„Ha valaki verheti a Bayernt, az a BVB”

Szerző: SHLétrehozva: 2013. május 24. 22:30
ELŐZETES. A Bayern München az európai foci harmadik legsikeresebb klubcsapataként emlegetheti magát, ha nem bukja el a harmadik BL-döntőjét négy év alatt, vagyis ha ötödször is a kontinens trónjára ül szombat este, a Wembley-ben. A Dortmund viszont megmutathatja a világnak, hogy nagybevásárlás nélkül is ki lehet emelkedni a középszerűségből néhány év szisztematikus csapatépítéssel. A Bundesligában 25 ponttal jobbak voltak a bajorok, de most minden 90 perc alatt dől el. A sorozat két legjobbja jutott döntőbe (nincs mindig ez így), Európának német királya lesz a foci őshazájában, Angliában, a Wembleyben.


A két edző egészen más szemszögből, de ugyanolyan meggyőzően beszélt várakozásairól, reményeiről, a felkészülésről. Lássuk, hogy is kell nyilatkozni egy edzőnek egy BL-döntő előtt:

Jupp Heynckes a visszafogott, de határozott optimizmus híve:
"Úgy érzem, hogy jól sikerült az elmúlt három hetünk, nem estünk a ritmustól, nem szállt el a formánk. Húsz nagyszerű játékos közül választhatok, az utolsó edzést követően döntük. Tizenegyesek? Van, amire nem lehet készülni, rengeteg benyomás ér, sok minden történik egy meccs hevében. Azért erre is megpróbáltunk. Nagy fegyvertény a házidöntő a német focinak, ez is bizonyítja, milyen magas szintre jutott. Remélem szép meccs lesz, a hangulatra biztosan nem eshet majd panasz a futball Mekkájában. Triplázni akarunk, amihez kell a BL és kell a Német Kupa. Végig optimista voltam, végig hittem a sikerben, a Juventus ellen is, és a Barca ellen is, pedig ott nem mi számítottunk az esélyesnek. Az égiek sem akarhatják máshogy, ezt nekünk kell nyernünk!"

Jürgen Kloppnak sincs kétsége, ki nyeri ezt a döntőt:
"Még saját magunkat is megleptük néhányszor ebben a szezonban. Például amikor a Manchester City, vagy többször a Real Madrid és a Sahtar Doneck ellen. Tehát megérdemeljük, hogy a döntőben legyünk. És az, aki megérdemli, hogy a döntőben játszhasson, megérdemli akár a győzelmet is, mi most erre összpontosítunk."

"Az elmúlt két év történései most nem számítanak. Korábban két szoros mérkőzést vívtunk egymás ellen a Szuperkupa és a Német Kupa negyeddöntőjében. Ha megnézzük ezeket az eredményeket látjuk, hogy ez a szezon a Bayerné, alapvetően mindenkit megsemmisítettek, mindenkit, de nem minket. És most csak ez a fontos. Mindig visszavágtunk, még akkor is, ha nem voltunk a legjobb formában. Amikor a legjobb formánkat hozzuk képesek vagyunk legyőzni a Bayern Münchent. Ezt tudjuk és ők is tudják. Ennek most valóra kell válnia. Tudjuk, hogy talán a világ legjobb csapat ellen fogunk játszani, de ebben a pillanatban mi vagyunk ellenük az egyetlen ellenfél, akik talán tényleges ellenfelet jelent. És pontosan ez az, amit ki szeretnénk használni."

A meccs a pályán dől, nem az orvosi szobában, bár tény, hogy egyik, ha nem a legmeghatározóbb játékosát veszítette el a Dortmund Mario Götze kiválásával. Más kérdés, hogy milyen lelki állapotban léphetett volna a pályára a játékos néhány héttel azután, hogy napvilágot látott, a BVB-tól a Bayern Münchenhez igazol a nyáron. Grosskreutz ezzel a kezdőbe katapultál, ami egyben azt is jelenti, hogy Reus a bal oldalról behúzódhat középre, ahonnan talán még veszélyesebb is a kapura. Gündogant is kipróbálta Klopp támadó középpályásként, ez a verzió nem vált be. Marad az eredeti posztján. Sahin és Kehl tehát csak pados lesz. Reus vállán a szokásosnál is nagyobb teher nehezedik majd, az ő kreativitásán nagyon sok minden múlik. Valószínű, hogy Lewandowskinak is vissza-vissza kell jönnie a labdákért, ez akár 4-3-3-ra történő átállást is jelenthet. A lengyel csatártól egyébként nem áll annyira távol a kissé visszavontabb szerepkör.

A bajoroknál két nevet találunk a sérültlistán, Kroosét és Badstuberét, s bár kiváló erőkről beszélünk, eddig is megvolt nélkülük a Bayern, Robben és Boateng formájára nem eshet panasz. Heynckesnek nincs oka változtatni azon a kezdőn, amelyet a nagy meccseken láthattunk az utóbbi időben.

A Bayern összesen három alkalommal kapott ki az egész szezonban (Leverkusen, BATE, Arsenal), de jó ha tudjuk, hogy az elsőhöz hatalmas pech kellett, a második két találkozó esetében pedig a koncentrációhiánnyal, elkényelmesedéssel magyarázható a fiaskó, ami jelen esetben nyilván nem okoz majd problémát. A sárga-feketéknek tízszer is kapitulálniuk kellett az idényben, ugyanakkor az is tény, hogy ők maradtak a legtovább veretlenek az egész európai mezőnyben (a Real elleni elődöntő-visszavágó 83. percéig).

A bajnokságban ősszel is, tavasszal is 1-1-et játszottak egymással a csapatok, a Kupában és a Szuperkupában a Bayern nyert, de csak egy-egy gólocskával. Az azt megelőző öt meccsen viszont rendre a bajorok húzták a rövidebbet, összességében a BVB-nak lehetnek tehát kellemesebb emlékeik a riválisról, semmint fordítva.

A történelemben éppen 100-szor meccseltek eddig egymással, ebből 45-ször nyert a Bayern, és csak 26-szor a Dortmund. A BL-ben ilyen alkalom csak egyszer fordult elő, góltalan 180 perc után után hosszabbításban lőtt Chapuisat-találattal ment tovább a BVP 1998-ban, a negyeddöntőből.

Érdekes, hogy a Bayern-történet legnagyobb Bundesliga-győzelme egy Dortmund elleni 11-1-es siker volt az 1971-72-es szezonban, ezt Uli Hoeness sohasem felejti el, már csak azért sem, mert duplázott azon az összecsapáson a rekordbajnok jelenlegi elnöke.

A Dortmund-rajongók egészen máshol időznek el a krónikáskönyvek lapozgatása közben. 1997-ben úgy nyertek BL-döntőt, hogy... az előző két szezonban bajnokok lettek a Bundesligában, míg abban a szezonban a Bayern tette rá a kezét a salátástálra, és a Stuttgart nyerte a Német Kupát. A BVB most is címvédőként játszott Németországban, a bajorok a friss bajnokok, a svábok pedig bejutottak a DFP-Pokal fináléjába...

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA 2012–2013, DÖNTŐ
BORUSSIA DORTMUND-BAYERN MÜNCHEN, SZOMBAT 20:45
London, Wembley, vezeti: Nicola Rizzoli (olasz).

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

DORTMUND: Weidenfeller - Piszczek, Hummels, Szubotics, Schmelzer - Bender, Gündogan - Blaszczykowski, Reus, Grosskreutz - Lewandowski. Vezetőedző: Jürgen Klopp.

BAYERN: Neuer - Lahm, Dante, Boateng, Alaba - Martínez, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribéry - Mandzukic. Vezetőedző: Jupp Heynckes.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu