Kovács Kati ügyében félreáll az MKKSZ

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 19. 13:35
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség egyelőre nem nyilvánít hivatalos véleményt az Athénban és Pekingben is páros-olimpiai bajnok Kovács Katalin fegyelmi ügyében, csak annak befejezése után hozza nyilvánosságra véleményét. Az MKKSZ-t elnökként irányító Baráth Etele azonban magánemberként úgy véli, a klasszis sportoló és ügyvédje nyerhet az MTK-val szemben, amely prémiummegvonással sújtotta őt.


 

A kék-fehér klub még az idei ötkarikás játékok előtt indított fegyelmi eljárást, mivel úgy vélte, Kovács Katalin megszegte szerződését. A kiváló sportolónő ugyanis nem saját egyesületi társaival (Paksy Tímea, Fazekas Krisztina) ült egy hajóba, miután elhagyta a Fábiánné Rozsnyói Katalin dirigálásával készülő csoportot, hanem más kollektívát választott.

 

Kovács a kínai fővárosban Janics Natasával, Kozák Danutával és Szabó Gabriellával indult és szerzett ezüstérmet, természetesen a kvartett már előtte is együtt készült.

 

Az MTK úgy döntött, büntetéssel kívánja sújtani a klubérdekeket figyelmen kívül hagyó kétszeres olimpiai bajnokot, aki kevéssel a versenyek rajtja előtt kapta kézhez a határozatot. Médiainformációk szerint az ügy következő felvonására, az újabb tárgyalásra október 8-án kerül sor.

 

„Az ügynek részünkről két olvasata van” - mondta érdeklődésére Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. "Egyrészt ahhoz a szerződéshez, amit a sportoló kötött az egyesülettel, a szövetségnek semmi köze nincs. Másrészt viszont a klubnak nem volt törvényes joga sportfegyelmit lefolytatni, hiszen ez, a versenyzői jogok kiadásával egyetemben a szövetség hatáskörébe tartozik. Én már az ügy nyár eleji kirobbanásakor leültem az MTK elnökével és ügyvezetőjével és kértem, hogy a sportfegyelmit ne folytassák le, ennek ellenére megtették ezt és Kovács egy héttel az olimpia előtt kapta kézhez az erről szóló dokumentumokat, ami lelkileg nyilván nem tett túl jót neki.”

 

Az MKKSZ-vezető úgy véli, kétféle módon közelíthető meg a probléma. Kovács ugyan szabadon válthat edzőt – ez történt a Fábiánné-Sári Nándor cserével -, ugyanakkor ebben az esetben is figyelembe kell vennie az MTK érdekeit.

 

„Amennyiben az utóbbival kapcsolatban nem egyeztetett a vezetőkkel, akkor szerződést szegett. Az MTK vezetői most példát akarnak statuálni, mert nem szeretnék, ha a jövőben a fiatal versenyzők hasonló lépéseket tennének" - fogalmazott Baráth. "Magánemberként egyébként az a véleményem, hogy Kati és ügyvédje nyerni fog, hiszen minden jogi alapjuk megvan ehhez.”

 

Az elnök kiemelte: az MKKSZ csak a fegyelmi eljárás lezárása után hozza nyilvánosságra álláspontját, elképzelhető, hogy saját jogi szakemberei veszik fel a kapcsolatot az MTK-val. A klub ugyanis állami és szponzori juttatásokból, részben Kovács Katalin sikereinek is köszönhetően, jelentős támogatást kap az MKKSZ-től.

 

„A történtek azonban, kezdve Janics tavalyi lépésétől az idei edzőváltásokig, erkölcsileg és sportszakmailag kérdéseket vetnek fel, amelyeket még most ősszel tisztáznunk kell” - zárta szavait Baráth Etele.

 

Az ügyet az is bonyolítja, hogy a sportág sajátosságaként a versenyzők edzőfüggő műhelyekben készülnek, nincs és nem is lehet szó klasszikus értelemben vett klubgyakorlásokról.

 

Kovács Katalin májusban hagyta el Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatát.

 

Sári Nándor, Kovács edzője arról beszélt, hogy versenyzőjét az olimpiai felkészülés hajrájában igencsak megviselte és megzavarta a klubtól kapott több mint tíz oldalas fegyelmi jegyzőkönyv.

 

A szakember több mint egymillió forintos prémiummegvonásról tett említést, amelyet megerősített Fábry György, Kovács jogi képviselője is.

 

Szerinte a klub eljárása jogszerűtlen, majd megemlítette azt is, hogy miután a kajakozó hazaérkezett Pekingből, a klub fegyelmi bizottságának határozata várta. Fábry még azt is hozzátette, hogy olyan szabályzat alapján ítélték meg Kovács ügyét, amely a májusi váltás idején még nem is létezett, illetve a klub alapszabálya nem is ismeri a prémiummegvonást.

 

 

 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu