Soproni álom itt, pécsi ábránd ott

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 17. 21:52
A női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének első felvonásán az MKB Euroleasing Sopron Franciaországban, a MiZo Pécs Spanyolországban próbált szerencsét. Székely Norbert csapata az idény sokadik emberfeletti hőstettét bemutatva 68-65-re nyert a Bourges Basket otthonában, Salamancában viszont Fűzy Ákos együttese képtelen volt lépést tartani a Halcon Avenidával, 85-63-ra ki is kapott.


 

Kőkemény próbatételnek ígérkezett a Sopron számára a franciaországi túra, de a lehetetlen küldetés fogalma fel sem merült a csapat háza táján, ha a „hogyan szerepeljünk eredményesen a Bourges otthonában” kérdéskör került szóba. A Bujdosó Nórát soraiban tudó gall pályaválasztó Emmeline Ndongue kétpontosával nyitott, amire Jelena Milovanovics biztos kézzel értékesített büntetői jelentették a választ.

A 9. perc elejéig, ha csak egy-egy apró lépéssel is, de az agilis emberfogásos védekezést bemutató magyar bajnok járt előrébb. Ekkor lendületet vett a házigazda, át is vette a vezetést. Az etap végén 19-14-nél Celine Dumerc triplája kifelé, Milovanovics duplája viszont befelé pattant, így három egység volt közte tíz perc után (19-16).

A második negyedben hátul még hatékonyabban zárt az MKB Euroleasing, elöl Kathleen MacLeod tanítanivaló módon játszatta a figurákat, a Bourges Basket pedig a nagyszünethez közeledve nem bírta az őrült tempót. A hűségvárosiak a szakasz során egyetlen alkalommal vezettek, de a lehető legjobbkor: a végén.

Négy és fél másodperccel a játékrész vége előtt, 35-34-nél kért időt Székely Norbert vezetőedző. Honti Kata előkészítése után Milovanovics annak rendje és módja szerint szállította a félidei előnyhöz szükséges újabb két pontot (35-36).

A folytatásban olyasvalaminek lehettünk a szemtanúi, amit titkon sem reméltünk, a soproni lányok lehengerlő játékkal leszakították döbbent ellenfelüket, ezzel karnyújtásnyira került a pályaelőny megszerzése a zárófelvonás előtt. 63-47 volt ide, hihetetlen, mégis igaz! Tizenhét pontos vezetés!

Sejtettük, hogy ezt az extraklasszis csapatteljesítményt nem lehet végigvinni a negyvenedik percig, így is lett. Izgalmasabb, sokkal izgalmasabb lett a hajrá a kelleténél, ehhez persze kellett az is, hogy 6 perc 20 másodpercig egyetlen kosarat se dobjon a Sopron. Vérszemet kapott a Bourges, de a harmadik negyed vesszőfutását képtelen volt jóvá tenni. Nyögvenyelős lett a végjáték, de ezzel együtt is hatalmas bravúr Székely Norbert tanítványaitól a franciák idegenbeli legyőzése.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS:
BOURGES BASKET (FRANCIA) – MKB EUROLEASING SOPRON 65-68 (19–16, 16–20, 11–27, 19–5)
Bourges, 3000 néző, vezette: Oscar Lefwerth (svéd), Robert Vyklicky (cseh), Renaud Geller (belga) 
Legjobb dobók: Ndongue 18, Dumerc 14/3, Manics 11/9, Miyem 11/3, ill. Milovanovics 25/6, Honti 16, Holt 12/3

A Sopronhoz hasonlóan a Pécsre is embert próbáló feladat várt, a spanyol Halcon Avenida otthonába utazni nem egy klasszikus értelemben vett leányálom. Sőt. Eleinte nem sok sót ettek meg a baranyaiak: az első negyed végén Mészáros Kornélia távolijával valamelyest felzárkózhattak volna, csakhogy a túloldalon Le'Coe Willingham ugyancsak a messzeségből köszönt be, így maradt kilenc pont a közte (24-15).

A folytatásban tovább nőtt a különbség, a térfélcsere előtt 52-40 állt a táblán. A salamancai szárnyalás elképzelhetetlen lett volna a játékvezetők részrehajló közreműködése nélkül. Szó se róla, Nicole Ohlde és Kelly Anne Mazzante remekelt, Vajda Anna és Iványi Dalma viszont ezúttal a megszokottnál kevesebbet tett a közösbe.

A harmadik negyedben eldőlt minden, mindössze öt pontot dobott a Pécs, úgy, hogy 15-öt kapott. Innentől kezdve az utolsó tíz perc gyakorlatilag tét nélküli volt. 85-63 lett a vége, ezt a meccset gyorsan el kell felejteni, utána lehet javítani a második találkozón.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS:
HALCON AVENDIA (SPANYOL) – MIZO PÉCS 2010 85-63 (24-15, 28-25, 15-5, 18-18)
Salamanca, 3600 néző, vezette: Carmelo Paternico (olasz), Fernando Rocha (portugál), Carlos Mateus (francia)
Legjobb dobók: Snow 17/3, De Mondt 15/9, Stampalija 13, Sanchez 11/6, Dominguez 11, ill. Ohlde 21, Mazzante 11/9

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu