Retro-vb: egy hajón utaztak a csapatok

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 3. 16:28
VIDEÓN A DÖNTŐ GÓLJAI!!! Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-Afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek tapsolhattak a szurkolók. A Sporthirado.hu sorozata a korábbi 18 esemény legfontosabb eseményeit idézi fel.


AZ 1930-AS VILÁGBAJNOKSÁG:

ELŐZMÉNYEK:

Az első válogatott mérkőzését 1872-ben játszották, majd fokozódó népszerűsége miatt a labdarúgás szerepelt az 1900-as és 1904-es olimpián, igaz csak bemutató sportágként.  Az 1908-as ötkarikás játékokon már hivatalos eseményként szerepelt, igaz csak amatőr futballisták indulhattak. A jég 1924-ben tört meg, majd négy évvel később a francia Jules Rimet és Maurice Delaunay javaslatára a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség kiírta az első világbajnokságot.

Az 1930-as torna házigazdája Uruguay lett, lévén 1924-ben és 1928-ban is olimpiai bajnok lett. A hatalmas távolság és a nehézkes utazás miatt csak négy európai válogatott utazott el Dél-Amerika. A futball feltalálójának szerepében tetszelgő angolok kihagyták a tornát, ellenben Belgium, Franciaország, Románia és Jugoszlávia indult. A szigetországiak távolmaradását az indokolta, hogy csak 1950-ben léptek be a FIFA-ba, így nem is kaphattak meghívást.

Magyarország szintén nem képviseltette magát az uruguayi világbajnokságon.

AMIKOR MÉG EGYÜTT HAJÓZTAK A CSAPATOK...

A Floridából útnak induló jugoszláv küldöttséget leszámítva az európai együttesek közösen hajókáztak a távoli Uruguayba. A Barcelonából vízre szálló SS Conte Verde nevű „csónakra” váltott jegyet Jules Rimet is, aki magával vitte a győztesnek járó, 30 cm magas és 4 kg-os, Abel Lafleur által tervezett trófeát. A hajón utazott a későbbi döntő játékvezetője, a belga John Langenus is.

A jármű kikötött Rióban, ott vette fel a brazil válogatott tagjait. Később Santosban is megállt a hajó, ott banán-, narancs- és ananászellátmányt kaptak a futballisták. Boldog békeidők, amikor még egymás társaságában töltöttek hosszú napokat a csapatok…

A túra 1930. június 22-én kezdődött és július 4-én zárult, vagyis kisebbfajta nyaralásnak is felfoghatták az első foci-vb résztvevői. A hajút tízezer szurkoló köszöntötte Montevióban, szó sem volt ellenségeskedésről vagy bármiféle tüntetésről.

Érdekesség, hogy csak akkor készítették el a sorsolást, amikor már mind a tizenhárom válogatott a helyszínen tartózkodott. De a montevideói Centenario-stadionban még ekkor is dolgoztak a munkások, az arénaavató találkozót csak öt nappal a világbajnoki kezdés előtt tudták lejátszani.


ÉRDEKESSÉGEK:

- Gólkirály: Guillermo Stabile (Argentína) 9 gól

- Az első világbajnoki mérkőzésen Franciaország 4-1-re legyőzte Mexikót, a történelmi nyitó gólt Lucien Laurent szerezte a 19. percben.

- Az első kiállított játékos: a perui csapatkapitány, Mario De Las Casas volt, akit a mindössze 300 néző előtt lejátszott Románia-Peru (3-1) összecsapáson küldtek be az öltözőbe.

- Mesterhármast a vb-történelemben először az argentin Guillermo Stabile ért el: a mexikóiak hálóját vette be háromszor.

- A 18 mérkőzésen 70 gólt értek el a játékosok, ami találkozónként 3.88-as átlagnak felel meg.

A VILÁGBAJNOKSÁG MÉRKŐZÉSEI, ITT:

 

A VILÁGBAJNOKI DÖNTŐ: URUGUAY-ARGENTÍNA 4-2

 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu