Gúnyfilm a szocsi olimpiáról

Szerző: MTILétrehozva: 2013. december 7. 21:20
Békésen lezajlott a Putin's Games (Putyin játékai) című, a szocsi téli olimpiai játékok előkészületeit kritizáló dokumentumfilm bemutatója szombaton Moszkvában, az Artdocfest filmfesztivál keretében. A támadásoktól tartva az orosz származású, Izraelbe emigrált rendező, Alexander Gentelev el sem látogatott az orosz fővárosba.


 

Nagy volt az érdeklődés a német, osztrák, izraeli koprodukcióban készült dokumentumfilm iránt, az ugyanis semmit nem rejt véka alá. A két hónappal a szocsi téli olimpiai játékok előtt bemutatott filmben a Vlagyimir Putyin orosz elnök által személyesen ellenőrzött előkészületek esetében korrupcióról, környezetkárosításról, kényszerből elköltözött, nehéz helyzetbe került oroszokról, átláthatatlan üzelmekről beszélnek a szemtanúk.

A fesztivál minden bemutatójára elkeltek a jegyek. „Meglepő és egyben ijesztő ez az izgalom" - mondta Katja Wildermuth, a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) német rádió- és televíziócsatorna munkatársa. Az MDR három éven át támogatta és finanszírozta a produkciót, osztrák részről a bécsi Satel Film vett részt a munkában. A filmet még a szocsi olimpia február 7-i kezdete előtt bemutatják a német televízióban is.

Vitalij Manszkij fesztiváligazgató dicsérte Gentelev bátorságát. Mint mondta, egy orosz rendező sem közelítette meg ilyen bátran a témát. Simone Baumann, a film lipcsei producere a bemutatón elmondta, hogy még pénzt is ajánlottak nekik orosz részről, ha nem készül el a film.

Az eddigi legdrágább téli olimpia előkészületeit kritizáló alkotás bemutatója rendőri biztosítás mellett zajlott. Ezt Vitalij Manszkij azzal magyarázta, hogy zavargásoktól tartottak és biztosítani akarták a német rendezők biztonságát.

A Putin's Games azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy Putyin a Föld legnagyobb, számos hóborította területtel rendelkező országában miért épp a legmelegebb üdülőhelyet választotta a téli olimpiai játékok megrendezésére. A pálmafákban gazdag Szocsi a szubtrópusi régióban fekszik: itt lesz minden idők legmelegebb téli olimpiája, januárban és februárban ugyanis napközben 10 Celsius-fok az átlaghőmérséklet.

A február 7-étől 23-áig tartó világverseny lebonyolítására fordított összeg is példátlan. A teljesen újjáépített infrastruktúra mellett több száz hóágyút is készenlétbe helyeztek, raktárakban tárolják az elmúlt években összegyűjtött több tonnányi havat arra az esetre, ha a kaukázusi síversenyeknél hiány lenne belőle.

A szocsi téli olimpia nemcsak a költségei miatt, hanem az olimpiai fáklya útját tekintve is rekorder. A láng a történelem leghosszabb túráját teszi meg, olyan helyszíneket érintve, mint az Északi-sark és a világűr.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu