Madonna, Overdose és a sors keze

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 21. 12:40
Megeshet, utoljára látta nemzeti kincsét a magyar közönség. Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója a SportHirado.hu-nak elmondta, Overdose már egy olyan szintet képvisel, amelybe nem fér bele egy kisebb kategóriába sorolt, magyarországi viadal. Ennek ellenére optimista, és valódi örömünnepként élte meg a vasárnapot. Azt a napot, amelyen talán újjászületett a magyar lósport. Húszezren látogattak ki a Kincsem Parkba, hogy láthassák a gyönyörű telivért. Az elöljáró szavaiból az is kiderül, hogyan fonódik össze a létesítményben augusztusban koncertet adó Madonna és a magyar Csodaló sorsa.


- Ön, mint olyan, aki évek óta küzd a lósport honi fellendítéséért, miként élte meg a szakág vasárnapi örömünnepét?
- Ahogy fogalmazott, ez valóban egy ünnepnap volt. Annyi sms-t, e-mailt kaptam azóta is, hogy napokba telik majd, mire mindet meg tudom válaszolni. Fantasztikus érzés, hogy ilyen sokan kijöttek a versenyre.

- Számított rá, hogy húszezer ember látogat majd ki a Kincsem Parkba?
- Ez volt alapvetően a cél, hiszen a sportág mai helyzetében ez valami fantasztikusan nagy dolog. Felkészültünk egyébként egy B tervre is. Ugyanis, ha nem lett volna elég férőhely a lelátón, akkor a pálya közepén állóhelyeket biztosítottunk volna az érdeklődőknek.

- Egy szimpla – Overdose nélküli – hétvégén mennyien néznek meg ennél kisebb összdíjazású vagy kevésbé rangos versenyeket?
- Természetesen nagyságrendileg kevesebben kíváncsiak az egyéb viadalokra. Általában a galoppfutamokon nagyobb forgalom szokott lenni, mint az ügetőn. Ez egy pár ezer nézőt jelent maximum.

- Bár
vasárnap a belépés ingyenes volt, számítottak arra, hogy nyereséggel zárják a napot?
- Elsősorban a PR miatt rendeztük meg ezt a futamot, vagyis a sportág népszerűsítésének céljából. Így számoltunk azzal is, hogy itt az a nyereség, ha a sportágat még többen megszeretik majd. Ha ennek hatására tíz-húsz ember összeáll és lovakat vásárol, vagy csak egy-egy család otthon lovat tart majd hobbiból, az is hatalmas eredmény. Látszott az is, hogy nemcsak a felső tízezer jött ki a pályára, hanem minden réteg megtalálta a számítását. Külföldön, ahol ez egy sikeres versenyág, ez a természetes.

www.pannoniaoverdose.hu
Christophe Soumillon remekül ülte meg Overdose nyergét Fotó: www.pannoniaoverdose.hu

- Overdose futama előtt meghibásodott a számítógépes rendszer. A végül elmaradt  fogadásokból sem reméltek profitot?
- Nem, főleg azért nem mert strukturális problémák is vannak a magyar lósportban. Máshol a bevétel 75-80 százaléka a fogadóirodába folyik be, és a többi a pályán. Nos, nálunk ez fordítva van. Egyébként az informatikai rendszer elavult, még 1992-1993-ban volt igazán felújítva, és már akkor sem tartozott a legmodernebbek közé. Emellett én lelkileg felkészültem három válságpontra is. Ebből végül csak az egyik jött be.

- Az egyik sejthetően az előbb említett technikai malőr. Mi lenne a másik kettő?

- Számolnunk kellett azzal is, hogy a forgalomirányítással szintén gondok lesznek. Ugyanazon a napon ugyanis rendeztek a városban egy futóversenyt, egy demonstrációt és egy biciklis felvonulást is. Benne volt a pakliban, hogy járhatatlanok lesznek az utak, de szerencsére ez végül nem okozott problémát. A harmadik dolog pedig maga Overdose. Hiszen nem lehetett kizárni azt a pesszimista felfogást sem, hogy megsérül a futam előtt.

- Még a budapesti viadalt megelőzően hangoztatták, hogy ez az első és egyben az utolsó alkalom, hogy Overdose-t a magyar közönség is megcsodálhatja. Ezután a fantasztikus hangulatú és nagyfokú érdeklődést kiváltó verseny után sem lát arra esélyt, hogy Dózi a jövőben itthon szerepeljen?

- Nem. Be kell látni, hogy Overdose már egy magasabb szinten van és csak nagyobb összdíjazású versenyeken indul el. Elég megnézni az idei naptárát, a legrangosabb viadalokon áll majd rajthoz. Ha egy hasonlatot kellene mondanom, úgy fogalmaznék, hogy ez olyan, mintha Cristiano Ronaldo a REAC-ban szerepelne…

- A vasárnapihoz hasonló futamok nélkül milyen jövő várhat a korábban már-már temetett Kincsem Parkra?
- Annyi jó hírrel mindenképpen szolgálhatok, hogy az év végéig biztosított az életünk. 2010-ről ugyanezt már nem tudom elmondani. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács részéről létezik olyan konstrukció, amely rendezheti a dolgokat. Látni kell, hogy bár alapvetően egy szerencsejátékról beszélünk, mégis fontos állami bevételeket generál. Nem mellékesen pedig a létesítményünk nem egyszerűen egy lóversenypálya. Kiállítások és céges rendezvények helyszíne is egyben. Augusztus 22-én pedig jön Madonna, koncertjének pedig mi leszünk a házigazdái. Ráadásul azt hiszem a sors keze van abban, hogy éppen amikor Overdose itthon futott vasárnap, az énekesnő leesett a lováról.

AZ UTÁNMÉRÉS RONTOTT OVERDOSE IDEJÉN:
Bár eredetileg 52,6 másodperces időeredményt ért el a világ legjobb sprinterének tartott magyar ló, ám a másnapi utánmérést követően kiderült a pontos eredmény 54,6. Még így is a világ egyik legjobb eredményét érte el Overdose. Kérdés, mi lett volna, ha hatszáz méternél nem veszíti el a patkóját? Belga zsokéja, Christophe Soumillon szerint Dózi mindössze képességeinek hetven százalékát nyújtotta a Kincsem Parkban, így a határ akár a csillagos ég is lehet...

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu