Balesetbe rántották bele Makai Györgyöt

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 28. 17:51
Nem tehetett róla, mégis rosszul sikerült Makai György bemutatkozása az ASA LM sorozatban a floridai New Smyrna Beachen rendezett százkörös futamon. A Green Light Racing pilótája első viadalán egy szerencsétlen balesetbe keveredve már az első körben kiesett - esélye sem volt elkerülni az ütközést. A SportHíradó autóversenyzője az időmérő edzésen a 17. helyet szerezte meg a 25 fős mezőnyben, ám az agresszív riválisok a futamon hamar szertefoszlották reményeit.


Nagy várakozásokkal tekintett Makai György első versenyére a NASCAR előszobájának számító ASA LM-sorozatban, és annak ellenére, hogy csupán néhány órás tesztelés során ismerkedhetett meg az új 5.7 Chevy Monte Carlo típusú versenyautójával, bíztató eredményeket produkált.

Az időmérő edzésen a 25 fős mezőnyben 18.808 másodperces eredménnyel a 17. helyről várhatta a magyar idő szerint vasárnap hajnali futamot. A hódmezővásárhelyi pilóta a középmezőnyből rajtolhatott, amely mindig veszélyeket hordoz magában.

Elég, ha a Formula 1-re, vagy a gyorsasági motoros világbajnokságra gondolunk, amikor ilyen mennyiségű jármű zúdul az első kanyarba, gyakran elkerülhetetlen a baleset. A floridai New Smyrna Beachen ráadásul Makai élete első éjszakai futamán vett részt, amely tovább nehezítette a fiatalember dolgát: gondoljunk csak a szingapúri Formula-1-es viadalra, ahol szintén kaotikus állapotok uralkodtak.

A szűk pályán a verseny startját követően az előtte haladó autók összeütköztek, a magyar számára pedig nem volt menekülőút, belekeveredett a balesetbe. A szerencsétlen helyzetben öten kényszerültek a futam feladására, köztük Makai György is.

Autója ugyan még elindult, ám a hűtővíz elfolyt, és csak annyira volt képes, hogy visszatérjen vele a pitbe. A szerelők nem is tudtak mit kezdeni a sérült járművel, így a magyar versenyző az első körben kiesett.

„A fékre léptem, amikor láttam mi történik előttem, megpróbáltam kiutat találni a helyzetből, azonban nem volt hova mennem, faltól falig álltak a gépek. Választhattam, a piros, a zöld, vagy a fehér autóba szaladok bele, én az utóbbira „voksoltam” – magyarázta csalódottan a történteket Makai György, majd így folytatta – A szezonból még egy futam van hátra, november 11-én, és mivel még nem dőlt el a bajnokság sorsa, mindenki agresszív. Roncsderbit csinálnak a versenyekből, most például a negyedik lökte ki az egyébként pályarekordot futott elsőt. Bárcsak befejezhettem volna a futamot, értékes tapasztalatot szerezhettem volna."

 

A Green Light Racing istálló tulajdonosai, Ken Smith és Bobby Dotter a 2009-es szezonban új lehetőségek biztosításán gondolkodik. Öröm az ürömben, hogy a történtek ellenére mindenki elégedett volt hazánk fiával.


„Kitartunk Gyuri mellett, türelmesek vagyunk és megpróbáljuk a lehető legjobb programot összeállítani számára. Egy fantasztikus emberről beszélünk, és azt gondolom elég tehetséges ahhoz, hogy sikereket érjen el a NASCAR-ban.” – mondta Dotter.

 

„Nem is lehetett volna nehezebb helyzetben Gyuri - nyilatkozta a Green Light Racing hivatalos honlapján Butch Miller csapatfőnök. - Életében először járt itt, életében először ült új autójában, és a nyelvet is csak most tanulja. Mindentől függetlenül azonban roppant elégedettek vagyunk teljesítményével. Esélye sem volt pilótánknak, hogy elkerülje a csattanást. Szomorú, hogy így alakultak a dolgok, mert szerettük volna versenyezni látni Gyurit. Mindannyian sajnáljuk őt, többet érdemelt volna."

 

A százkörös futamot az amerikai Colt James nyerte.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu