Vonn és Svindal a nap két világbajnoka

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 9. 17:38
A férfi kombinációt és a női lesiklást rendezték meg hétfőn a franciaországi Val d’Isereben zajló alpesi sívilágbajnokságon. Utóbbin az amerikai Lindsey Vonn győzött, második aranyát begyűjtve. Előbbin a norvég Aksel Lund Svindal volt a legjobb, miután megnyerte a lesiklást, s előnyéből kilenc tizedet megőrzött a műlesiklásban is.


Negyvenkilencen álltak rajthoz ebben a versenyszámban, s jó ideig egymásnak adták a „kilincset” az élen állónak járó VIP-helyen a versenyzők. Még a szám olimpiai bajnoka, az ötödikként induló amerikai Ted Ligety is csak eggyel maradt tovább, ami azért meglepetés.

Tőle a svéd Niklas Rainer vette át a vezetést, de ő is csak a következő versenyzőig, az osztrák Romed Baumannig maradt az élen. Ő azonban maradt is egy darabig: végül a 14-es olasz Christof Innerhofer volt gyorsabb nála, majd két indulóval később a horvát Natko Zrncic-Dim állt az élre.

Ez után következett a két éve két világbajnoki címet szerző, a mostani vb-n pedig szuperóriás-műlesiklásban bronzérmes Svindal, akinek 1:30,99-es idejénél senki sem tudott jobbat ebben a futamban. Az addigi legjobb időt 1,6 másodperccel javította meg, ráadásul az egyik nagy rivális, az osztrák Raich rögtön utána kiesett, ám így sem lélegezhetett fel túlságosan a norvég, mert Bode Miller mindössze négy századdal maradt el tőle, s kettejük közül idén az amerikai a jobb műlesiklásban.

Ráadásul következett a műlesikló-specialista, ráadásul hazai havon sikló francia Grange, akinek 1,10-es hátránya sem tűnik behozhatatlannak. Ugyan honfitársa, Theaux még meg tudta előzni őt, de így is minimum dobogóesélyesnek számít a délutáni folytatás előtt.

 

ALPESI SÍ-VB, FÉRFI KOMBINÁCIÓ, LESIKLÁS
1. Axel Lund Svindal (norvég) 1:30,99
2. Bode Miller (amerikai) +0,04
3. Adrien Theaux (francia) +0,91
4. Jean-Baptiste Grange (francia) +1,10
5. Andrej Jerman (szlovén) +1,31
6. Natko Zrncic-Dim (horvát) +1,60

 

A vasárnapi rossz idő miatt elhalasztott női lesiklással folytatódott a világbajnokság programja, amelynek harmincheten vágtak neki. A férfi kombináció lesiklásához hasonlóan, eleinte itt is egymást váltották a versenyzők az élen, egészen a hatos rajtszámú svájci Lara Gutig, aki 1:30,83-as idővel alaposan felrakta a lécet.

Igaz, az olasz Nadia Fanchini nem állt messze ettől, mindössze öt századdal maradt le az éllovastól, utána azonban jó ideig senki. A harmadik helyre a tizenharmadikként induló osztrák Goergl jött fel. A címvédő svéd Pärson tizenkilencedikként indult, s volt már több mint fél másodperces előnye is, de a végét elrontotta, s közel két másodpercet kapott.

Az esélyesek közül gyakorlatilag már csak az amerikai Lindsey Vonn volt hátra, aki azonban nem rogyott meg az esélyesség terhe alatt, s több mint fél másodperccel javította meg Gut idejét. Bár ekkor még tizenhatan hátra voltak, de már akkor érezhető volt, hogy nagy változás már nem lesz az élmezőnyben.

Nem is volt, így az amerikai már második aranyát és harmadik érmét szerezte a világbajnokságon (szuperóriás-műlesiklás arany, kombináció ezüst). Az ezüst a svájci Guté, a bronz az olasz Fanchinié lett.

 

ALPESI SÍ-VB, NŐI LESIKLÁS
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1:30,31
2. Lara Gut (svájci) +0,52
3. Nadia Fanchini (olasz) +0,57

 

A koraesti műlesiklást az első futam után még huszonkettedik helyen álló francia Julien Lizreoux teljesítette a leggyorsabban, 49,98 másodperc alatt a pályát, s ezzel egészen az ezüstéremig lépett előre. Persze mire ez kiderült, addig volt még mit izgulnia.

Leginkább akkor, amikor az első hat került sorra, akikkel szemben már több mint egy másodperces hátrányban volt a lesiklás után. Hiába, az első futam után még hatodik horvát Zrncic-Dim is csak a második helyre ért be. Két másodperccel ment gyengébbet a franciánál. A szlovén Jerman eleve is esélytelen volt ebben a számban s végül csak tizenharmadik lett.

Ezt követően viszont Lizreoux két honfitársa következett, köztük a világ egyik legjobb műlesiklója Grange. Csakhogy ő és Theaux is kiesett, így már csak háromesélyes volt a verseny. Az amerikai Bode Millernek 2,89 másodperc volt az előnye a franciával és négy század a hátránya a norvéggal szemben. A papírforma alapján, ha szépen, nyugisan lejön, akkor övé az aranyérem. Miller azonban erre nem volt képes. Ebben a helyzetben is kockáztatott és rá is fizetett, mert rálépett egy kapura és kiesett.

Maradt az idén nem túl jó műlesikló Svindal, akinek azonban már majdnem három másodperc volt az előnye. A norvég a biztonságra törekedett, ám így is majdnem elszállt, végül azonban megúszta, s előnyéből kilenctizedet még meg is őrzött, így a szuperóriás-műlesiklásban szerzett bronza mellé most egy aranyat gyűjtött. Összességében viszont ez már a harmadik világbajnoki címe.Az ezüst Lizreouxé a bronz viszont meglepetésre a horvát Zrncic-Dimé.

ALPESI SÍ-VB. FÉRFI KOMBINÁCIÓ
1. Aksel Lund Svindal (norvég) 2:23,00 (1:30,99; 52,01)
2. Julien Lizreoux (francia) 2:23,90 (1:33,92; 49,98)
3. Natko Zrncic-Dim (horvát) 2:24,58 (1:32,59; 51,99)

 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu