Blama: saját magunkat vertük meg az Eb-n

Szerző: shLétrehozva: 2009. június 9. 18:37
Kiesett a magyar női kosárlabda-válogatott a Lettországban zajló Európa-bajnokságon, miután a harmadik csoportmérkőzését is elveszítette. Rátgéber László együttese a görögök és a lettek után a lengyeleket sem tudták felülmúlni (53-60). Nemzeti csapatunk fantasztikus első félidőt produkált, Vajda Anna és Fegyverneky Zsófia vezetésével 33-27-re is vezetett, ám nem tudott élni a felkínált lehetőséggel és szép lassan a megszerzett előnyét is elveszítette.


 

NŐI KOSÁR EB, B CSOPORT, 3. FORDULÓ:
Magyarország–Lengyelország 53–60 (16–13, 17–14, 10–15, 10–18)
Liepaja, 1800 néző.
MAGYARORSZÁG: Fegyverneky 13/3, Englert 4, Honti 7, Horti 3, Vida, Vajda 18/6. Cs.:Németh, Fűrész D., Ujhelyi 2, Krivacsevics, Bujdosó 6. Szövetségi kapitány: Rátgéber László.
LENGYELORSZÁG: Leciejewska 7, Kobryn 11, Jeziorna 10/6, Pawlak 4, Mieloszynska 4, Gajda 7, Bibrzycka 7/3, Walich 2, Skobel 8,  Zurowska. Szövetségi kapitány: Krzysztof Koziorowicz.

Tíz pont. Annyit tudtunk, hogy tíz ponttal kell megvernünk a lengyeleket a továbbjutáshoz. Nem könnyű feladat, főként visszagondolva első két csoportmeccsünkre. Kedd délutáni ellenfelünk egy – az utolsó pillanatokban kiharcolt – győzelem lélektani előnyével várt ránk.

Mi meg… Mi meg egy tizenhét pontos fiaskóval a hátunk mögött indultunk neki a Paulina Pawlak vezette Lengyelországnak. Az biztos, hogy a lettek ellen már fejlődő tendenciát mutattunk szinte minden statisztikai mutatóban. Ez azonban még mindig kevés lett volna a továbbjutáshoz.

Az első negyedben a lányok megmutatták, hogy igenis tudnak improvizatív játékot nyújtani, lendületesen, nagyobb hibák nélkül kosarazni. A védekezésünk is kezdett összeállni, így nem volt véletlen, hogy 16-13-ra vezettünk tíz percet követően. Vajda Anna volt a mieink hőse, ebben a részben szerzett nyolc pontjával és harciasságával a hátán vitte a válogatottat.

Bujdosó Nóra büntetőivel tovább növeltük az előnyünket a második negyed elején, ám két perc múlva már csak egy pont volt a különbség (18-17). A következő pillanatokban viszont az eddigi legjobb játékot láthattuk a mieinktől az Európa-bajnokságon. Három húzóemberünk, Vajda, Fegyverneky és Honti Kata végre hozták magukat és 28-17-re húztunk el. Ezzel már továbbjutásra álltunk!

Az ellenfél gyorsan válaszolt és Paulina Pawlak vezetésével fel is állt (28-27). Nagyon kellett Fegyverneky hárompontosa, majd Vajda duplája, amivel ötpontos vezetéssel zárhattuk az első félidőt. A fele már megvolt a kötelezőnek…

…és meglett a másik fele is! Fegyverneky remek passza után előbb Vajda, majd Honti talált be és ismét tíz volt a különbség. Immár másodjára. Ám ezúttal sem tartott sokáig az öröm, hiszen ismét feljöttek a lengyelek, 41-40-nél időt kért Rátgéber László. Az ad hoc pihenő és eligazítás azonban nem hogy használt, inkább megzavarta a mieinket. Ewelina Kobryn pontjaival már 43-42-re vezetett az ellenfél. Pár perc alatt odalett a biztos előnyünk és a továbbjutási esélyeink is romlottak. Bujdosó Nóra duplájával legalább vezetéssel várhattuk a zárórészt.

Úgy tűnt, sikerül már másodjára felállnunk és elhúztunk 50-42-re. Ám ahelyett, hogy éltünk volna a lehetőséggel, elszórakoztuk azt. Szinte úgy zártunk, ahogy indítottuk a tornát. Pocsék játékkal… Kapkodás, pontatlanság, technikai hibák és eladott labdák jellemezték a játékunkat.

Bő másfél perccel a vége előtt 52-52-es eredményt mutatott az eredményjelző. A lengyelek – a mi időkérésünk ellenére – összeszedték magukat a végére és néhány szép kosárral 60-53-ra megnyerték a meccset.

A magyar válogatott három mérkőzésen elszenvedett három vereségével búcsúzni kényszerült a kontinenstornától.

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu