Francia ízek után jöhet a magyar lángos

Szerző: shLétrehozva: 2009. június 13. 09:19
Nagy igazság, hogy az idő begyógyítja a sebeket. Így van ezzel Englert Orsolya is. A lettországi Európa-bajnokságtól a csoportkör után búcsúzó magyar női kosárlabda-válogatott irányítója szerint egy emberileg kifogástalan, összetartó csapat jött össze Rátgéber László kezei alatt. Egy olyan együttes, amelynek ugyan mentálisan és a rutint tekintve még érnie kell, ám a tehetség és a kitartást megvan benne. A 28 éves játékos a klubváltásával kapcsolatban honlapunknak elárulta, nagyon jól érezte magát hároméves külföldi tartózkodása alatt - a francia Arras, a horvát Gospic, és a szintén francia Reims foglalkoztatta-, de örül, hogy végre ismét itthon lehet. A következő két esztendőben ugyanis a SEAT Foton Győrt erősíti majd.


- Igaz, még csak pár nap telt el azóta, de sikerült már valamelyest feldolgozni a kiesést?

- Szépen lassan sikerül. Először persze, fáj, de aztán az ember igyekszik a szebb oldaláról megközelíteni a dolgot. Nagy igazság, hogy az idő begyógyítja a sebeket.

- Ön, mint a csapat egyik legtöbbet látott játékosa, hogyan értékeli a mögöttük álló egy esztendőt, amióta a selejtezők megkezdődtek?


- Úgy gondolom, hogy egyben kell értékelni az egész szereplésünket. Sokan csak ezt a három meccset veszik alapul, amelyeket az Eb-n játszottunk. Mi tavaly óriási bravúrt értünk el azzal, hogy kijutottunk Lettországba. Olyan volt ez az év is, mint az élet: sok boldogságot adott, de sok szomorúságot is. Utóbbi alatt persze, főként a mostani kiesést értem. Én személy szerint nagyon örülök, hogy a részese lehettem ennek a sorozatnak. Azt hiszem, az a bizonyos horvátországi meccs felejthetetlen emlék marad mindannyiunk számára. Az Eb-szereplésünkből pedig tanulnunk kell.

- Mi lehetett az oka, hogy nem tudták kihozni magukból, amit lehetett volna?

- Elsősorban mentálisan voltunk szétesve. Talán túl hosszúra nyúlt a szezon is. Aztán tizenhárom felkészülési mérkőzést játszottunk, utána pedig jött a három Eb-meccs. Nem is tudom, úgy érzem, hiába voltunk kint, valami hiányzott, valami plusz dolog. Nem tudtuk átlépni azt a gátat, amivel még jobb teljesítményt nyújthattunk volna. A görögök elleni első negyedben görcsösen játszottunk, az szintén nagyban rányomta a bélyegét a szereplésünkre.

- A letteket most nem számítva, a lengyelek és a görögök valóban jobb csapatot alkotnak, vagy mindössze a mentális különbségek döntöttek?


- Úgy gondolom, hogy a lengyeleket, ha nem lett volna rajtunk a teher, hogy tíz ponttal meg kell verni őket, akkor legyőztük volna. Sajnos, a végén már kapkodtunk ellenük, így nem sikerült a már korábban megszerzett előnyünket megtartani. Ellenük, az első félidőben nyújtottuk a legjobb teljesítményt az Eb alatt. Sikerült visszakapaszkodni egy nagyon mély gödörből. A görögök elleni meccset nagyban befolyásolta az előbb már említett első negyed. Sajnos az egyébként jól sikerült három és félhetes felkészülés után kicsit szétesett a játékunk.

- Látott azért pozitívumot, ami jó alapot szolgáltathat a jövőre?

- Most a szakmai dolgokat nem szeretném említeni, hiszen azt külön kell értékelni. Viszont az nagyon fontos részlet, hogy egy emberileg kifogástalan keret jött össze. Egymás szemébe tudtunk nézni a többiekkel a kiesés után is. Én ezt nagyon fontos dolognak tartom. És nem csak mostanra szól ez az élmény, hanem egész életünk során végigkísér majd minket. Tisztességesen dolgoztunk, így ez a bravúros kijutás és az Eb-szereplés, legyen az ilyen vagy olyan, jó alapot szolgáltathat a jövőre.

- A következő szezontól ismét itthon játszik. Milyen érzésekkel hagy fel három évet követően a légióskodással?

- Örülök, hogy ezt az időszakot külföldön töltöttem. Jó döntés volt három évet kint lenni, hiszen rengeteget változott alatta az életfelfogásom. Magánéleti okokból költözöm haza, a párommal két esztendőnyi távkapcsolat után úgy döntöttünk, hogy ennyi idő elég volt a különélésből.

- Egy válogatott játékos esetében adódik a kérdés: miért éppen Győr?


- Valójában már decemberben megkeresett a Foton és januárban elfogadtam az ajánlatukat. Hogy miért éppen Győr? Ők vették fel velem legelőször a kapcsolatot, ráadásul több játékossal is együtt kosaraztam már, vagy a válogatottból ismertem őket. Ilyen Vida Panka, vagy Djelmis Angéla. Tapodi Péterrel is dolgoztam már együtt korábban. Szóval ha már hazaigazolásról van szó, akkor így tényleg olyan, mintha hazajönnék. A negyedik helyen végzett a csapat a most befejeződött idényben, a következőben pedig szeretnénk bekerülni az első háromba. Persze, ez még a további erősítésektől is függ.

- Mikor kezdik a felkészülést a csapattal?

- Várhatóan augusztusban, addig viszont a pihenésé a terep. Sok volt már a repülésből és az utazgatásból. Elég részem volt ezekben légióséveim alatt. Örülök, hogy itthon lehetek egy kicsit, hogy lemehetek a Tisza-partra lángosozni egyet.
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu