Ez a búcsú minden volt, csak szép nem

Szerző: Vincze Szabolcs és Czövek OszkárLétrehozva: 2013. október 15. 21:55
A magyar csapat a meccs előtti lincshangulat ellenére négy-ötezer kilátogató néző előtt 2-0-ra legyőzte Andorrát a világbajnoki selejtezősorozat utolsó mérkőzésén, de nem volt benne köszönet. Szinte végig olyan hozzáállással játszottunk, mintha már kijutottunk volna a vb-re, és a meccsen már öt góllal vezetnénk. Az első félidőt találat nélkül küzdöttük végig, mielőtt Nemanja Nikolics fejjel megszerezte az első válogatott gólját, majd az egyik védő kisegített minket, hogy azért mégse egy góllal hozzuk a kötelezőt. Románia pótselejtez, nekünk a három pont és a csoportharmadik hely ugyan megvan, de hogy a becsületünket nem szereztük vissza, az holtbiztos.


 

A Magyarország-Andorra világbajnoki selejtezőt megelőző lincshangulat ellenére mintegy négy-ötezer drukker azért csak kiment a Puskás Ferenc Stadionba, hogy a helyszínen lássa a meccset, még akkor is, ha maga a találkozó gyakorlatilag már tét nélküli volt. Bár a Magyarországon méltán népszerű matematikai esély azért még élt, de ezúttal is pont annyit ért, mint szokott. Semmit.

A kezdőcsapat kihirdetésénél azonnal három meglepetés érte a gyanútlan nézőt. Először is, hogy újra Király Gábor szürke mackónadrágja lobogott a magyar kapuban, immár kilencvenedszerre, aztán hogy a balhátvédünk az a Devecseri Szilárd volt, aki saját bevallása szerint Amszterdamban egész jól játszott. Mindenesetre az biztos, hogy védhetetlen gólt bólintott a kissé váratlan helyzet elé állított Bogdán Ádám kapujába, aki ahhoz szokott, hogy a védők általában tisztázni próbálnak a kapu előtt.

A harmadik, hogy Nemanja Nikolics végre ott volt a kezdőben, és a tegnap a magyar futball asztalát felborító Szalai Ádámmal együtt ígéretes támadópárosnak tűnt. A meccs mégis csalódást okozott, még a 8-1 után is. Ha Csábi József ideglenes kapitány úgy is fogalmazott, hogy a "becsületünk a tét", ez egy rövid lendületes rajt után csak mérsékelten látszott a hazai csapaton.

A támadásaink ad hoc-szerűek voltak, bár akadt köztük egész formás is, a huszadik percben például Nikolics kis híján átemelte a látványosan vetődő andorrai kapust, Ferran Polt, aki csak ujjheggyel tudta a keresztléc fölé tolni a labdát. Kilenc perc múlva viszont kis híján mi kaptunk gólt, miután az egy átlépős csel után üresen maradt Ivan Lorenzo elől csak az utolsó pillanatban mentett Mészáros Norbert.

Nem sokkal később Király vetődött ki egy merészet, aminek annyi értelme volt, hogy kis híján gólt kaptunk. Az első félidő végén a stadionban ülők is megunták, hogy a magyar csapat olyan kényelmesen játszik, mintha már az elkövetkezendő négy világversenyre kijutott volna, a meccsen pedig legalább öt góllal vezetne, és "ébresztőt" kezdett kiabálni.

Ez se sokat használt, erre jött a fütyülés, hasonló eredménnyel. A legnagyobb ovációt a pályára guruló, sérültet szállító kiskocsi kapta, na meg persze Lipták Zoltán, aki valamilyen rejtélyes oknál fogva leginkább hátrafelé tudott csak passzolni, és az biztos, hogy semelyik csapattársa nem kapott tőle ennyi labdát, mint Király Gábor. Az első félidő unalmas, idegesítő és a játék szempontjából teljesen feledhető volt, ráadásul gól sem született.

Ami azért meglepő egy kicsit a "becsületéért játszó" magyar válogatottól, mert ekkor Hollandia már 2-0-ra vezetett Isztambulban, Románia pedig 1-0-ra otthon az észtek ellen, ami azt jelentette, hogy ilyen állásnál ugyan a románok pótselejteznek, de ha az észtek valahogy mondjuk kiegyenlítenének, akkor egy sokgólos magyar győzelem már nekünk érne pótselejtezőt. De a mieink úgy játszottak, mintha ilyen eshetőség nem is lenne.

Aztán a második félidő hetedik percében megtört a jég (csak összehasonlításképpen: Andorrában ilyen tájban már 3-0-ra vezettünk), a válogatottban először kezdő Nemanja Nikolics fejesével megvolt a vezetés, és a nagy örömbe még az is belefért, hogy Koman Vladimir egy olyan ordító ziccert hagyjon ki egy az egyben a kapussal szemben, amilyent a szaknyelv kihagyhatatlannak nevez. Legalábbis a külföldi. Ugyan az akció les volt, de a megoldást ez nem teszi szebbé.

A 72. percben akár kis egyenlíthetett volna Andorra, Cristian Martinez valahogy üresen maradt a kapu előtt öt méterre, de lövése beleakadt Király lábába, így megúsztuk egy szöglettel. Sőt, a másik oldalon a menteni igyekvő Ildefonso Lima feje beleakadt egy bal oldali beadásba, így a labda behulott a léc alá. Nem túl meggyőző játékkal 2-0-s magyar vezetés, közben a románok már ugyanennyire vezettek az észtek ellen, így a matematikai esély is kezdett elszállni a pótselejtezőre.

Hihetetlen, de a hajrában az égegyadta világon nem történt semmi, ami az addigiakat látva nem meglepetés. Végeredmény: három pont a zsebben, a becsület maradt Amszterdamban, a futball pedig  továbbra is külföldön érzi jobban magát. Újra kiderült, hogy matematikai eséllyel még mindig nem lehet selejtezőt nyerni.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ:

MAGYARORSZÁG-ANDORRA 2-0 (0-0)

Budapest, Puskás-stadion, 7500 néző, vezette: Daniel Stefanski (lengyel).

MAGYARORSZÁG: Király - Vanczák, Lipták (Korcsmár, 46.), Mészáros, Devecseri (Varga, 46.) - Stieber, Elek, Koman, Dzsudzsák - Nikolics, Szalai (Nlémeth, 76.). Megbízott szövetségi kapitány: Csábi József.

Cserék: Bogdán, Megyeri - kapusok, Pátkai, Varga, Németh, Lovrencsics, Gyömbér, Hajnal, Korcsmár.

ANDORRA: Pol - Moi, Emili, Lima, Marc Garcia - Sonejee, M. - Cristian, Peppe (X. Vieira, 80.), Ivan Lorenzo (Clemente, 87.) - Gabi Riera (Moreira, 63.). Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez

Cserék: Perianez - kapus, Pinto, Clemente, X. Vieira, Moreira, Andorra, Rodrigues.

Gólszerző: Nikolics (52.), Lima (78. - öngól)

Sárga lap: Devecseri (22.), Mészáros (32.), ill. Lorenzo (26.), M. Vieira (39.)

Piros lap: San Nicolas (89.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE:
1. Hollandia 10 9 1 0 34-5 28
2. Románia 10 6 1 3 19-12 19
3. Magyarország 10 5 2 3 21-20 17
4. Törökország 10 5 1 4 16-9 16
5. Észtország 10 2 1 7 6-20 7
6. Andorra 10 0 0 10 0-30 0
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:

90+4.: VÉGE A MECCSNEK.

90.: Négy perc a ráadás.

89.: San Nicolas megy zuhanyozni két sárga lap után.

87.: Lorenzo helyett Clemente állt be csereként.

84.: Olyan a hangulat, mint egy kriptában. Tényleg nem ártana, ha valaki rendet tenne.

80.: Peppe helyett Xavier Vieira állt be.

Marica góljával 2-0 a románoknak, pótselejteznek.

78.: GÓÓÓÓÓL, 2-0!!!!!

Vanczák bal oldali beadása után Limáról perdült a labda a saját kapujába. Nikolics szorongatta, alighanem megzavarta.

76.: Csatár (Szalai) helyett csatár (Németh). Ez igen!

72.: Martínez a jobbösszekötő helyéről szabadon lőhetett, Király védett lábbal. Nem a védelmen múlt.

70.: Kezdünk megint belealudni a meccsbe, egy gólt meg ugye Andorra is találhat.

66.: Koman jobb oldali beadása után Szalai pörgetett az oldalhálóba 11 méterről.

63.: Riera helyett Moreira a pályán.

61.: Kötelező lenne megszórni Andorrát, már csak a szurkolók miatt is, ehhez képest oldalra és hátra passzolgatunk... Érdekes.

58.: Egy legurított szabadrúgást Koman tűzött rá, Pol csak bokszolni merte a labdát.

55.: A szabadon kilépő Koman egy az egyben kapta a labdát, de 11 méterről a bal sarok mellé gurított. Illett volna legalább a kaput eltalálni.

52.: GÓÓÓÓÓÓL, 1-0!!!!!

Egy bal oldali beadás után Nikolics fejelt a bal sarokba 6 méterről. Először kezdett a válogatottban, góllal.

48.: Az első helyzete a félidőben Andorrának volt, és mezőnyben is jobbak. Szép új világ...

A hollandok 2-0-ra mennek Törökországban (Sneijder, 47. perc)

46.: FOLYTATÁS! Devecseri helyett Varga, Lipták helyett pedig Korcsmár a pályán.


45+3.: VÉGE A FÉLIDŐNEK.

45.: Három perc a hosszabbítás.

43.: Lipták vagy oldalra, vagy hátra passzol. Semmi kreativitás nincs a játékában.

39.: Marcio Vieira gáncsolta Szalait, sárga lap és jó helyről szabadrúgás.

35.: Hatalmas a zavar a magyar kapu előtt, végül szögletre ment a labda.

32.: Mészáros volt szabálytalan Vieirával szemben, sárga lap.

A románok közben egy büntetővel megszerezték a vezetést az észtek ellen (31. perc)

29.: Lorenzo kapta üresen a labdát, az utolsó pillanatban szerelt Mészáros.

26.: Lorenzo volt keményebb a megengedettnél, sárga lap.

26.: A kezdeti hajtás után leült a meccs, az eredmény pedig továbbra is 0-0...

22.: Devecseri rúgta fel keményen Lorenzót, sárga lap.

20.: Nikolics látta meg, hogy Pol kinn áll, ám 15 méterről nem tudta átemelni. A hálóőr még épp elérte ujjheggyel.

17.: Remekül tömörül hátul Andorra, sorra akadnak el a lövések és a beadások. Már nagyon várjuk az első gólt, nehogy aztán újabb kellemetlen meglepetés érjen minket.

14.: Devecseri kezdett szólóba, ám az első szívósabb emberben elakadt.

13.: San Nicolas rántotta le látványosan Dzsudzsákot, ám elmarad a sárga lap.

11.: Az andorrai szövetségi kapitány látványos mozdulattal vette át a felé pattanó labdát. Eddig ő kapta a legnagyobb tapsot, nem érdemtelenül.

8.: García távoli lövése bohózatba illett. Beadással jobban járt volna.

A hollandok máris vezetnek Törökországban, Robben a gólszerző (8. perc)

7.: Koman, majd Szalai lőtt, de mindkét próbálkozás igencsak gyenge volt.

5.: Dzsudzsák szöglete után a levegőbe fejelték a labdát a vendégek, a vállalkozó kedvű Elek azonnal rásuhintotta, 25 méteres kapáslövése azonban nem volt veszélyes a kapura.

3.: Újabb magyar támadás. A menteni igyekvő védő Elekre rúgta a labdát, onnan pattant fölé.

1.: A jobbról középre szálló labda magas volt Nikolicsnak.

1.: ELKEZDŐDÖTT A MECCS!


19:54. Jönnek a csapatok. Se taps, se fütty - semmi... Na jó, egy kis fütty.

19:50. Az andorrai együttest katalánul üdvözlik a stadionban - csak hogy ebben a cikkben is legyen egy kis barcás fíling...

19:40. A románok mellesleg a Tatarusanu - Matel, Goian, Gardos, Rat - Bourceanu, Lazar - Bucur, Stancu, Tanase - Marica tizeneggyel állnak fel otthon az észtek elen. Ha nyernek, jó eséllyel pótselejtezőt játszhatnak - feltéve, hogy a hollandok nem véreznek el Isztambulban.

19:38. Ilyesztően kevesen vannak a Puskásban, az amszterdami 1-8 alaposan megviselte a magyar lelkeket. A nézőszámnak az sem segít, hogy a legolcsóbb belépő 3000 forintba kerül.

19:24: Joubert kapus már nagyjából 6 védésnél jár, hiába szaggatja szét magát Portugália. Egyelőre 0-0 és mivel vezetnek az oroszok, így eldőlni látszik minden

19:15: Adósak vagyunk az andorrai kezdővel, íme: Pol - Moi, Emili, Lima, Marc Garcia - Sonejee, Marcio - Cristian, Peppe, Ivan Lorenzo - Gabi Riera.

19:00: A magyar csoport keddi rangadóján (kezdők):

Törökország: Demirel - Gönül, Kaya, Toprak, Kaldirim - Arda Turan, Selcuk Inan, Topal, Adin - Bülüt, Burak Yilmaz.

Hollandia: Cillessen - Janmaat, Vlaar, Martins, Blind - Clasie, Sneijder, Fer - Lens, Van Persie, Robben.

18:50: A lényeg, hogy Bogdán Ádámot a kapuban Király Gábor váltotta, a védelemben megtartotta helyét Devecseri Szilárd, a középpályán bekerült Stieber Krisztián, míg támadásban Nikolics Nemanja (pályafutása során először) és a betegségéből meggyógyult Szalai Ádám.

18:45: Az MLSZ hivatalos Twitter-oldalán közölte a kezdőt, amelyet fentebb láthattok. Böde Dániel beteg, Kádár Tamás bokasérüléssel küszködik, egyikük sem tagja a keretnek.


 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu