Torghelle Sanyi volt a király Máltán

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 15. 21:22
Albánia legyőzése után ismét borzasztóan fontos sikert könyvelhetett el a magyar labdarúgó-válogatott Máltán, a világbajnoki selejtezők 1. csoportjában. A mérkőzést 1-0-ra hozta Erwin Koeman legénysége, az egyetlen találatot Torghelle Sándor szerezte a 23. percben. Az Augsburg csatára hat méterről fejelt gólt és szerezte meg csapatunknak a három pontot. Mivel Portugália szerda este 21:45-től mérkőzik meg Albániával, a többiek pedig pihennek, jelen pillanatban Magyarország négy mérkőzésen szerzett hét pontjával, s rosszabb gólkülönbségével a második.


Fotó: Reuters
LABDARÚGÓ VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, 1. CSOPORT:
MÁLTA – MAGYARORSZÁG 0–1 (0-1)
Málta, Ta’Qali, 8000 néző, vezette: Johannes Valgeirsson (Olafur Ingvar Gudfinnsson, Johann Gunnar Gudmundsson) – mindhárman izlandiak

MÁLTA: Haber - Bajada, Caruana (Briffa, 36.), Dimech, Xuereb - Pace, Woods, Scerri (Agius, 63.), Barbara (Nwoko, 78.) - Mifsud, Schembri. Szövetségi kapitány: Dusan Fitzel.

MAGYARORSZÁG:
Fülöp - Bodnár, Vanczák, Juhász, Bodor - Dárdai (Tóth B., 86.), Halmosi – Gera - Dzsudzsák (Buzsáky, 70.), Huszti – Torghelle. Szövetségi kapitány: Erwin Koeman.

Gólszerző: Torghelle (23.)

Sárga lap: Dimech (63.), Pace (74.), ill. Dárdai (32.), Juhász (43.), Gera (45.), Bodnár (94.)

 

Túlzás lett volna azt állítani, hogy bosszútól szomjas magyar válogatott készült a máltaiak elleni vb-selejtezőre, legjobbjaink Erwin Koeman szövetségi kapitányunkra jellemző módon nyugodtan, egészséges magabiztossággal várták az összecsapást.

Máltát múlt szombaton Dánia végezte ki 3-0-ra, míg a mieink 2-0-val intézték el a Puskás Stadionban az akkor még listavezető Albániát.

Nos, az akkori siker csupán úgy válhatott teljessé, amennyiben a magyarok két vállra fektetik a szigetországiakat is. Azt az ellenfelet, amely szinte napra pontosan két évvel ezelőtt tarthatott frenetikus karnevált 2-1-es legyőzésünket követően.

Gera Zoltán eltiltása után visszatérhetett a csapatba, míg Hajnal Tamás sérülése miatt kimaradt a keretből. Szélesi annyival járt jobban, hogy legalább a kispadra leülhetett - így Bodnár visszakerült hátsó sorunk jobb oldalára.

A létfontosságú győzelem gondolatától feltüzelve kezdett válogatottunk, az első másodpercekben a legutóbbi hétvége egyik hőse, Torghelle Sándor pörgetett centikkel kapu mellé egy jobbról érkező beadást.

Gyorsan felocsúdtak a máltaiak, nem volt megállás, igaz, legnagyobb helyzetüket a 8. percben Fülöp Márton rossz kirúgása után jegyezhették. A felszabadítani igyekvő kapus Vanczák Vilmost lőtte hátba, akiről a labda a meglepett Mifsud elé pattant. Fülöp korrigált, miközben az ember haja az égnek állt.

Jöttek azok a fránya pirosmezesek, egy pillanatra felrémlett az a bizonyos 2006-os rossz emlék, ám miután Dárdai Pál fémcsavaros cipőjével belelépett a földön fekvő ellenfél nyakába, kiderült, ki az úr a háznál.

Málta olyannyira megijedt – persze nemcsak a Hertha középpályásának mindent elsöprő lendületétől -, hogy a 23. percben már vonulhatott is a középkezdéshez. Huszti Szabolcs ívelt be balról egy szögletet, a hosszú oldalon érkező Juhász Roland középre fejelt vissza, Torghelle pedig több hazai védőtől szorongatva hat méterről, középről bólintotta vezető gólunkat az ellen kapujának jobb oldalába (0-1).

A találat csodaszép volt, ám nyögtünk-nyeltünk. No, de kit érdekelt a produkció, mi vezettünk és ez volt a legfontosabb. A döcögős játék még csak-csak elment, ám az, hogy játékosaink közül hárman is „besárgultak”, már nem volt annyira megemészthető. Dárdai, Juhász és Gera is lapot érően szabálytalankodtak, ami a jövőben okozhat még gyomorproblémákat…

Tovább „zötyögött” a meccs, helyzet és látnivaló nélkül teltek a második félidő kezdeti percei is. Aki a bedobásokat, netán a rossz passzokat szereti a futballban, az ujjongva csettinthetett, hiszen Dunát lehetett volna velük rekeszteni.

 

Cserék és máltai sárgák "színesítették" csupán az összecsapást, a vendéglátók jobban akartak talán, a szurkolók is rázendítettek. Válogatottunk veszélyes taktikát választott, mert a hajrára magára húzta az ellenfelet.

 

Hátul ugyanakkor kinyíltak a máltaiak, az utolsó öt percben Huszti és Torghelle került nagy helyzetbe, az utolsó pillanatokban azonban elrontották a lehetőségeket. A 95. percben még Haber kapus is feljött egy szabadrúgásnál, ám szerencsére maradt az 1-0 ide. A lefújást követően még összeugrottak a felek, de nem változtathattak a végeredményen.

 

Erwin Koeman fiai hozták az előre eltervezett hat pontot - milyen régen volt ilyen... -, akik a tavaszi folytatásra nagyobb önbizalommal és kedvező állásból készülhetnek.

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu