Björndalen, a téli olimpiák császára

Szerző: MTILétrehozva: 2014. február 19. 18:21
Sílövészetben a norvég vegyesváltó nyerte az aranyérmet Ole Einar Björndalen vezetésével, aki így minden idők legeredményesebb téli olimpikonjává vált. A 40 éves legendás sportember olimpiai éremgyűjteménye immár 8 aranyból, 4 ezüstből és 1 bronzból áll, ezzel a medálok számában és eredményességben is megelőzte honfitársát, az egykori kiváló sífutót, a 8 arannyal és 4 ezüsttel rendelkező Björn Dählie-t.


A Tora Berger, Tiril Eckhoff, Björndalen, Emil Hegle Svendsen összeállítású norvég négyes a papírformát igazolva nagy fölénnyel győzött a csehek és az olaszok előtt, ezzel a skandináv ország a kilencedik aranyával átvette a vezetést a szocsi éremtáblázaton.

A játékokon most debütáló szám toronymagas esélyesei voltak a norvégok, ugyanis a legutóbbi három világbajnokságot megnyerték, ráadásul négyesükben Tora Berger, Emil Hegle Svendsen és Björndalen révén három olyan versenyző szerepelt, aki egyéni számban is olimpiai bajnok. Ezt figyelembe véve nem csoda, hogy már a bemelegítésnél tömött lelátók várták a sportolókat: az érdeklődők is jó esélyét látták annak, hogy megszülessen a sporttörténelmi siker.

Az első embereknél Vancouver 15 kilométeres egyéni számának győztese, a Szocsiban az üldözéses viadalon második Berger elsősorban futóteljesítményének köszönhetően bizonyult a legjobbnak, ugyanis a második, álló lövészeténél két póttöltényre is szüksége volt, hogy mind az öt célt eltalálja. Akkor ötödik helyen haladt át az ellenőrzőponton, de a váltásig hátralévő két kilométeren az élre állt, igaz, előnye minimális volt. Az első szakasz legnagyobb meglepetése az volt, hogy a franciák "elszálltak", ugyanis Marie Dorin Habert büntetőkörre kényszerült, mivel még nyolc lövés után is fennmaradt egy céltáblája.
A második embereknél a jelenlegi világkupaszezon egyetlen vegyesváltó viadalát megnyerő csehek ideiglenesen átvették a vezetést Gabriela Soukalovának köszönhetően, iramát csak Eckhoff tudta tartani. Az első lövészetnél a 23 éves norvég nem hibázott, Soukalovának azonban nyolc töltényre volt szüksége az öt találathoz, így aztán jelentős hátrányba került, de ezt kiváló sífutással és másodjára hibátlan lövészettel olyannyira ellensúlyozta, hogy ketten együtt érkeztek a váltáshoz.

Ekkor következett a 19-szeres világbajnok, a viadalt eldöntő Björndalen, akit a közönség hatalmas ovációval indított útnak. Az első lövészetig együtt haladt Jaroslav Soukuppal, de a csehnek egy póttöltényre volt szüksége, míg a Szocsiban sprinttávon aranyérmes Björndalen ezúttal kiválóan célzott, így hamarabb hagyta el a lőterét, s immár elszakadva könnyedén érvényesíthette jobb sífutását, tovább növelve az előnyét. Björndalen, aki karrierje csúcsán még sífutóként is remekelt, egyedül érkezett a második lövősorozathoz, s a közönség minden egyes találatát ujjongással fogadta. Mivel hibátlanul lőtt, a váltásig 43 másodperces előnyt épített Svendsennek, aki a tömegrajtos viadalt nyerte meg pár napja.
Svendsen két sorozat alatt nyújtott tízből tízes lövészete esélyt sem hagyott senkinek a felzárkózásra, célba érkezésekor lerohanták társai, és összeölelkezve ünnepelték a sporttörténelmi sikert.

Björndalen még tovább gyarapíthatja kollekcióját, ugyanis hátravan a férfiak 4x7,5 kilométeres váltóversenye, amelyben Norvégia szintén favoritnak számít.

sílövészet, vegyesváltó, 2x6 és 2x7,5 km:
1. Norvégia (Tora Berger, Tiril Eckhoff, Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen) 1:09:17.0 óra (0 büntetőkör+2 lövőhiba)
2. Csehország (Veronika Vitkova, Gabriela Soukalova, Jaroslav Soukup, Ondrej Moravec) 1:09:49.6 (0+7)
3. Olaszország (Dorothea Wierer, Karin Oberhofer, Dominik Windisch, Lukas Hofer) 1:10:15.2 (0+6)

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu