Győzelem! Újabb apró lépés a vb felé!

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 1. 20:55
A magyar labdarúgó-válogatott Hajnal Tamás, Gera Zoltán és Juhász Roland góljaival a Puskás Ferenc Stadionban 3-0-ra legyőzte Máltát világbajnoki selejtezőn, Öcsi bácsi születésének 82. évfordulóján. Erwin Koeman alakulata a vártnál nehezebben gyűjtötte be a három pontot, de a hajrában biztossá tette a sikert. Lehet, sőt kell is bizakodni, négy fordulóval a sorozat vége előtt a csoportban a továbbjutásra esélyes nemzetek közé sorolható a magyar. A lefújás után az elhunyt édesanyját gyászoló Tóth Balázs nyakába borultak a társak.


Fotó: Kovács Attila
LABDARÚGÓ VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, 1. CSOPORT:
MAGYARORSZÁG - MÁLTA 3-0 (1-0)
Puskás Ferenc Stadion, 38 000 néző, vezette: Sztanyiszlav Szuhina (Oleg Cselovalnyikov, Mihajil Jerovenko) - mindhárman oroszok
MAGYARORSZÁG: Fülöp - Bodnár, Vanczák, Juhász, Bodor - Szélesi - Dzsudzsák (Vadócz, 79.), Hajnal (Gera, 46.), Halmosi (Tóth B., 92.) - Huszti -Torghelle. Szövetségi kapitány: Erwin Koeman.
MÁLTA: Haber - Muscat, G. Agius, Carvana, Bajada - A. Agius, Cohen, Schembri (Scerri, 46.), Briffa (Fenech, 85.) - Bogdanovic (Barbara, 88.), Mifsud. Szövetségi kapitány: Dusan Fitzel.
Gólszerző: Hajnal (7.), Gera (80.), Juhász (93.)
Sárga lap: Bodnár (9.), Juhász (49.), ill. Mifsud (16.), Carvana (35.), Muscat (57.)

M, mint Magyarország. F, mint futball-láz. Kelet-Közép Európa ezen szegletében ritka vendég ez a varázslatos fogalom, szerda este azonban csakis a labdarúgónemzetekben tapasztalható hamisítatlan atmoszféra uralkodott el Budapest terein és utcáin. Ráadásul éppen április 1-jén, Puskás Ferenc születésének 82. évfordulóján.

A 2006. november 17-én elhunyt legendás Száguldó Őrnagy emléke előtt tisztelegve a róla elnevezett stadionban látta vendégül - a kimondva kimondatlanul a dél-afrikai világbajnokságra igyekvő - magyar válogatott Málta legjobbjait. Aki a Keleti pályaudvar és a Stadionok közti forgalmi dugóban örlődött hét óra után pár perccel, az talán még a meseszerű kezdésről is lemaradt…

Merthogy a 7. percben már nálunk volt az előny. Hajnal Tamás újra igazolta, hogy nemcsak a Borussia Dortmund sárga-fekete dresszében, hanem a nemzeti csapat piros-fehér-zöld színösszeállításában is képes tűzbe-lázba hozni a lelátó népét. A technikás irányító oktatófilmbe illő mozdulattal tekert a kapu jobb oldalába szabadrúgásból.

Abban bíztunk, hogy ezután gátlások nélkül, önbizalommal telve gálázik Erwin Koeman csapata, csakhogy az aprócska dél-európai szigetország focistái nem adták olcsón a bőrüket. A masszív védekezést feladva csakhamar veszélyes kontratámadásokkal riogatott Dusan Fitzel együttese. Ennek a nézőtéren meg is lett az eredménye: a zászlókkal, dobokkal, kereplőkkel és sípokkal gondosan felszerelt, felettébb lelkes, százfős vendégtábor olykor-olykor túlkiabálta a közel negyvenezer hazai hívet.

A máltai előrejáték azonban nem volt több az offenzíva tetten érhető életjelénél, a kapusok közül továbbra is Fülöp Márton helyett inkább Justin Habernek kellett észnél lennie. A szünetig azonban ő sem kapitulált újból. A legközelebb Dzsudzsák Balázs járt ahhoz, hogy feliratkozzon a góllövők közé, a PSV Eindhoven légiósa sem tudta azonban növelni az előnyt.

Hajnal, a vezetőgól szerzője a félidő hajrájában a lábát fájlalta, majd később már csak sántikált, ráadásul betegséggel is küszködött, nem lepődtünk meg azon, hogy a folytatásra Gera Zoltán futott ki a pályára a helyén. A Fulham Manchester-ölő üdvöskéje az albánok után a máltaiak ellen is a kispadon kezdett, de ezúttal nagyobb szeletet kapott Koeman tortájából. Úgy tűnt, él is a lehetőséggel, a térfélcsere után gólveszélyes fejessel hívta fel magára a figyelmet. De ez sem ment be, mint ahogy Huszti Szabolcs remek pontrúgása sem.

Málta pedig elkezdett futballozni. Egyre inkább az volt az ember érzése, ha nem rúgunk még egyet, baj lesz. De nem lett baj. Mert a hajrában – miután tövig rágtuk a körmünket – jött Gera, és jött a szaltó. Gerzson becenévre hallgató klasszisunk bő tíz perccel a vége előtt nyugtatott meg mindnyájunkat. Gyakorlatilag a semmiből jött fejesgólja feledtette az azt megelőző izzadságszagú negyedórát, amikor jószerivel csak keresgéltük a labdát.

De ki foglalkozott már ekkor azzal? A végjáték perceiben tényként közölhettük, hogy zsebben az újabb győzelem. A három pont. A slusszpoén sem maradt el: Juhász Roland azt mondta, szép a kétgólos győzelem is, de miért ne lehetne közte három: bebólintotta Huszti beadását. Bravó!

Magyarország 6 mérkőzés után 13 pontnál jár. Most jön a java: a portugálokkal kétszer, a svédekkel és a dánokkal egyszer-egyszer csapunk össze a folytatásban. Lehet álmodni Dél-Afrikáról, de a Budapest-Johannesburg járatra azért most még ne foglalják le a repülőjegyet!

CSOPORTUNK MÁSIK MAI ÖSSZECSAPÁSÁN:
Dánia - Albánia 3-0 (Andreasen 32., Larsen 37., Poulsen, 80. - végeredmény)

 

CSOPORTUNK MÁSIK MAI ÖSSZECSAPÁSÁN:
45 perc után Dánia - Albánia 2-0 (Andreasen 32., Larsen 37.)

 

2. félidő:

93. perc. GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓLLLLL! Juhász Roland!!! Minden jó, ha jó a vége! Huszti ívelt középre balról egy szabadrúgást, Juhász emelkedett a legmagasabbra és 6 méterről a bal alsóba fejelt. Haber csak beleérni tudott. 3-0! Ez is a vége! Fesztivál Budapesten! Szép volt fiúk!!!

92. perc. Magyar csere: Tóth Balázs be, Halmosi le.

Csoportunk másik mai összecsapásán:
35 perc után Dánia-Albánia 1-0 (Andreasen 32.)

90. perc. Zeng-zúg a Szép volt fiúk! Vastaps és futballünnep a Puskás Stadionban. Három perc a ráadás.

88. perc. Máltai csere: Barbara be, Bogdanovic le.

88. perc. Most már megy az „Ollé, ollé!” amikor egy magyar érinti a labdát.

87. perc. Gera adott be jobbról laposan, Torghelle becsúszva, négy méterről a kapus kezépbe lőtt.

Csoportunk másik mai összecsapásán:
27 perc után Dánia-Albánia 0-0

85. perc. Máltai csere: Fenech be, Briffa le.

84. perc. Torghelle forgolódott a tizenhatos vonalánál, majd alig lőtt mellé.

80. perc. GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓLLLLL!!!!!!!!!! Gera Zoltáááááán! Na végre! Huszti adott be balról, a túloldalon érkező Gera pedig hét méterről a bal felsőbe bólintott. De kellett!!! 2-0!

79. perc. Magyar csere: Vadócz be, Dzsudzsák le.

78. perc. A lelátó népe ébresztőt kiabál...

77. perc. Halmosi tűzte rá 16 méterről, középről a labdát. Fölé.

Csoportunk másik mai összecsapásán:
15 perc után Dánia-Albánia 0-0

72. perc. Dzsudzsák iramodott meg a bal oldalon, védőjét kicselezte, majd 13 méterről, a balösszekötő helyéről jobbal a kapu fölé lőtt. Ebben több volt.

70. perc. Kérem szépen, Málta futballozik...

65. perc. A tömeg elkezdett hullámozni...

62. perc. Huszti bikázott kapura jó 30 méterről, középről, az életerős lövés után a labda azonban Haber kezében kötött ki.

59. perc. Torghelle játszotta át magát Muscaton, 14 méterről, középről középre lőtt, de Haber könnyedén védte.

58. perc. A szabadrúgást Huszti végezhette el 22 méterről, balról, a középpályás azonban csak a felső léc felső részét találta el.

57. perc. Muscat kapott sárga lapot amiért felvágta Dzsudzsákot.

56. perc. Felcsendül a „Mindenki szurkoljon!” rigmus. Most elkél a segítség.

54. perc. Felpörögtek az események: egy távoli, jobb alsóba tartó máltai lövést kellett Fülöpnek hatástalanítania. Figyeljünk már oda!

53. perc. Az ellentámadásból Gera fejelt kapura, a hálóőr bravúrral szögletre mentett. A beívelést Juhász bólintotta öt méterről alig mellé.

52. perc. Az eddigi legnagyobb máltai helyzet maradt ki! Muscat cselezte be magát az ötösünkig, majd kapuralövését Fülöp bravúrral védte.Huhh!

51. perc. Cohen lőtt 20 méterről, kissé balról mellé.

49. perc . Juhász kapott sárga lapot, Scerri ellen vétett.

46. perc. Elindult a második félidő.

Magyar csere: Gera Zoltán be-, Hajnal Tamás lejött.

Máltai csere: Scerri be, Schembri le.

1. félidő:

45+1. perc: Vége az első félidőnek. A vezetésen kívül semmi másnak nem örülhetünk, sajnos. A magyar csapat aktívabb a bal oldalon, sokat ívelünk középre, egyelőre kevés sikerrel. A máltai pajzson egyelőre nehéz rést találni. Nem baj, rossz meccsen aratott győzelemért is jár a három pont.

45. perc. Dzsudzsák balról lőtt középre, ám Torghelle öt méterről, két védővel a nyakán csak a kapu mellé tudott pöckölni.

42. perc. Hajnal húzza a lábát...

41. perc. Dzsudzsák cselezte szenzációsan tisztára magát a máltai tizenhatoson belül, majd balról, 13 méterről jobbal kapura tekert. A labda centikkel ment el a bal kapufa mellett. Nagy helyzet volt!

40. perc. Bodor ment el a jobb oldalon, majd középre ívelt, ám Haber kapus lepaskolta Halmosi fejéről a labdát.

35. perc. Carvana kapott sárga lapot, szándékos kezezésért.

33. perc. Ezúttal Cohen próbálkozott 18 méterről, balról, de ő is fölédurrantott.

32. perc. Mifsud 25 méterről, középről az égbe lőtte a labdát.

29. perc. Huszti adott be jobbról, Torghelle 10 méterről viszont fölé bólintott.

28. perc. Halmosi passzolt Dzsudzsákhoz, aki levezette a labdát a bal oldalon az alapvonalig. Majd beívelt, a hosszú oldalon érkező Bodnár azonban négy méterről mellé fejelt.

24. perc. Vezetésünk ellenére nem sziporkázó a játékunk. Igazán helyzetünk sincs, a máltaiak egyenrangú ellenfeleink. Gyerünk srácok!

20. perc. Bodnár dobta be a labdát jobbról, a játékszer a középen felugró Juhászt találta meg, de a védő a tizenegyespontról a kapus kezébe fejelt.

16. perc. Mifsud kapott sárga lapot, mert felrúgta Husztit.

15. perc. Roppant szimpatikusak a máltai drukkerek, becsülettel zenélnek, szurkolnak.

14. perc. Huszti tekert be jobbról, ám most Juhász maradt le a labdáról.

12. perc. Halmosi lőtt középre élesen egy labdát balról, ám az érkező Huszti éppen lemaradt a beadásról.

9. perc. Bodnár kapott sárga lapot, mert felrúgta Cohent.

7. perc. GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓLLLL!!!!!!!!!!! Hajnal Tamááááááááás!!!!! Vezet a magyar válogatott! Halmosit buktatták a vendégtizenhatos bal csücskénél. A szabadrúgáshoz Hajnal állt oda, s 18 méterről a kapu jobb oldalába csavart! Bravó! 1-0!

4. perc. Egyelőre többet pattog a magyar térfélen a labda.

1. perc. A mieink kezdték a találkozót.

1. perc. A mérkőzést az elefántcsontparti stadionkatasztrófa áldozatai előtti tiszteletből egy perces gyásszünet vezeti fel. A fanatikusok közben Ocskay Gábor nevét kezdték el skandálni...

 

HELYZETJELENTÉS:

18.56. A csapatok kiballagnak a pályára, a hangulat fantasztikus. A Himnuszok következnek. Zászlóerdő, síp, dob, nádihegedű. Az ember hátán feláll a szőr. Mindjárt kezdünk.

18.54. Most értesültünk arról, hogy állítólag Tóth Balázs édesanyja elhunyt. A játékos sportemberi nagyságát mutatja, hogy ennek ellenére is a csapat rendelkezésére áll.

18.53. Örömmel jelentjük, hogy a szektorok szinte teljesen megteltek.

18.48. Feketepólós, zászlókat lengető kereszteslovagok tűntek fel a vendégszektorban. Ebben a pillanatban érkezett meg a mintegy 100 máltai szurkoló.

„Szabadságunkat töltjük itt Magyarországon. A feleségek otthon maradtak, muszáj volt, azt hallottuk, Budapesten gyönyörűek a nők! Ja, a meccs? Meglátjuk, mi lesz, ha sikerül nekünk lőni az első gólt, bármi megtörténhet. Azért persze az önök csapata az esélyes.” - mondta a SportHirado-nak egy jókedvű szigetlakó.

18.43. A B-közép ugrál, az alsó és a felső karéjok is megtelni látszanak. Mi lesz itt?! Még bő negyedóra a kezdésig...

ŐK MONDTÁK:
Rieb György, a Ferencváros vezére: Nem izgulok, szerintem simán nyerünk. Mondjuk három-nullra.
Csötönyi Sándor, a Magyar Bokszszövetség elnöke: Azt várom, hogy a srácok felszabadultan futballozzanak, nem szabad összeroppanniuk a nagy teher alatt. Három-nullra nyerünk.
Koltai Róbert, színművész: Az összeállítást nézve szomorúan tapasztaltam, hogy kevés a csatár. Annyira azért nem lesz ez olyan könnyed győzelem, de bízom a sikerben. Szerintem kettő-nulla lesz, ide.


18.32. Csak sajnálhatja, aki nincs itt! Egyre többen és többen érkeznek, lassan tízezren vagyunk a stadionban. A hangulat pedig fokozódik...

18:20: Hatalmas üdvrivalgás fogadta a kiérkező magyar válogatottat.

18:15: Egyelőre 2000 szurkoló van a stadionon belül. A máltai együttes már kijött melegíteni.

17:45: Gera a legnépszerűbb a szurkolók körében. Legalábbis a legtöbben az ő nevével ellátott mezben érkeztek ki, sőt van, aki a magyar futballista West Bromwich-os mezében feszít.

17:30: "3-1-re nyerünk, rúg egy gólt Málta, de kit érdekel?" - mondta egy idősebb úr, aki hozzátette, hogy az Albánia elleni siker után fogadta meg, hogy kijön a következő meccsre.

17:20: Nagyon optimista a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) sajtófönöke, Serényi Péter is:

"Nyugodtan kijelentő módba tehetjük: megverjük Máltát! Ez a mérkőzés a maga részéről világcsúcs, hiszen ennyien még soha nem voltak kíváncsiak Máltára egy országban sem."

17:10: Nem egész két órával a mérkőzés előtt már egyre többen éreznek, és örömteli kép, hogy sok család is úgy gondolta: ezúttal valóban érdemes meccsre jönni. Kollégánk kérdésére egy szurkolói csoport egyik tagja elmondta, hogy már az Albánia elleni meccs óta várják ezt a találkozót, és biztosak a győzelemben, nem gondolják úgy, hogy Málta meglepheti őket. Egy hölgyszurkoló pedig elmondta, hogy ugyan gyerekkora óta nem volt meccsen, most azonban úgy érzi, mindenképpen ott kell lennie a Puskás-stadionban.

16:34: A Puskás Ferenc Stadion környékén már-már futballhangulat uralkodik. Már felfedezhettünk néhány sállal körbetekert nyakú szurkolót, és jónéhány szotyiárus is felállította már a standját. Több busz is érkezett tele gyerekekkel, akik láthatóan hatalmas várakozással tekintenek példaképeik meccse elé. Mindössze néhány siker kellett ahhoz, hogy ismét fociláz uralkodjon Magyarországon. Úgy néz ki, megint sikk lett meccsre járni.

VB-SELEJTEZŐK, 1. CSOPORT:
MAGYARORSZÁG-MÁLTA
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, vezeti: Sztanyiszlav Szuhina (orosz).
A várható kezdőcsapatok:
MAGYARORSZÁG: Fülöp - Szélesi, Juhász, Vanczák, Halmosi - Tóth B. - Gera, Hajnal, Huszti, Dzsudzsák - Torghelle. Szövetségi kapitány: Erwin Koeman.
MÁLTA: Haber - Bajada, A. Agius, Azzopardi, Caruana - Briffa, G. Agius - Cohen, Bogdanovic, Schembri - Mifsud. Szövetségi kapitány: Dusan Fitzel.

EGY KIS KEDVCSINÁLÓ:
A mieink szerencsés esetben – a dánok Albánia elleni botlása esetén – akár a csoport éllovasává is előléphetnek, így érthetően felfokozott várakozás előzi meg Málta budapesti vendégszereplését. A jegyek már mind egy szálig elfogytak, a teltház garantált, a körítés hibátlan: minden adott, hogy Magyarország újabb három pontot zsebeljen be eddigi tíz egysége mellé.
A mérkőzésen eltiltás miatt nem állhat Erwin Koeman rendelkezésére Babos Gábor, az NEC Nijmegen hálóőre szerda reggel már haza is utazott, hogy klubcsapatával készüljön a soron következő bajnokira – erősítette meg az mlsz.hu.
A szintén két sárga lapja miatt körön kívülre kerülő Dárdai Pál ellenben nemcsak lélekben, hanem testben is a helyszínen, azaz a Puskás Ferenc Stadionban szurkol majd a hazai győzelemért.
A felkészülés lezárult, itt az ideje, hogy „élesben”, tétmeccsen bizonyítsák a fiúk, igenis eséllyel pályázunk arra, hogy ősszel kivívjuk a 2010-es, dél-afrikai világbajnokságon való részvétel jogát. Hajrá, magyarok!!!
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu