Suárez nincs, de mit tud Kolumbia?

Létrehozva: 2014. június 14. 11:00
Rókakoma, a Napi tuti sportfogadási blog házigazdája tekint elébe a szombat estének, így először a Kolumbia-Görögország, majd az Uruguay-Costa Rica találkozót elemezte ki a C- és D-csoportból.


Kolumbia-Görögország - 18:00 óra
  • A világbajnokság B csoportjának 1. fordulója, a FIFA-világranglista 8. és 12. találkozik.
  • Kolumbia kicsit olyan, mint Belgium. Néhány kihagyott világbajnokság után most sötét lóként, veszélyes ellenfélként tekint rá mindenki. Simán, második helyen jutott tovább a versenyképes dél-amerikai selejtezőből, a legkevesebb gólt kapva. Azóta változatos riválisok ellen maradt veretlen, a hollandiai 0-0 és a belgiumi 2-0-s győzelem kiválóan mutat, de a Szenegál, Tunézia ellen 1-1 és 2-2 már kevésbé. Legutóbb Jordániát 3-0-ra verte a főpróbán.
  • Kolumbia 4-4-2-t játszik és nem nagyon variál. A keretet érintő legfontosabb ügy Radamel Falcao kidőlése. A szerencse, hogy Jackson Martínez a Portóból és Carlos Bacca a Sevillából nagyszerű pótlás, még ha egyikük sem olyan tökéletes befejező, mint társuk. A kulcsember James Rodríguez, aki szélről be tud lépni irányítani, a másik oldalon Juan Cuadrado nagyszerű szélső, míg Freddy Guarín félelmetes lövőerővel bír. Fontos hiányzó a kreatív középpályás Edwin Valencia, hátulról pedig a veterán Luís Perea. A védelem sebezhető, nem valami mobilis. Sok a kérdőjel, a várakozások viszont elég komolyak, talán túl komolyak...
  • Várható kezdő: Ospina - Zuniga, Yepes, Zapata, Armero - Cuadrado, Aguilar, Guarín, James - Bacca, Martínez.
  • Görögország immár 10 éve, hogy a semmiből megnyerte az Európa-bajnokságot. Azóta a mentalitásban nem sok változott, így a selejtezőben öt 1-0-s győzelmet aratott és gólarányban esélye sem volt Bosznia és Hercegovina ellen. Aztán Romániát mégis nyílt, bátor játékkal verte pótselejtezőben, ami azért jelzi, hogy nem kell leírni a kék-fehéreket. Azóta felemás eredményeket produkált, így kikapott Dél-Koreától, a Nigéria és Portugália elleni 0-0 tipikus eredmény, Bolíviát 2-1-re gyűrte le.
  • A 2004-es diadalmas keret természetesen kicserélődött, de a mostani mégis rutinos, szinte egy az egyben a 2012-es Európa-bajnoki negyeddöntős. Átlagos, erőtlen névsornak tűnik, ám roppant fegyelmezett, szervezett, agresszív és defenzív. A cél ugyanaz, mint a selejtezőbeli 10 mérkőzésből 8-szor sikerült, megúszni kapott gól nélkül, majd találni mondjuk egy szögletből egy gólt. Működött ez már korábban. Nem segít, hogy az ősszel bombaformában játszó támadó, Kosztasz Mitroglu tavasszal szinte pályára sem lépett. A másik gond, hogy hiába keresünk kreatív embert, Dimitrisz Szalpingidiszt leszámítva keresve sem találunk. Rajta sok múlhat előre. Nem szabad lebecsülni a görögöket, potenciális top 16-os csapat.
  • Várható kezdő: Karzenisz - Toroszidisz, Manolasz, Papasztatopulosz, Holebasz - Kacuranisz, Ciolisz, Maniatisz - Szalpingidisz, Mitroglu, Szamarasz.
  • Vélemény: A bukik Kolumbiát favorizálják, de nem akkora tuti a győzelme. Pontosan az a sötét ló, amely jelzőt ráakasztottak a világbajnokság előtt, kicsit talán túlértékelik. Görögország esetében túl sok meglepetés viszont nem várható, gólszegény, taktikus mérkőzés jósolható. Elég türelmesek lesznek Martínezék?

Uruguay-Costa Rica - 21:00 óra

  • A világbajnoki C-csoport 1. fordulójában a FIFA-világranglista 7. és 28. mérkőzik.
  • Uruguay három-négy évvel ezelőtt Dél-Amerika egyértelműen legjobb csapata volt. Igen, négy közé jutott a vb-n, majd egy évre rá megnyerte a Copa Américát, de játék színvonalában is az etalont képviselte. Azóta esik vissza és úgy tűnik, túl van a csúcson. A selejtezők botrányosan rosszul sikerültek, még ha a Jordánia elleni pótselejtező sima ügy is volt. Azóta nem sokat játszott, az Ausztria elleni 1-1, az Észak-Írország elleni 1-0 és a Szlovénia elleni 2-0-ból nem sokat lehet kiolvasni.
  • A keret öregszik rendesen, de az tény, hogy az egész vb-mezőny legjobb csatárpárosát birtokolja. Diego Forlán kikopásával Luís Suárez az előretolt csatár, Edinson Cavanira több előkészítés vár, így inkább ő lesz a döntő szereplő. A gondok hátrébb kezdődnek, ugyanis kreatív, gyors emberrel nem nagyon rendelkezik Óscar Tábarez, a védelem pedig rendkívül lassú. Emiatt mélyen kénytelen beállni, onnan pedig így nehéz építkezni. A csapat jellege nem sokat változott 2010 óta, nagyon egységes, ám úgy tűnik, hogy az eredmények egyre inkább elmaradnak, így könnyen áldozat lehet a halálcsoportban.
  • A kihirdetett hivatalos kezdő: Muslera - M. Pereira, Lugano, Godín, Cáceres - Gargano, Arévalo, C. Rodríguez - Forlán - Cavani, Stuani.
  • Costa Rica 2002-ben és 2006-ban nem jutott tovább a csoportból, 2010-ben a vb-ről le is maradt. Most annyi esélye van a legjobb 16-ra, mint a mókusnak az erdőtűzben. Pedig a selejtezőből a 2. helyen jutott tovább a CONCACAF zónából, hét ponttal megelőzve például Mexikót. Sokat játszott azóta, de túl sok önbizalmat nem gyűjthetett, így egyedül Paraguayt verte meg, egy írek elleni 1-1-et leszámítva négy vereség jött össze. Persze Ausztrália, Chile, Dél-Korea és Japán nehéz sorozat.
  • A keretnél találunk gyengébbet a mezőnyben, például Honduras vagy Ausztrália. Minden a védekezés köré épül, a gond csak az, hogy elég lassú játékosok alkotják. Valami 5-4-1-es, rendkívül passzív felállás várható, átengedve a középpályát és a labdát az ellenfélnek. A halálcsoportban persze ez érthető. A meglepetést támadásban okozhatja, Joel Campbell jó nevű, rendkívül gyors csatár, ám a PSV-s Bryan Ruízt leszámítva nem sok támogatást kap majd. Sok múlhat a kapuson, aki a Levantében szerepel. Idegenben a selejtezők során sem ment a csapatnak, és ilyen defenzív felállással még az is előfordulhat, hogy lőtt gól nélkül megy haza.
  • Várható kezdő: Navas - Gamboa, Acosta, González, Umana, Diaz - Ruiz, Tejeda, Borges, Bolanos - Campbell.
  • Vélemény: Uruguay óriási esélyes a fogadóirodáknál, ami érthető Costa Rica előélete és formája alapján, ám számomra a dél-amerikaiak túlértékeltnek tűnnek, már túl vannak a csúcson. Kíváncsian várom, hogy Luís Suárez nélkül mire mennek majd, hiszen Edinson Cavaninak soha nem ment igazán a válogatottban. Érzésem szerint itt is kevés gól várható, a közép-amerikaiak ki sem mozdulnak majd térfelükről.
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu