A Fehér úton épülhet fel az új aréna

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 4. 16:41
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) irányítói - különös tekintettel az OLLÉ-OMV pályaépítő programmal, valamint a leendő telki edzőközponttal kapcsolatos sikeres kezdeményezésre - már régen elhatározták, hogy egy korszerű labdarúgó stadion építésére próbálja meg "rávenni" az államot, ezért 2007 nyarán elkészítették a Puskás Ferenc Stadion lebontásának és a helyén egy új létesítmény építésének PPP konstrukcióban történő előzetes megvalósíthatósági tanulmányát. Az ÖTM minisztere ezen koncepciót áttanulmányozta, és a konkrét vizsgálatát szakértőkkel elvégeztette. A szakértői vizsgálat bebizonyította, hogy a Népstadion és Intézményei területén érvényben lévő egyik bérleti szerződés a Magyar Labdarúgó-szövetség által kialakított koncepciót nem teszi megvalósíthatóvá, így más megoldást kellett keresni - és találni.



A sportot felügyelő miniszter felkérte az IMG-t, a világ legnagyobb sportmarketing cégét az MLSZ elképzeléseinek üzleti elemzésére. Az IMG válasza negatív volt, figyelembe véve a jogi elemzés által is biztosított adatokat. Kijelenthető tehát, hogy a Puskás Ferenc-stadion, csak állami költségvetésből 50 milliárd forintot meghaladó ráfordítással valósítható meg, úgy, hogy a stadion soha egyetlen évben sem lesz nyereséges, és a beruházás nem térül meg soha.

Az ezt részletező információk birtokában a labdarúgó szövetség megrendelt az IMG-től egy tanulmányt, arra vonatkozóan, hogy mekkora stadion valósítható meg és működtethető nyereségesen Budapesten, s felkérték a tanácsadót néhány konkrét helyszín vizsgálatára is. Ennek eredményeképpen egyértelműen bebizonyosodott, hogy 30 ezer fős stadion működtethető nyereségesen, ez az a befogadóképesség, amelyben belátható időn belül megtérül a befektetés. Az MLSZ ekkor megbízást adott a Schön Építészirodának egy tanulmányterv elkészítésére.

A szövetség elnöke tárgyalásokat kezdeményezett Gyenesei István miniszterrel az MNV tulajdonában lévő NUSI kezelésében lévő Fehér úti 6,6 hektáros terület tartós használatbavételéről. Az elnök tájékoztatta a pénzügy- és a gazdasági minisztert az MLSZ elképzeléséről, koncepciójáról, ugyanakkor a szövetség képviselői tárgyaltak stadionüzemeltetési szakértőkkel, az IMG-vel, és a Sportfive-val, s számos más stadionspecialistával.

Az elmúlt több mint egy év munkájának eredményeképpen kialakult egy konkrét elképzelés a Magyar Nemzeti Labdarúgó Aréna tervéről, a létesítmény várható helyszíne a budapesti X. kerületi Fehér út.

Az aréna befogadóképessége: 31 200 fő (mely 12 500 fővel bővíthető). A stadionban 34 üzleti box (10+10 személyes), 1200 biznisz-, s 200 VIP-szék lesz. A létesítményben található egy futballmúzeum, s 12 üzlet hasznosítására nyílik lehetőség. Az MNLA kizárólag labdarúgó stadion, a ma ismert összes fontos technikai vívmánnyal. A nézőtér minden egyes ülőhelye fedett, valamennyi székből a pálya minden négyzetmétere belátható.

A létesítmény kiválóan alkalmas sportesemények megrendezésére, koncerthelyszínként, céges üzleti találkozók lebonyolítására. Az épületben létesülő 1000 négyzetméternyi iroda hasznosítható. Az így felépítendő komplexum beruházási költségkerete: 45 millió euró, azaz alig több mint 11 milliárd forint. A befektetés 20 év alatt megtérül - precíz, szakszerű, gondos üzemeltetés mellett.

A felépítendő sportlétesítmény kiválóan alkalmas válogatott labdarúgó mérkőzések megrendezésére, budapesti klubcsapatok hazai pályájaként, kupadöntők és hivatalos nemzetközi kupamérkőzések helyszíneként. A stadionfejlesztés jelen pillanatban előkészítési szakaszban van, s még jó néhány feltételnek teljesülnie kell ahhoz, hogy az építkezés megkezdődjön.
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu