Nagyon titkon remélt jégkorongos érem

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 16. 20:13
A magyar együttes vezetője titkon várta csak a bentmaradást csapatától, ám végül a várakozásokat felmúlva még az éremszerzés is összejött. Utóbbit Ancsin László csak a nagyon titkos álmai között remélte. A jelek szerint viszont azért nem minden alap nélkül.


A felnőtt csapat sorozatos bravúrjai és a közelgő svájci vb árnyékában a magyar U18-as jégkorong-válogatott óriási fegyvertényt végrehajtva a harmadik helyen végzett a minszki Divízió I-es világbajnokságon, ami a sportág második vonalát jelenti. Mivel a felnőttekkel ellentétben náluk az élvonalban nem tizenhat, hanem tíz csapat szerepel, a mieink így összesítésben a tizenharmadiknak tekinthetők a világon. Ráadásul nem besurranva, véletlenül elcsípve, hanem magabiztosan.

A sportágat sokan féltik idehaza, legalábbis válogatott szinten, nem is minden alap nélkül. Amint kiöregszik a jelenlegi nemzeti csapat magja – többségük 34-35 éves –, egészen mostanáig nem volt olyan korosztály, amely képes lehetett volna átvenni a helyüket, sőt, akár még felül is múlni azokat. Nos, a pillanat ugyan még mindig nem érkezett el, a stafétát nem adták át a mostaniak – hogy is tennék, az A-csoport vár rájuk napokon belül –, de legalább már körvonalaiban látszódik a kép: kik lehetnek azok, akik azt átveszik tőlük.

- Ilyen eredményt korábban ebben a korosztályban a magyar csapat nem ért el – mondta a sporthirado.hu-nak Ancsin László, az U18-s csapat szövetségi edzője. – A harmadik vonalból rendre feljutottunk, de a másodikban még egyértelműbben gyengének találtattunk. Most először jött össze a bentmaradás, ráadásul azonnal hozzátettünk egy érmet is.

Kazahsztánt és Ukrajnát is biztosan verték a magyar fiatalok  


- Edzőként milyen eredményre számított?


- Titkos álom volt részemről a bentmaradás, a nagyon-nagyon titkos álom pedig az éremszerzés.


- Évek óta azt hallani: a mostani felnőtt csapat sikeressége sokáig megismételhetetlen lesz honi szinten, ugyanis nincs olyan korosztály, amely őket, az eredményeiket utol tudja érni. Most megtaláltuk, csak türelmesen várnunk kell?


- Van néhány dunaújvárosi fiatal, akik már a nagyválogatottban is bemutatkozhattak, akik az átmeneti időszakot jelenthetik, de csapatként már valóban ez a generáció lehet az, amely a mostaniak színvonalán tud majd teljesíteni, hozza majd az eredményeket.


- Mitől jobb ez a generáció, mint a korábbiak?


- Többen közülük külföldön szerepelnek, Ausztriában, Svédországban, Svájcban, Kanadában, Oroszországban, van aki már évek óta, akad néhány tehetségünk itthon is, aki részben Szlovákiában is pallérozódik, az ő képességük, tudásuk Minszkben is visszaköszönt. Sőt, vannak olyan játékosaink, akik még serdülők, de már most döntő szerepet vállaltak. Igen, bennük reménykedhetünk, de természetesen ez egy érési folyamat eredménye, sok függ a szerencsétől, az egészségtől és a menedzseléstől. Úgyhogy ne kiabáljunk el semmit.


- A szövetség a szezonban korosztályos válogatottként versenyen kívül szerepeltette a fiatalokat a bajnokságban. Ez mennyire segített?


- Részben, ugyanis a légiósok eleve nem lehettek velünk, és a klubok sem mindig tudták elengedni a legjobbjaikat. Ősszel azonban még az U20-as csapat játszott, mi csak februárban az alsóházi rájátszásban szerepelhettünk.


- Ennyi felkészülés elég is volt?


- Nem igazán, valamivel több azért nem ártott volna. Igaz, azt sokkal jobban sajnáltam, hogy a hagyományos bledi túránk, amire idén is készültünk és ahol a szlovén, francia, osztrák csapattal tudunk rendszerint megmérkőzni, az utolsó pillanatban elmaradt. A rendezők lemondták ugyanis. Így SOS szerveztünk másikat, voltunk Csehországban és Ausztriában, de sokat utaztunk, nem volt ideális a dolog.


- Mit tart a minszki siker titkának?


- Azt, hogy mindenkivel sikerült megértetnünk, mit várunk el tőle és kinek pontosan mi a feladata. Utána pedig egy hullámhosszon voltunk.


- És, maradnak is egy ilyen siker után?


- Mint mondtam, néhányan ki sem öregszenek a csapatból, de hogy a jövőben ki irányítja majd az együttest, azt a szövetség vezetői döntőik el. Bizakodó vagyok a közös folytatást illetően, de beleszólásom nem lehet ebbe.

EDZŐI ÉRTÉKELÉS:
Magyarország-Fehéroroszország 4-5-büntetőkkel
„A rendezők szakmailag kimagaslottak a mezőnyből, csak mi tudtunk tőlük pontot elvenni a riválisok közül, 23-6 volt a gólkülönbségük, a kapott gólok felét tőlünk szedték be. Sőt, esetünkben akár a még nagyobb bravúrt is összejöhetett volna, hiszen előbb 2-0-ra, majd 59:02-nél 4-3-ra is mi vezettünk, akkor azonban két játékosunkat kiállították. Nem én mondom, mert pályafutásom során megtanultam, bírókkal nem foglalkozunk, hanem más rivális csapat vezetői, hogy erősen túlzóak és szigorúak voltak ezek az ítéletek. A hazaiak kapusukat is levitték, hat a három ellen voltunk jégen, nem tudtuk kihúzni kapott gól nélkül, 59:55-nél egyenlítettek, a büntetőzés meg így sikerült.”
Magyarország-Litvánia 4-3
„Az eredmény nem tükrözi egyértelműen, de sima győzelmet arattunk, döntően ellenfelünk térfelén folyt a játék.”
Magyarország-Lengyelország 0-9
„Mindenki erről a meccsről kérdez legelőször, hiszen nagyon kilóg a jó minszki összképből. Semmi különös nem történt, kiegyenlített meccsen nekünk semmi, ellenfelünknek viszont minden összejött. Mi 38-szor, a lengyelek 42-szer lőttek kapura, kihagytunk négy-öt szólót és három-négy olyan helyzetet, amikor csak be kellett volna kotorni a korongot a kapuba. A fiúk is érezték, nem voltak alárendeltek, de azért egy ilyen meccs mindenkit megviselt, őket is.”
Magyarország-Kazahsztán 6-1
„A találkozó legfontosabb feladata az volt, hogy lelkileg túltegyük magunkat a lengyel mérkőzésen. Ez az első harmadban még nem igazán jött össze, onnantól kezdve viszont sima volt.”
Magyarország-Ukrajna 5-0
„Az utolsó meccsen azért hajtottak a fiúk, hogy összejöjjön a bronzérem és ne a 0-9 miatt kelljen magyarázkodnunk. Sikerült.”
Címkék: jégkorong
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu