Merkel: Hiba bojkottálni az olimpiát

Szerző: MTILétrehozva: 2013. december 15. 19:40
Angela Merkel német kancellár szerint Joachim Gauck államfő hibát követett el azzal, hogy úgy döntött, nem megy el a jövő februári szocsi téli olimpiára, és hagyta, hogy elhatározását az orosz vezetés politikája elleni tiltakozásként értelmezzék – írták vasárnap német lapok.


 

A Der Spiegel szerint a kancellári hivatalban és a külügyminisztériumban „finoman szólva nem örültek", amikor a hírmagazin egy héttel korábbi számából arról értesültek, hogy Joachim Gauck az oroszországi téli olimpia bojkottja mellett döntött, és hivatala nem cáfolta, hogy a szövetségi elnök főleg a sajtószabadság elégtelen állapota, az emberi jogi helyzet és az ellenzék hatósági zaklatása miatt marad távol az eseménytől.

Erről számolt be a Franfkfurter Allgemeine Sonntagszeitung is, kiemelve, hogy a kancellári hivatal igyekezett volna lebeszélni Gauckot a bojkottról, ha bevonták volna a döntésbe. Merkel környezetében úgy vélik, a bojkott erősíti a német-orosz viszony „polarizálódását", ami nem szerencsés.

A Der Spiegel szerint nem lehet megállapítani pontosan, hogy az államfő hivatala tájékoztatta-e előre a döntésről a kancellári hivatalt. Elképzelhető, hogy az információ eljutott a kancelláriára, de elakadt az alsóbb szinteken. Ennél azonban fontosabb, hogy a történet rávilágít arra, mennyire eltérően gondolkodik a kancellár és az államfő a német-orosz kapcsolatokról.  

A lap szerint Merkel és Gauck egyformán ítéli meg Vlagyimir Putyin tevékenységét, mindketten úgy gondolják, az orosz elnök nem alkalmas arra, hogy modernizálja országát és visszakormányozza a demokrácia útjára. Merkel azonban folytatni akarja a párbeszédet, mert úgy látja, hogy a nemzetközi politikában a szíriai polgárháborútól az iráni atomprogramig egy sor ügyet csak Moszkva közreműködésével lehet kezelni.

Gauck viszonya Oroszországhoz viszont „bonyolultabb és több benne az érzelem", az egykori keletnémet polgárjogi harcos például szorgalmazza, hogy az oroszok tegyenek többet a szovjet múlt feldolgozásáért, de azt is tervezi, hogy 2015-ben, a második világháború végének évfordulóján fejet hajt a nácik elleni harcban elesett milliók emléke előtt - írta a Der Spiegel.

Joachim Gauck 2012 márciusi hivatalba lépése óta még nem tett hivatalos látogatást Oroszországban, és számos alkalommal nyilvánosan bírálta az orosz jogállamiság hiányosságait és a kormánnyal szemben kritikus sajtó működésének akadályozását.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu