerd a fogadást. Ezt a típusú fogadást ismerhetjük 1x2 fogadásként is. Az 1 a hazai győzelmet, az x a döntetlent, a 2 pedig az idegenbeli győzelmet jelenti. Néha a fogadóirodák lecsökkentik ezt a három lehetőséget kettőre. Ezt „dupla esély” fogadásnak hívjuk, ahol egységes árat kínálnak a győzelemre vagy a döntetlenre. Ha a te csapatot győz, vagy döntetlent játszik, és ezt te helyesen tippelted meg, akkor nyertél. Ha a csapatod veszít, akkor nem nyerted meg a fogadást.

2.    Ázsiai „handicap” fogadás:

Ez a legelterjedtebb és legnépszerűbb fogadási mód a  távol keleten, ezért hívják „Ázsiai Handicap”-nek. Ennél a fogadási formánál nincs döntetlen a lehetőségek között. Aközül a kettő közül fogadhatsz valamelyikre, hogy a hazai, vagy a vendég csapat nyeri e a meccset.

Ezalatt a fogadási típus alatt:
•    Az érzékelhetőn gyengébb csapat (esélytelen) kap néhány gól előnyt
•    Az érzékelhetően erősebb csapat néhány gól hátrányból indul

Ez a hendikep teszi a két csapatot nagyjából egyforma erőssé, a fogadás szempontjából.

Ezt a hendikepet kifejezhetjük gólokban, vagy töredék gólokban.

Az esélyesnek le kell győznie ezt a hendikepet, mely levonásra kerül a végeredményből.

Az esélytelennek, aki a hendikep révén kezdeti előnyhöz jutott, ez az előny hozzáadódik a végeredményhez. Tehát mi akkor is győzhetünk, ha az oldal amire tettünk vesztes, de kisebb mértékben, mint amekkora a hendikep mértéke.

Ha a két csapat között nagyobb a tudásbeli különbség, akkor több lesz a gólok száma, amit a gyengébb csapat kap. Ha a két csapat nagyjából egyforma játékerőt képvisel, akkor egyik csapat sem kap előnyt hendikeppel.

Így használják az Ázsiai hendikepet: 0 gól, ¼ (vagy 0,25) gól, ½ vagy 0,5) gól, ¾ (vagy 0,75) gól, 1 gól, stb.

A legtöbb új játékos nem érti, hogy miért használ a hendikep ¼ gólokat. Mi a különbség az ¼ (0,25) és az ½ (0,5) gól között?

Ezek a hendikepek, melyek negyedeket tartalmaznak, igazából két különböző fogadást jelentenek.

Példa 1:

1/4  (0.25) hendikep igazából 0 és ½ gól előnyt jelent

  • Ha „A” csapatra fogadtunk  +1/4 (+0.25) gól előnnyel, akkor a tétünk fele 0 gól előnyre kerül, míg a másik fele ½ gól előnnyel történő fogadást eredményez. Ezek a tétek külön-külön kerülnek megjátszásra.
  • Ha az „A” csapat döntetlent játszik, vagy győz, akkor a nyereményed a következőképpen alakul: a te +0 gólos tétedet megfelezik, és a téted felét visszakapod. A te +1/2 (0,25) es téted nyert, itt megkapod a téted felét nyereményként.
  • Ha az „A” csapat a mérkőzést elveszíti, akkor elvesztetted a tétedet.

Példa 2:

¾ (0,75) hendikep ½ (0,5) és 1 gól előnyből épül fel.

  • Egy fogadás az „X” csapatra -3/4 (0,75) gól a következőt jelenti: a tétedet két részre osztják, és a fele -1/2 (0,5) gólra kerül, míg a másik fele -1 gólra kerül.
  • Ha az „X” csapat nyer egy góllal, akkor a nyereményed a következőképpen alakul: a te - ½ (0,5) gólos téted nyert, nyereményként megkapod a téted felét, a te -1 gólos téted kiegyenlítődött, mivel csak egy gól született, így visszakapod a téted felét.
  • Az ½ (0,5) –ös hendikep nagyon egyértelműen mutatja meg, hogy győztél, vagy vesztettél.
  • Fontos megjegyezni, hogy az Ázsiai hendikepes fogadásnál megjósoljuk a hendikep győztesét. Ha egy csapatra ½ (0,25) gól előnnyel fogadunk, és a csapatunk nem győz, csak döntetlent játszik, mi akkor is nyertünk, mivel a mi fogadásunk ½ (0,5) gól előnnyel történt.

3. Kombinált fogadás

A kombinált fogadást úgy is ismerik, mint halmozott, vagy többszörös fogadás.

Ez a fogadási mód lehetővé teszi a játékos számára, hogy kombinálja különböző mérkőzések eredményeit. A vonzereje ezeknek a fogadásoknak az, hogy a kifizetés az egyes oddsok szorzata szerint történik.

Például te 20 dollár tétet tettél a következő öt mérkőzés kombinációjára:

  • Barcelona/Valencia több gól lesz, mint 2.5 (odds 2.10)
  • Real Madrid győzni fog (odds 1.25)
  • Chelsea győzni fog (odds 1.50)
  • Manchester United győzni fog (odds 1.30)
  • Liverpool döntetlent fog játszani (odds 3.10)
  • Ha minden eredmény úgy alakul, ahogy te tippeltél, akkor a nyereményed is jelentékeny lesz: $20 x 2.10 x 1.25 x 1.50 x 1.30 x 3.10 = $317.36
  • Nettó nyeremény = $297.36 ($317.36 - $20)

Azonban az ÖSSZES eredménynek úgy kell alakulnia, ahogy a fogadásodat megtetted. Ennek a példának az esetében, ha a Liverpool nyer a – fogadott - döntetlen helyett, a te kombinált fogadásodat elvesztetted, még akkor is, ha a másik négy csapat megnyerte a mérkőzéseit. Általában véve nem támogathatóak azok a kombinált fogadások, ahol több mint három fogadás van. A potenciális nyereség a nagy halmozódás miatt nagyobb, mint az egyszerű fogadásnál, de az esély a nyerésre viszont ennek megfelelően sokkal kisebb.

4. Több/Kevesebb

Itt arra fogadhatsz, hogy a két csapat lőtt góljainak a száma több, vagy kevesebb lesz az általad megjelölt számnál.

  • a.    több, vagy kevesebb, mint 2,5 gól. Miből ered, hogy határozták meg ezt a 2,5 gólt.

A csapatok biztosan nem tudnak győzni, vagy veszíteni 2,5 góllal. Hát igen, de azzal, hogy a fogadóirodák bevezették a tizedeseket, kizárták a döntetlen lehetőségét, és csak két lehetséges variációt hagytak. Ha például te arra fogadsz, hogy több, mint 2,5 gól születik a mérkőzésen, akkor: Nyersz, ha legalább három gól esik az adott mérkőzésen, vesztesz, ha kevesebb, mint három gól esik az adott mérkőzésen

  • b.    több/kevesebb, mint 2/2,5 gól. Ez azt jelenti, hogy a téted fele egy több/kevesebb,

mint 2 gól fogadásra kerül, míg a másik fele egy több/kevesebb, mint 2,5 gól fogadáson lesz.
Például ha a téted a kevesebb, mint 2/2,5 gólon van, és a mérkőzésen:
-    két gól születik: a téted felét, mely a kevesebb, mint 2 gólon volt visszakapod, azt a
felét pedig, ami a kevesebb. mint 2,5 gólon volt, azt elveszítetted.
-    Ha a mérkőzésen nem születik gól, vagy csak egy gólt rúgnak a csapatok, akkor teljes
mértékben megnyerted a fogadást.
-    Ha három, vagy annál több gól születik a mérkőzésen, akkor a fogadást elvesztetted.

5.    Egyéb fogadási típusok

Élő fogadás. Ezt úgy is ismerhetjük, mint futó fogadás.

Az internet lehetővé teszi a játékosok számára, hogy akkor fogadjanak egy adott mérkőzésre, mikor azt éppen játsszák az adott országban. Számos mérkőzést közvetítenek a TV-k élőben. Ezek az élő beszámolók lehetővé teszik a játékos számára, hogy fogadjon a játék előrehaladtának figyelembe vételével.

Előre megjósolt fogadás. Ez a fogadás egy jövőbeni eredményre irányul. Például itt jósolhatjuk meg egy nemzeti bajnokság győztesét, vagy a Világbajnokság kimenetelét. Ez a fogadási típus nagyon élvezetes és nyereséges lehet, ha az idő haladtával tisztázódni látszik, hogy mely csapat a legesélyesebb a győzelemre.

Félidő/végeredmény. Félidei eredmény: Itt arra fogadhatunk, hogy melyik csapat fog vezetni a félidőben. A fogadásunk eredménye teljesen független a végeredménytől. Végeredmény: Itt a mérkőzés győztesére fogadunk.

Összes gól: Ez a fogadás a mérkőzésen esett gólok számára irányul, a hazai és a vendég csapatok által rúgott összes gól számát kell eltalálni.

Pontos eredmény: Itt a mérkőzés pontos végeredményére fogadunk. Például az Arsenál 2:1 arányban le fogja győzni a Boltont.

Szögletek száma: Néhány játékos, akik nagyon járatosak bizonyos csapatok játékstílusában, szeretik ezt a típusú fogadást. Összességében minél több lövés irányul a kapu felé, annál nagyobb számban lehetségesek a szögletek is.

Sárga lapok száma: Néhány nemzeti bajnokság híres arról, hogy sok sárgalapot osztanak ki a mérkőzéseken (például a Dél-Amerikai bajnokságokban), így ezek komolyabb érdeklődésre tarthatnak számot az ilyen típusú fogadásokra. Rangadók a riválisok között szintén nagyobb figyelmet érdemelnek. Néhány játékos pedig a játékvezetők működését is figyelemmel kíséri. Egy szigorúbb játékvezetőnél nagyobb az esély a sárgalapos figyelmeztetésekre.

Gól bármikor: Ez egy fogadás egy játékosra. Például Mr. X gólt fog szerezni az adott mérkőzésen. Ha a csapat visszaigazolja, hogy Mr. X játszani fog az adott mérkőzésen, és a játékos magabiztos abban, hogy a futballista nagy bátorsággal lő, akkor ez a fogadási lehetőség vonzó lehet a számára.

Első gólszerző: Itt arra fogadhatunk, hogy ki fogja az első érvényes gólt szerezni az adott mérkőzésen.

Első fejezet:
A fogadás fajtái
Bevezetés: A labdarúgó fogadásoknak rengeteg fajtájuk van. Fontos, hogy pontosan értsük, hogy hogyan működnek ezek a fogadási fajták.
1.    Fix oddsos fogadás: Itt három lehetőséged van. Hazai győzelem, döntetlen, vagy
idegenbeli győzelem. Ezt három utas fogadásnak hívjuk. Itt előre pontosan meg kell jósolnod egy esemény kimenetelét, hogy megnyerd a fogadást. Ezt a típusú fogadást ismerhetjük 1x2 fogadásként is. Az 1 a hazai győzelmet, az x a döntetlent, a 2 pedig az idegenbeli győzelmet jelenti. Néha a fogadóirodák lecsökkentik ezt a három lehetőséget kettőre. Ezt „dupla esély” fogadásnak hívjuk, ahol egységes árat kínálnak a győzelemre vagy a döntetlenre. Ha a te csapatot győz, vagy döntetlent játszik, és ezt te helyesen tippelted meg, akkor nyertél. Ha a csapatod veszít, akkor nem nyerted meg a fogadást.
2.    Ázsiai „handicap” fogadás: Ez a legelterjedtebb és legnépszerűbb fogadási mód a  távol keleten, ezért hívják „Ázsiai Handicap”-nek. Ennél a fogadási formánál nincs döntetlen a lehetőségek között. Aközül a kettő közül fogadhatsz valamelyikre, hogy a hazai, vagy a vendég csapat nyeri e a meccset.
Ezalatt a fogadási típus alatt:
•    Az érzékelhetőn gyengébb csapat (esélytelen) kap néhány gól előnyt
•    Az érzékelhetően erősebb csapat néhány gól hátrányból indul
Ez a hendikep teszi a két csapatot nagyjából egyforma erőssé, a fogadás szempontjából.
Ezt a hendikepet kifejezhetjük gólokban, vagy töredék gólokban.
Az esélyesnek le kell győznie ezt a hendikepet, mely levonásra kerül a végeredményből.
Az esélytelennek, aki a hendikep révén kezdeti előnyhöz jutott, ez az előny hozzáadódik a végeredményhez. Tehát mi akkor is győzhetünk, ha az oldal amire tettünk vesztes, de kisebb mértékben, mint amekkora a hendikep mértéke.
Ha a két csapat között nagyobb a tudásbeli különbség, akkor több lesz a gólok száma, amit a gyengébb csapat kap. Ha a két csapat nagyjából egyforma játékerőt képvisel, akkor egyik csapat sem kap előnyt hendikeppel.
Így használják az Ázsiai hendikepet: 0 gól, ¼ (vagy 0,25) gól, ½ vagy 0,5) gól, ¾ (vagy 0,75) gól, 1 gól, stb.
A legtöbb új játékos nem érti, hogy miért használ a hendikep ¼ gólokat. Mi a különbség az ¼ (0,25) és az ½ (0,5) gól között?
Ezek a hendikepek, melyek negyedeket tartalmaznak, igazából két különböző fogadást jelentenek.
Példa 1:1/4  (0.25) hendikep igazából 0 és ½ gól előnyt jelent
Ha „A” csapatra fogadtunk  +1/4 (+0.25) gól előnnyel, akkor a tétünk fele 0 gól előnyre kerül, míg a másik fele ½ gól előnnyel történő fogadást eredményez. Ezek a tétek külön-külön kerülnek megjátszásra. Ha az „A” csapat döntetlent játszik, vagy győz, akkor a nyereményed a következőképpen alakul: a te +0 gólos tétedet megfelezik, és a téted felét visszakapod. A te +1/2 (0,25) es téted nyert, itt megkapod a téted felét nyereményként.
Ha az „A” csapat a mérkőzést elveszíti, akkor elvesztetted a tétedet.



Példa 2. ¾ (0,75) hendikep ½ (0,5) és 1 gól előnyből épül fel.
Egy fogadás az „X” csapatra -3/4 (0,75) gól a következőt jelenti: a tétedet két részre osztják, és a fele -1/2 (0,5) gólra kerül, míg a másik fele -1 gólra kerül.
Ha az „X” csapat nyer egy góllal, akkor a nyereményed a következőképpen alakul: a te - ½ (0,5) gólos téted nyert, nyereményként megkapod a téted felét, a te -1 gólos téted kiegyenlítődött, mivel csak egy gól született, így visszakapod a téted felét.
Az ½ (0,5) –ös hendikep nagyon egyértelműen mutatja meg, hogy győztél, vagy vesztettél.
Fontos megjegyezni, hogy az Ázsiai hendikepes fogadásnál megjósoljuk a hendikep győztesét. Ha egy csapatra ½ (0,25) gól előnnyel fogadunk, és a csapatunk nem győz, csak döntetlent játszik, mi akkor is nyertünk, mivel a mi fogadásunk ½ (0,5) gól előnnyel történt.
3.    Kombinált fogadás
A kombinált fogadást úgy is ismerik, mint halmozott, vagy többszörös fogadás.
Ez a fogadási mód lehetővé teszi a játékos számára, hogy kombinálja különböző mérkőzések eredményeit. A vonzereje ezeknek a fogadásoknak az, hogy a kifizetés az egyes oddsok szorzata szerint történik. Például te 20 dollár tétet tettél a következő öt mérkőzés kombinációjára:     Barcelona/Valencia több gól lesz, mint 2.5 (odds 2.10)
Real Madrid győzni fog (odds 1.25)
Chelsea győzni fog (odds 1.50)
Manchester United győzni fog (odds 1.30)
Liverpool döntetlent fog játszani (odds 3.10)
Ha minden eredmény úgy alakul, ahogy te tippeltél, akkor a nyereményed is jelentékeny lesz: $20 x 2.10 x 1.25 x 1.50 x 1.30 x 3.10 = $317.36                    
Nettó nyeremény = $297.36 ($317.36 - $20)
Azonban az ÖSSZES eredménynek úgy kell alakulnia, ahogy a fogadásodat megtetted. Ennek a példának az esetében, ha a Liverpool nyer a – fogadott - döntetlen helyett, a te kombinált fogadásodat elvesztetted, még akkor is, ha a másik négy csapat megnyerte a mérkőzéseit. Általában véve nem támogathatóak azok a kombinált fogadások, ahol több mint három fogadás van. A potenciális nyereség a nagy halmozódás miatt nagyobb, mint az egyszerű fogadásnál, de az esély a nyerésre viszont ennek megfelelően sokkal kisebb.
4.    Több/Kevesebb  Itt arra fogadhatsz, hogy a két csapat lőtt góljainak a száma több, vagy
kevesebb lesz az általad megjelölt számnál.
a.    több, vagy kevesebb, mint 2,5 gól. Miből ered, hogy határozták meg ezt a 2,5 gólt.
A csapatok biztosan nem tudnak győzni, vagy veszíteni 2,5 góllal. Hát igen, de azzal, hogy a fogadóirodák bevezették a tizedeseket, kizárták a döntetlen lehetőségét, és csak két lehetséges variációt hagytak. Ha például te arra fogadsz, hogy több, mint 2,5 gól születik a mérkőzésen, akkor:         Nyersz, ha legalább három gól esik az adott mérkőzésen
Vesztesz, ha kevesebb, mint három gól esik az adott mérkőzésen
b.    több/kevesebb, mint 2/2,5 gól. Ez azt jelenti, hogy a téted fele egy több/kevesebb,
mint 2 gól fogadásra kerül, míg a másik fele egy több/kevesebb, mint 2,5 gól fogadáson lesz.
Például ha a téted a kevesebb, mint 2/2,5 gólon van, és a mérkőzésen:
-    két gól születik: a téted felét, mely a kevesebb, mint 2 gólon volt visszakapod, azt a
felét pedig, ami a kevesebb. mint 2,5 gólon volt, azt elveszítetted.
-    Ha a mérkőzésen nem születik gól, vagy csak egy gólt rúgnak a csapatok, akkor teljes
mértékben megnyerted a fogadást.
-    Ha három, vagy annál több gól születik a mérkőzésen, akkor a fogadást elvesztetted.

5.    Egyéb fogadási típusok
Élő fogadás. Ezt úgy is ismerhetjük, mint futó fogadás.
Az internet lehetővé teszi a játékosok számára, hogy akkor fogadjanak egy adott mérkőzésre, mikor azt éppen játsszák az adott országban. Számos mérkőzést közvetítenek a TV-k élőben. Ezek az élő beszámolók lehetővé teszik a játékos számára, hogy fogadjon a játék előrehaladtának figyelembe vételével.
Előre megjósolt fogadás. Ez a fogadás egy jövőbeni eredményre irányul. Például itt jósolhatjuk meg egy nemzeti bajnokság győztesét, vagy a Világbajnokság kimenetelét. Ez a fogadási típus nagyon élvezetes és nyereséges lehet, ha az idő haladtával tisztázódni látszik, hogy mely csapat a legesélyesebb a győzelemre.
Félidő/végeredmény. Félidei eredmény: Itt arra fogadhatunk, hogy melyik csapat fog vezetni a félidőben. A fogadásunk eredménye teljesen független a végeredménytől. Végeredmény: Itt a mérkőzés győztesére fogadunk.
Összes gól: Ez a fogadás a mérkőzésen esett gólok számára irányul, a hazai és a vendég csapatok által rúgott összes gól számát kell eltalálni.
Pontos eredmény: Itt a mérkőzés pontos végeredményére fogadunk. Például az Arsenál 2:1 arányban le fogja győzni a Boltont.
Szögletek száma: Néhány játékos, akik nagyon járatosak bizonyos csapatok játékstílusában, szeretik ezt a típusú fogadást. Összességében minél több lövés irányul a kapu felé, annál nagyobb számban lehetségesek a szögletek is.
Sárga lapok száma: Néhány nemzeti bajnokság híres arról, hogy sok sárgalapot osztanak ki a mérkőzéseken (például a Dél-Amerikai bajnokságokban), így ezek komolyabb érdeklődésre tarthatnak számot az ilyen típusú fogadásokra. Rangadók a riválisok között szintén nagyobb figyelmet érdemelnek. Néhány játékos pedig a játékvezetők működését is figyelemmel kíséri. Egy szigorúbb játékvezetőnél nagyobb az esély a sárgalapos figyelmeztetésekre.
Gól bármikor: Ez egy fogadás egy játékosra. Például Mr. X gólt fog szerezni az adott mérkőzésen. Ha a csapat visszaigazolja, hogy Mr. X játszani fog az adott mérkőzésen, és a játékos magabiztos abban, hogy a futballista nagy bátorsággal lő, akkor ez a fogadási lehetőség vonzó lehet a számára.
Első gólszerző: Itt arra fogadhatunk, hogy ki fogja az első érvényes gólt szerezni az adott mérkőzésen.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu