Retro-vb: 200 ezren zokogtak az arénában

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 6. 11:12
VIDEÓN A VB-DÖNTŐ GÓLJAI!!! Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek tapsolhattak a szurkolók. A Sporthirado.hu sorozata a korábbi 18 esemény legfontosabb eseményeit idézi fel.


AZ 1950-ES VILÁGBAJNOKSÁG:

ELŐZMÉNYEK:

A második világháború természetesen hatással volt a labdarúgó világbajnokságra is, törölték az 1942-re és 1946-ra kiírt folytatást. A FIFA munkatársai azonban gőzerővel dolgoztak és a sok helyen szinte porig rombolt európai országok helyett a kontinensen túl keresett házigazdát. Az anyagi háttér azonban rengeteg helyen hibádzott, sokáig úgy tűnt, 1950-ben sem lesz vb.

Végül Brazília vállalta magára a rendezést, igaz egyéves csúsztatást kért, az eredetileg kijelölt 1949 helyett 1950-ben adott otthont az eseménynek. De sok nemzeti szövetség így is fontosabbnak tartotta a haza újjáépítését a vb-szereplés helyett, így az 1934-ben és 1950-ben is győztes Olaszország is távolmaradt. Ez a sors jutott a magyar nemzeti tizenegynek is. Végül mindössze tizenhárom együttes vett részt a brazíliai tornán, ez a lebonyolítást is érintette.

AMIKOR MEGSZÉGYENÜLT AZ ANGOL VÁLOGATOTT

A szigetországban mindmáig úgy tartják, hogy Anglia számít a futball őshazájának, ennek megfelelő büszkeség töltötte el évtizedeken át a játékosokat. Brazíliába is hatalmas önbizalommal utazott a válogatott, amely csúfosan lebőgött. Chile ellen még győztek az angolok, utána azonban jött az óriási leégés, az Egyesült Államoktól elszenvedett 1-0-s vereség. A szigetországi szurkolók jelentős része azt hitte újságolvasás közben, hogy nyomdai hiba került a meccsbeszámolóba…


200 EZREN ZOKOGTAK A DÖNTŐ UTÁN

Ma már furcsán venné ki magát, de akkoriban még senkit sem lepett meg, hogy négyes döntő határozott az aranyérem sorsáról. Az 1930-as diadala óta először vb-szereplő uruguayiak már Spanyolország ellen pontot veszítettek, majd Svédország ellen is 1-2-ről fordítottak a hajrában.

Eközben a házigazda 7-1-es és 6-1-es sikerrel hozta az európaiak elleni összecsapásokat, elképesztő hangulatot teremtve az országban. A négyes döntő utolsó találkozóján már a döntetlen is hazai aranyat jelentett volna, nem meglepő, hogy több mint 200 ezren (!!!) zsúfolódtak össze a Maracanában.

Az elképesztő elvárás azonban megbénította a brazilokat, noha Friaca vezetést szerzett csapatának. Az ellenfél azonban fordított, Alcides Ghiggia gólja uruguayi aranyat eredményezett. Korabeli hírek szerint több elkeseredett hazai szurkoló is a mélybe vetette magát a vereség után…


ÉRDEKESSÉGEK:

- Gólkirály: Ademir (Brazília) és Schiaffino (Uruguay) 7-7 gól
- A mérkőzéseket 6 városban - Sao Paulo, Belo Horizonte, Rio de Janeiro, Recife, Curitiba, Porto Alegre - rendezték meg.
- Összesen 84 gól született, ami mérkőzésenként 4 találatot jelent átlagban.


AZ 1950-ES VILÁGBAJNOKSÁG MÉRKŐZÉSEI, ITT:

URUGUAY-BRAZÍLIA 2-1

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu