Felfüggesztett eltiltás a McLarennek

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 29. 13:15
A Nemzetközi Automobil-szövetség Motorsport Világtanácsa három futamra szóló, de felfüggesztett büntetéssel sújtotta a McLaren-Mercedest a melbourne-i futam után kirobbant hazugság-ügyben, vagyis igaza lett a brit médiának, amely a napokban azt jósolta, nem lesz súlyosabb következménye a botránynak. Az FIA határozata azt jelenti, hogy az összetettben címvédő Lewis Hamilton, valamint Heikki Kovalainen is rajthoz állhat a 60. Formula-1-es világbajnokság jövő heti Spanyol Nagydíján. A szankció akkor lép életbe, ha a következő egy évben a wokingi istálló ismét súlyos sportszerűtlenségre ragadtatja magát.


Az FIA illetékes testülete a szerdai döntésénél méltányolta, hogy a kezdeti tagadás után a McLaren elismerte vétkességét és minden bizonyítékot a nyilvánosság elé tárt. A szerdai meghallgatáson egyébként Martin Whitmarsh csapatfőnök egyedül válaszolt a kérdésekre, ügyvéd segítségét sem vette igénybe. A sportvezető egy óránál is kevesebb időt töltött a világtanács tagjai előtt, ismét elnézést kért a sportág és a csapat renoméját befeketítő ügy okán.

„Hibáztunk, elnézést kértünk az FIA-tól és a közvéleménytől” – jegyezte meg a meghallgatás után Martin Whitmarsh.

BERNIE ECCLESTONE KORÁBBI JÓSLATA

Bernie Ecclestone biztos abban, hogy a Mercedes akkor sem hagyja el a Formula-1-et, ha a Nemzetközi Automobil-szövetség súlyosan megbünteti a McLarent az idénynyitó Ausztrál Nagydíj kapcsán kirobbant hazugság-ügyben. A száguldó cirkusz első számú vezetője szerint a német autógyár tudomásul veszi majd az ítéletet, és nem fenyeget majd azzal, hogy kivonul a sportágból.

„Optimista vagyok, a Mercedes minden bizonnyal sportszerűen elfogadja és megérti majd az álláspontot, bármilyen büntetést is szabnak ki szerdán a Nemzetközi Automobil-szövetségnél. Úgy érzem, támogatja majd a gyár az ítéletet” – mondta Ecclestone.

Ismert, az FIA szerdán tárgyal majd a nagy port kavart ügyről, amely miatt meg kellett változtatni a melbourne-i futam végeredményét. Az Ausztrál Nagydíj után a világbajnok Lewis Hamilton és az azóta menesztett sportigazgató, Dave Ryan is azt hangoztatta, Jarno Trulli szabálytalanul szerezte vissza a harmadik helyet a második biztonsági autós szakasz idején. Ezért az olasz pilótára 25 mp-es büntetést szabtak ki, amellyel az összetett verseny tavalyi győztese lett a harmadik. Napokkal később azonban kiderült, Hamilton csapatutasításra engedte maga elé Trullit, szó sem volt szabálytalan előzésről.

A Nemzetközi Automobil-szövetség azóta bekérette a BBC, Martin Whitmarsh—sal készített interjújának felvételét, attól vár újabb, fontos bizonyítékokat. Az FIA április 29-án tárgyal az ügyről, újabb szankciók következhetnek. A csapatfőnök egyébként a melbourne-i büntetés után felajánlotta lemondását, de a csapat részvényesei nemet mondtak. Whitmarsh, Ryan és Hamilton már elnézést kért a közvéleménytől a botrány miatt, míg a korábbi csapatfőnök, Ron Dennis már teljesen vissza is vonult az eset után a száguldó cirkusz világából.


„Nem hiszem, hogy a Mercedes csak azért is kivonulna a sportágból, mert valaki hibázott és ezért megbüntették. Szerintem rendkívül sportszerű lesz a cég” – tette hozzá Bernie Ecclestone.

Médiaértesülés szerint szerdán pontokat vonhatnak le a McLarentől, sőt az is előfordulhat, hogy az egyik vétkest, Lewis Hamiltont eltiltják egy vagy több futamtól. Utóbbi esetben a spanyol tesztpilóta, Pedro de la Rosa helyettesíthetné őt a jövő heti barcelonai futamon.





 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu