A rendőrnő fúj, a Playboy-modell lenget

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 23. 17:19
Ami bő egy évtizeddel ezelőtt még lehetetlennek tűnt, ma már kevésbé kelt feltűnést. Nevezetesen az, hogy női játékvezetők, asszisztensek tűnjenek fel férfi meccseken, és nem csak bajnokikon, de már nemzetközi kupamérkőzéseken is átestek a tűzkeresztségen. Következő összeállításunkban a legismertebb női bírókat mutatjuk be.


Gaál Gyöngyi (Magyarország)

Fotó: www.mlsz.hu

Hogy kicsit hazabeszéljünk, kezdjük a sort az elsőszámú magyar női játékvezetővel. Az ajkai születésű, de Budapesten élő Gaál – akinek édesapja és öccse is játékvezető – a nagy női tornák rendszeres résztvevője, de teljesítményének elismeréseképpen férfi meccseket is többször vezethetett. Ő volt az első női bíró, aki a magyar NB I-ben bemutatkozott, 2007-ben a Kaposvár-Vác találkozót vezette. Még ugyanebben az évben megkapta az egyik férfi kupaelődöntőt is.

Nicole Petignat (Svájc)

Petignat-t tartják a valaha volt legjobb női játékvezetőnőnek, nem véletlen, hogy több szempontból ő volt az úttörő, már ami a hölgy bírók férfi mérkőzéseken való részvételét illeti. A 2008 végén visszavonuló Petignat pályafutása során 91 élvonalbeli meccset vezetett, valamint 2007-ben megkapta a Basel-Luzern kupadöntőt is. Mindeddig ő az egyetlen nő, aki nemzetközi férfi kupamérkőzést dirigálhatott, 2003-ban az AIK-Fylkir UEFA-kupa-selejtezőt vezette. Persze volt kitől tanulnia a játékvezetést, évekig volt ugyanis az élettársa az egykori kiváló sípmester, Urs Meier.

Bibiana Steinhaus (Németország)

 

2007 nyarán történelmet írt a Bundesliga. A Volker Roth vezette játékvezetői bizottság ugyanis bizalmat szavazott Bibiana Steinhausnak, aki az első hölgy bíró lett a profi német labdarúgásban. A hannoveri rendőrnő 2007 szeptemberében a Paderborn-Hoffenheim meccsen debütált közmegelégedésre a Bundesliga II-ben, és a Kicker osztályzatai szerint nem is lóg ki a mezőnyből. Német sajtóértesülések szerint hamarosan bemutatkozhat az első ligában is.

Ana Paula Oliveira (Brazília)

A brazil hölgy talán a legismertebb női játékvezető a világon, de ő ezt nem a pályán nyújtott teljesítményének, hanem testi adottságainak köszönheti. A gyönyörű Oliveira asszisztensként több élvonalbeli meccsen is közreműködött, de igazán ismert akkor lett, amikor megmutatta bájait a Playboy című férfimagazinnak. A szövetség nem tűrte a „kitárulkozást”, és törölte Oliveirát az élvonalbeli keretből.

Nelly Viennot (Franciaország)

2006 nyarán hatalmas lehetőség előtt állt Nelly Viennot, ugyanis ő lehetett volna az első nő, aki férfi világbajnokságra utazhatott volna. A francia ligában már évek óta asszisztensként működő hölgy Lionel Dagorne-nal és Vincent Texier-vel csatázott a két partjelzői helyért, ám végül a két férfi kolléga utazhatott Németországba Eric Poulat-val: Viennot ugyanis nem tudta megfutni a kötelező fizikai tesztet…

Cristina Cini (Olaszország)

A toszkán hölgy még 2003. május 24-én egy Juventus-Chievo bajnokin segítette Tiziano Pieri munkáját. Bár Cini nem tartozik a legfoglalkoztatottabb asszisztensek közé a Serie A-ban, az évek során közel ötven élvonalbeli meccsen szóhoz jutott.

Címkék: labdarúgás
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu