Németh a „Mont-Blanc-kör” elitjében

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 5. 14:57
A miskolci Németh Csaba a világ legnehezebb terep ultramaratoni futóversenyén a nyolcadik helyen végzett. A Nomád Team SE 40 esztendős klasszisa az idény számára legfontosabb eseményén, az 51 ország 2500 terep ultramaratoni futóját felvonultató Ultra-Trail Tour de Mont-Blanc elnevezésű 166,4 kilométeres, 9404 méteres szintkülönbséggel kellett megbírkózni. Az összetettben elért előkelő pozíció mellett, kategóriájában a 40-49 évesek között pedig a második helyet szerezte meg a miskolci önkormányzat által is támogatott versenyző.


"A rajt este fél 7-kor, a franciaországi Chamonix városában volt – tudtuk meg hazaérkezését követően Németh Csabától. – Tavalyi másodikként az első sorból, a ,,régi motorosokkal”, a műfaj legnagyobb alakjaival egy csoportban kezdhettem meg az Olaszországot, Svájcot, majd ismét Franciaországot érintő ,,Mont Blanc-kört”.

 

Az első hegyre a 7. helyen értem fel, majd gyomor problémák miatt többször tartottam kényszerű egészségügyi szünetet, ennek ,,hozadékaként” pedig 40 km-nél elkezdett görcsölni a lábam, ezért megijedtem. A folytatásban a kétszeres győztes olasz Marco Olmóval mentem, miközben nem lettem rosszabbul, de jobban sem. Szűk féltávnál, az olaszországi Courmayeur-nál túléltem egy óriási holtpontot.

 

Ekkor leültem, levettem a rajtszámomat, fel akartam adni, de jött egy általam ismeretlen amerikai srác, aki rendkívül sportszerű módon, frissítés és beszélgetés közben, észrevétlenül „visszahozott” a mezőnybe, melynek 27. helyén is haladtam. Ezt követően a 36. helyről feltörekvő, végül is negyedik helyen záró japán Kaburakai Cujosival mentem jó darabig. Az utóbbi 15 év alatt nem szenvedtem ennyit, mint most. A hegyen tapasztalt esti, abszolút szokatlan 10-17, illetve a nappali 28-30 Celsius-fokos meleg mindenkit megviselt. A többszörös Sparthatlon-győztesek közül az amerikai Scott Jurek és a német Jens Lukas, valamint a már említett Marco Olmo egyaránt feladta a küzdelmet."

 

"Számomra az utolsó 10 km sikerült úgy, ahogy az egészet szerettem volna – folytatta beszámolóját a két gyermekes családapa. - Nagyot küzdöttünk egymással és önmagunkkal. Összeszorítottuk a fogunkat és így mentünk. Szoros befutót produkáltunk, hiszen a hetedik alig egy perccel érkezett be előttem, míg én mindössze 18 mp-el előztem meg német vetélytársamat.

 

Jó volt így befejezni a versenyt, mert teljesen kifutottam magam, ami akkor és ott a nyolcadik helyhez volt elég. Büszke vagyok rá, hogy a legjobb olasz és német futó mögöttem végzett. Jó érzéssel töltött el, hogy a környékbeli magyarok és a végig kísérő, a lelket bennem tartó feleségem, Kriszta is ott voltak Chamonix-ban az utolsó néhány száz méteren, ahol címeres magyar zászlóval ,,suhantam” be a célba.

 

Összességében elégedett vagyok az eredményemmel, hiszen szerintem a világ egyik legnehezebb, terepen a legnehezebb versenyén az első tízbe lenni óriási dolog! Nagy értéke van ennek a helyezésnek, melyért a napi munka mellett becsülettel megdolgoztam. Megtanultam ezen a napon, hogy a legnagyobb mélypont után is fel lehet állni, de a verseny fájdalmára külön kell készülni."

 

VÉGEREDMÉNY (1269 CÉLBA ÉRKEZŐ):
1. Kilian Jornet (spanyol) 20:56:59 óra
2. Dacsiri-Dava Serpa (nepáli) 21:56:52
3. Julien Chorier (francia) 22:31:35,
...8. Németh Csaba (Nomád Sport Team) 24:21:02,
...96. Karlowits-Juhász Tamás (Nomád Team SE) 30:35:32.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu