A futballtörténelem legfontosabb derbije

Szerző: SHLétrehozva: 2014. május 24. 15:04
Sohasem volt még ekkora tétje városi rangadónak, szombat este Lisszabonban Európa királyává koronázzák a Real Madridot vagy az Atlético Madridot a Bajnokok Ligájában. A spanyol kupagyőztes a spanyol bajnok ellen, a Bayern-gyilkos az egyedüli veretlen ellen, az egyéniségek csapata, a harcosok csapata ellen. A fehérmezesek 12 éve várnak a Tizedikre, a piros-fehérek 40 éve várnak az Elsőre. Xabi Alonso biztosan hiányzik az egyik oldalon, Diego Costa játékáról az utolsó pillanatban dönthetnek a másikon. A szezonban látottak szoros, az utolsó pillanatig kiélezett küzdelmet ígérnek.


A Real Madrid a sorozat legsikeresebb együttese, de legutóbb 2002-ben teljesültek az álmai a BL-ben, a döntőben Zinedine Zidane csodagólja kellett ehhez. Aztán hat évig a nyolcaddöntő bizonyult a végállomásnak, majd a Mourinho-érában az elődöntő jelentette a korlátot. Idén már áttörték ezt, az előrelépés egyértelmű. Ancelotti köztudottan remekül bánik a sztárokkal, szerénységéről, sztoikus nyugalmáról ismert, éppúgy, mint a csapatot 2002-ben irányító, azóta világ- és Európa-bajnok spanyol szövetségi kapitány Vicente Del Bosque. Az olasz mester triplázhat, a BL/BEK-történet edzőinek rangsorában az élre kerülhet (Bob Paisleyvel holtversenyben), amennyiben diadalmaskodnának tanítványai.

A Spanyol Kupát már elhódította, majd mindent a BL-nek rendelt alá a Real, számos kulcsjátékosát pihentette a hajrában, de így sem kerülhette el a sérüléseket. Pepe biztosan kimarad, Benzema viszont bíztatóan mozgott a legutóbbi edzésen, ő ott lehet a kezdőben (Isco készenlétben).

A Real nem tűrt ellentmondást a csoportkörben, az egyenes kieséses szakaszban pedig leszámolt németfóbiájával: a Schalkénak hatost gurított idegenben, a Dortmundnak visszavágott 2013-ért, a címvédő Bayernt pedig saját közönsége előtt ütötte ki 4-0-val, zsákszámra termelve a gólokat a BL-ben. Ancelotti csak egy szűrőt használ, de így sem sem lyukas a középpálya, Di María és Modric kitűnően helyezkedik, ha kell, szerel, miközben jobbnál jobb labdákkal szolgálja ki a villámgyors Bale-t, Ronaldót, vagy a center Benzemát a kontratámadások során. Csakhogy az említett szűrő, a Realnál rutinban és az egy meccsre jutó sikeres szerelések számában is élen járó Xabi Alonso ezúttal eltiltott, így egy másik baszkba, Asier Illaramendibe veti minden bizodalmát a Real trénere. A súlyos sérüléséből felépült Khedirának még túl korán jönne az ütközet.

Cristiano Ronaldo számára megadatott a lehetőség, hogy szülőhazájában gyűjtse be karrierje második BL-serlegét. A portugál gólgyáros 17 találatnál jár a BL-ben, ez már most abszolút rekord, és még van hátra egy mérkőzés. Ha szombat estére is a góllövő cipőjét venné fel CR, olyan csúcsig juthatna, amelyet szinte lehetetlen lenne megdönteni a jövőben.

A két együttes már négyszer találkozott egymással ebben az idényben. A bajnokságban a Bernabéuban tudott nyerni az Atlético 1-0-ra, majd fordított szereposztásban 2-2-re végeztek a felek tavasszal. A kupában simább véget ért negyeddöntős párharcuk (3-0-ra és 2-0-ra nyert a Real a negyeddöntőben), de ez csalóka is lehet, a blancók az első meccsen elsősorban megpattanó lövésekkel, a másodikon tizenegyesgólokkal érték el magabiztos sikerüket.

Az Atlético védekezésben, csapategységben és motiváltságban minden képzeletet felülmúlt tavaly ősz óta, ennek meg is lett a méltó jutalma, az első bajnoki cím 1996 óta. Feldobott hangulatban érkezhettek a portugál fővárosba, ráadásul abban a tudatban, hogy amióta Diego Simeone az edző, még nem buktak el
egymeccses finálét (2012-es Európa-liga, 2012-es Európai Szuperkupa, 2013-as Király-kupa, a Barca elleni "bajnoki döntőt" is ide sorolhatjuk). Hatvan tétmeccsből mindössze hatot, az utóbbi 18-ból egyet veszített el az Atleti, és egyedüliként még nem talált legyőzőre a 2013-2014-es Bajnokok Ligájában.

Diego Simeone a szükségből kovácsolt erényt az elmúlt évek során. A csapat gerincét alkotó játékosok vagy az utánpótlásbázisról érkeztek, vagy filléreket fizetettek értük. Ez csak még édesebbé tehetné az esetleges végső győzelmet.  

A Matracosokat is hátráltatták sérülések a felkészülésben, Arda derékbántalmakkal küzd, a csapat első számú gólfelelőse, Diego Costa helyzete még reménytelenebbnek tűnt. Utóbbi az elmúlt hétvégén szenvedett combizomhúzódást, kedden Belgrádba utazott egy speciális kúrára, s láss csodát, csütörtökön már edzett, pénteken már a sprinteket próbálgatta. Jó hangulatban érkezett meg a csatár Lisszabonba, ez is azt jelzi, szóhoz juthat, ha Simeone is úgy akarja.

Ha viszont Costa és Arda sem épül fel, az alaposan lecsökkenti a variációs lehetőségeket. Erre az esetre is két taktikai formációt elgondolt a mérkőzésre Simeone. Kokét egy sorral előrébb tolhatja, a helyére pedig berakhatja Mario Suárezt, még masszívabbá téve ezzel tizenegyét (lásd alább). Az is előfordulhat, hogy a 4-4-2-re szavaz, ebben az esetben Villa mellett Adrián is helyet kaphatna a másik ék pozíciójában.

BAJNOKOK LIGÁJA-DÖNTŐ, 2014
REAL MADRID-ATLÉTICO MADRID, 20:45
Lisszabon, Estádio do Luz, vezeti: Björn Kuipers (holland). Tv: Sport 1, Digi Sport 1.

A várható kezdőcsapatok:

REAL: Iker - Carvajal, Ramos, Varane, Coentrao - Illaramendi, Modric, Di María - Bale, Benzema (Isco), Ronaldo. Vezetőedző: Carlo Ancelotti.

ATLÉTICO: Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís - Tiago, Gabi, M. Suárez - Raúl García, Villa (Diego Costa), Koke. Vezetőedző: Diego Simeone.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu