Magyar-román Eb-pályázat 2016-ra?

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 9. 14:26
Emil Boc, Kolozsvár polgármestere bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy a jövőben Románia Magyarországgal közösen megpályázza a labdarúgó-Európa-bajnokság megrendezését - értesült a Krónika kolozsvári magyar napilap.


A város első embere azon a sajtótájékoztatón közölte a hírt, amelyen a román első osztályú Universitatea Cluj labdarúgóklub két éven belül felépítendő új stadionjának látványterveit mutatták be.

 

Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke továbbá tájékoztatt arról, hogy október végén írják ki a pályázatot a "kolozsvári U" futballcsapat otthonául szolgáló - jelenleg már katasztrofális állapotban lévő - aréna lebontására, amely legkésőbb decemberben kezdődhetne meg. A 30 ezer férőhelyes új stadion befejezését 2010-re tervezik.

 

Magyarország eddig háromszor nyújtott be pályázatot a labdarúgó Eb rendezési jogáért. A 2004-es kandidálásunk alkalmával az osztrákokkal közösen buktunk el, Portugália lett a befutó. Négy évvel később önálló pályázattal nem volt esélye Magyarországnak, a 2012-es kontinenstornára benyújtott magyar-horvát beadvány mellett pedig tavaly egyetlen UEFA végrehajtó-bizottsági tag sem tette le a voksát.

 

Hazánk számára esetleges partnerként gyakorlatilag csak Románia jöhet szóba a szomszédos országok közül, Horvátország már "más utakra" lépne, de a három vesztes pályázat után nem túl kecsegtetőek kilátásaink, különösen akkor, ha figyelembe vesszük a következőket:

 

A 2016-os Eb-t a sorozat történetében először 24 csapattal rendezik meg, ez nehéz feladat állíthatja a kandidálókat, a győztesnek 9-12 legalább harmincezres befogadó-képességű stadiont kell felépítenie. Már 2012-ben is Kelet-Közép Európában, Lengyelországban és Ukrajnában kerül sor az európai futball legrangosabb seregszemléjére. Továbbá Románia és Bulgária szövetségei szóban már elkötelezték magukat egy közös pályázat mellett, amelynek azonban igazán csak 2020-ban lenne realitása.

 

A magyar-román pályázat ügye már a 2012-es viadallal kapcsolatban is felvetődött, akkor azonban szomszédaink úgy érveltek, képtelenek lennének lebonyolítani egy ilyen léptékű eseményt, nem rendelkeznek a megfelelő infrastruktúrával. A friss EU-tag ország álláspontja azóta változott, ráadásul a románok kezében van egy ütőkártya, az UEFA Végrehajtó Bizottságában is képviseltetik magukat Mircea Sandu révén. Bulgária helyett azonban az szólhatna Magyarország mellett, hogy jóval komolyabb pénzügyi forrásokat tudna a cél érdekében mozgósítani.


Az UEFA 2011-ben határoz majd a helyszínről, eddig informálisan Skócia és Wales illetve Svédország és Norvégia jelezte, közös pályázatot készítene a világeseményre, emellett Franciaország labdarúgó-szövetsége (FFF) is kifejezte rendezési szándékát, de az sem elképzelhetetlen, hogy Görögország és Törökország is beszáll a "versenybe."

 

Lupescu: Boc „magánakciója” a kezdeményezés
Ionut Lupescu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) ügyvezető igazgatója szerint a kezdeményezés Emil Boc „magánakciója", de a maga részéről üdvözlendőnek tartja az ötletet. „Románia csak akkor rendezhetne egy szomszédos országgal közösen labdarúgó Európa-bajnokságot, ha rendelkezne legalább négy, ötcsillagos minősítésű futballstadionnal" - mondta az MTI-nek Lupescu. "Jelenleg még csak az első épül Bukarestben, de ha más városokban is beindulnak a kolozsvárihoz hasonló projektek, illetve teljesülnek a rendezéshez szükséges egyéb feltételek, a szövetségen nem fog múlni a kandidálás."

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu